H αβεβαιότητα που έχει προκαλέσει στις ευρωπαϊκές αγορές η πολιτική κρίση στην γειτονική Ιταλία, έχει επιβαρύνει το επενδυτικό περιβάλλον στον υπερχρεωμένο ευρωπαϊκό νότο, αλλά με την …συνδρομή του PEPP η ΕΚΤ διατηρεί το επίπεδο των αποδόσεων σε χαμηλά επίπεδα. Μέσα στο κλίμα αυτό το ΥΠΟΙΚ, με σύσταση του ΟΔΔΗΧ, επέλεξε να αποφύγει το test μιας κανονικής εξόδου με νέα έκδοση, διαφυλάσσοντας το βήμα αυτό για τα τέλη Ιανουαρίου ή το αργότερο για τις αρχές Φεβρουαρίου.
Αντ’ αυτού χθες ανακοίνωσε συμφωνία ανταλλαγής επτά παλαιότερων εκδόσεων (2017 – 2020) με ομόλογα 30ετούς διάρκειας, με το άνοιγμα της ανάλογης έκδοσης του περασμένου Φεβρουαρίου. Η συμφωνία είναι επωφελής και για τις δύο πλευρές καθώς αφ’ ενός το δημόσιο επεκτείνει την διάρκεια του δανεισμού (το άνοιγμα του 30ετούς έχει λήξη το 2050) και αφ’ εταίρου οι δύο τράπεζες αποκτούν ένα «αποδοτικότερο» τίτλο επιλέξιμο για τα προγράμματα αγοράς της ΕΚΤ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στην δημοσιότητα από το swap αυτό προκύπτει μία αύξηση του αποθεματικού κατα 2 δισ. ευρώ και μία μικρή μείωση του χρέους κατά 620 εκατ. ευρώ, ενώ το ποσό των επτά ομολόγων που έβαλαν στο swap οι δύο τράπεζες μετατίθεται σε διάρκειας από τα 7,5 χρόνια στα 29,4.
Αναλυτικά όπως αναφέρεται το swap με την Εθνική Τράπεζα αφορά τίτλους ονομαστικής αξίας 2,8 δισ. ευρώ – με αξία διακανονισμού 3,5 δισ. ευρώ - και δεδουλευμένους τόκους 69,4 εκ. ευρώ, ενώ με την Πειραιώς αφορά σε τίτλους ονομαστικής αξίας 2,8 δισ. ευρώ για τους οποίους το ελληνικό δημόσιο καταβάλει στην τράπεζα 3,58 δισ. ευρώ που αντιστοιχεί σε 3,5 δισ. ευρώ για την αξία διακανονισμού και 69,4 εκατ. ευρώ για τους δεδουλευμένους τόκους.
Ο στόχος την έκδοσης μακροπρόθεσμης διάρκειας τίτλου μετά από αυτή την ανταλλαγή ενδεχομένως να αναπροσαρμοσθεί από τα 30 στα 20 έτη, αν και ο αμέσως επόμενος τίτλος αναμένεται να είναι δεκαετής στα τέλη του μήνα ή στις αρχές Φεβρουαρίου.
Σε κάθε περίπτωση για άλλη μία φορά ο ΟΔΔΗΧ επιλέγει την οδό της «μέγιστης ασφάλειας» δεδομένης της αβεβαιότητας που εξακολουθεί να υπάρχει στις αγορές, επιβεβαιώνοντας ότι και το 2021 θα κινηθεί γενικά συντηρητικά. Και οι όποιες «εξαιρέσεις», θα υπάρξουν μόνο εφ’ όσον αυτό επιβεβαιώνεται από την «ζήτηση» στις αγορές, δεδομένου ότι με τα σημερινά στοιχεία, δεν υπάρχουν επιπλέον δανειακές ανάγκες.
Άλλωστε, όπως έχει επισημανθεί στο Insider.gr, «ακόμα και αν υπάρξουν αυξημένες έναντι του προγράμματος δανειακές ανάγκες αυτές θα καλυφθούν από την εσωτερική αναδιάρθρωση του χρέους…», ήτοι την αντικατάσταση βραχυπρόθεσμου με μακροπρόθεσμο δανεισμό. Κάτι που επιβεβαιώνεται και από την χθεσινή κίνηση.