Μέσα από δύο άξονες παρέμβασης - από τη νέα γενιά παρεμβάσεων και από τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης - θα επιχειρηθεί να περιοριστεί ο κίνδυνος έκρηξης της ανεργίας και μεγάλης απώλειας των θέσεων απασχόλησης στην επόμενη φάση, κατά το άνοιγμα της αγοράς.
Το μεγάλο στοίχημα είναι να μην γίνουν απολύσεις. Να μη χαθούν θέσεις εργασίας όταν οι επιχειρήσεις πάψουν να καλύπτονται από τη δέσμευση μη απολύσεων (σ.σ. η οποία ισχύει για τον Ιούλιο που λήγει η ασπίδα προστασίας της Επιστρεπτέας στις εταιρείες με προσωπικό έως 1.000 άτομα).
Το βάρος θα κληθεί να επωμισθεί το νέο πρόγραμμα κάλυψης παγίων δαπανών που θα ανακοινωθεί μέσα στον Μάρτιο ή στον Απρίλιο αλλά θα ξεκινήσει αργότερα, όταν αρθούν οι περιορισμοί. Θα δεσμεύει επιχειρήσεις που απασχολούν έναν ικανό αριθμό εργαζομένων που πληρούν τα κριτήρια (πτώση τζίρου 30% και ζημίες μετά την αφαίρεση επιδομάτων) να μην απολύσουν προσωπικό με αντάλλαγμα την κάλυψη των ζημιών που υπέστησαν με χρηματοδότηση (και με επιδότηση) από το κράτος η οποία σε πρώτη φάση υπολογίζεται σε 500 εκατ. ευρώ.
Παράλληλα θα χρειαστεί το πρόγραμμα κάλυψης του ασφαλιστικού κόστους για νέες θέσεις εργασίας. Αλλά και οι αποζημιώσεις ειδικού σκοπού για την κάλυψη της μισθολογικής δαπάνης οι οποίες όμως θα αρχίζουν να φθίνουν σταδιακά, λόγω του μεγάλου δημοσιονομικού κόστους που έχουν και θα καλύπτουν επιχειρήσεις όσο διαρκούν οι περιορισμοί στη δραστηριότητα τους.
Το περίγραμμα της δεύτερης φάσης μέτρων στήριξης που θα εφαρμοστούν κατά το άνοιγμα της αγοράς και την επιστροφή στην κανονικότητα και θα είναι βραχυπρόθεσμης διαρκείας και πολύ πιο στοχευμένα έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης μιλώντας χθες στον ΑΝΤ1. Μετέφερε και την αγωνία του για το άνοιγμα των του λιανεμπορίου, εξηγώντας ότι οι τριγμοί που προκαλεί το «λουκέτο» είναι πάρα πολύ ισχυροί, στα 1,4 δισ. ευρώ μηνιαίως, ευχόμενος να μην παραταθεί το lockdown και τον μήνα Μάρτιο.
Ο απολογισμός στα κρατικά ταμεία αναφορικά με τις δυνατότητες που θα έχουν για μέτρα στήριξης, όπως εξήγησε, είναι συνάρτηση του πώς θα εξελιχθεί η πανδημία. Αλλά και των αποφάσεων που θα πάρουν οι Ευρωπαίοι για το μέλλον των δημοσιονομικών κανόνων, οι οποίοι επηρεάζουν άμεσα τη χώρα.
Το Σχέδιο Ανάκαμψης
Πέρα από τα μέτρα στήριξης η κυβέρνηση δίνει μεγάλη έμφαση και στο αναπτυξιακό αντιστάθμισμα δρομολογώντας άμεσα την εκκίνηση έργων του Σχεδίου Ανάκαμψης. Σύμφωνα με τον αναπληρωτή ΥΠΟΙΚ δεν αποκλείεται σήμερα ή αύριο να υπογραφεί η ΚΥΑ για το κουπόνι αγοράς ψηφιακού εξοπλισμού αξίας 500 εκατομμυρίων ευρώ (θα διατεθεί σε μαθητές ευάλωτων ομάδων).
Μεγάλη έμφαση θα δοθεί για την άμεση εκκίνηση του νέου προγράμματος κατάρτισης. Θα συνδεθεί με τις ψηφιακές δεξιότητες και με ένα νέο πλαίσιο αποζημίωσης των κέντρων κατάρτισης ώστε να διασφαλισθούν δείκτες αποτελεσμάτων με την έννοια της πιστοποίησης που θα λαμβάνουν όσοι μετέχουν στην κατάρτιση αλλά και με σύνδεσή τους με την αγορά εργασίας. Στη λίστα των πρώτων περιλαμβάνεται και η προώθηση της υποθαλάσσιας ζεύξης νησιωτικών περιοχών και η υπογειοποίηση του δικτύου ηλεκτρισμού. Στην πρώτη γραμμή θα βρεθούν και τα έργα τύπου «εξοικονομώ», αλλά και παρεμβάσεις ψηφιοποίησης του δημοσίου όπως είναι η σύνδεση ταμειακών μηχανών με την ΑΑΔΕ, ενδεχομένως και το μέτρο της ψηφιοποίησης των χάρτινων αποδείξεων.
Προς το παρόν οι αιτήσεις φτάνουν τις 567.769 (στοιχεία έως και το πρωί της Δευτέρας) και οι πληρωμές θα γίνουν μετά από την έκδοση της εφαρμοστικής απόφασης και νέο αίτημα χορήγησης.
Ανάλογα με τις υγειονομικές αποφάσεις της προσεχούς εβδομάδας και με το αν θα συνεχισθεί ή όχι το «λουκέτο» στην αγορά θα ληφθούν και οι αποφάσεις αναφορικά με την εξέλιξη των οριζόντων μέτρων στήριξης. Με πρόβλεψη προς το παρόν για διατήρησή τους και τον Μάρτιο και για έναν ακόμη κύκλο 7ης Επιστρεπτέας.
Στο πεδίο της ρευστότητας, για 8μήνες θα τρέχει η Γέφυρα 2 για επιχειρήσεις καλύπτοντας το στάδιο του «ανοίγματος» της αγοράς, παράλληλα με τα δάνεια της ΕΤΕπ και άλλες πρωτοβουλίες. Με βάση τους νέους κεντρικά συντονισμένους ανά την ΕΕ κανόνες διάσωσης των επιχειρήσεων.
Διαβάστε επίσης
Πώς και πότε θα κλείσει η «κάνουλα» των μέτρων στήριξης- Η μεγάλη αγωνία για το καλοκαίρι