Μέσα στο προσεχές χρονικό διάστημα, ενδεχομένως και εντός Μαρτίου αν όλα πάνε βάσει σχεδιασμού και… Κοινοτικών υποδείξεων, αναμένεται να προχωρήσουν οι διαδικασίες για την τροποποίηση του ιδρυτικού νόμου του ΤΑΙΠΕΔ, μέσω νομοσχεδίου που θα κατατεθεί προς κύρωση στη Βουλή. Βέβαια, η εν λόγω εκκρεμότητα είναι στα «χέρια» του κυβερνητικού επιτελείου, ειδικά του οικονομικού, και όχι στου Ταμείου, που αυτή την περίοδο αφενός είναι εν αναμονή εξελίξεων για την ανασύσταση του διοικητικού του συμβουλίου, αφετέρου έχει προκηρύξει μία σειρά από διαγωνισμούς για την πρόσληψη τεχνικών, νομικών και χρηματοοικονομικών συμβούλων.
Ειδικότερα όμως η τροποποίηση του ιδρυτικού του νόμου έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς συνδέεται με την απορρόφηση των 32 δισ. ευρώ του ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης και τη μετατροπή του ΤΑΙΠΕΔ σε Project Preparation Facility.
Υπενθυμίζεται ότι 9η έκθεση μεταμνημονιακής εποπτείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δόθηκε στη δημοσιότητα στα τέλη Φεβρουαρίου, συμπεριελάμβανε σε περίοπτη θέση το θέμα της επιτάχυνσης των στρατηγικών επενδύσεων, της νομοθέτησης της μονάδας προετοιμασίας έργων που δημιουργείται στο ΤΑΙΠΕΔ που θα «ωριμάζει» τα projects. Όπως αναφέρονταν μάλιστα, υπήρχε η εκτίμηση ότι μέσα στον Μάρτιο θα είναι έτοιμος ο Μηχανισμός Προετοιμασίας Έργων που θα λειτουργήσει από το ΤΑΙΠΕΔ.
Βρισκόμαστε λοιπόν εν αναμονή της τροποποίησης του ιδρυτικού νόμου του ΤΑΙΠΕΔ που για την ώρα ασχολείται με τις ιδιωτικοποιήσεις που προκύπτουν από τις διεθνείς δεσμεύσεις-υποχρεώσεις της χώρας έναντι των δανειστών στο πλαίσιο της δημοσιονομικής πολιτικής. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το «νέο ΤΑΙΠΕΔ», στο πλαίσιο του νέου ρόλου ως Project Preparation Facility, ενδεχομένως να διαχειρίζεται διαγωνισμούς, σε διάφορους τομείς, προϋπολογισμού άνω των 20 εκατ. ευρώ. Αν το πακέτο τέτοιων έργων εμπεριέχει τελικά μερικές δεκάδες projects, όπως έντονα ακούγεται, τότε γίνεται σαφές ότι το «νέο ΤΑΙΠΕΔ» μπορεί να διαχειριστεί έργα υψηλότατου συνολικού προϋπολογισμού, μερικών δις ευρώ, έχοντας μάλιστα ως «προίκα» την εμπειρία/τεχνογνωσία από τις προηγούμενες αναπτύξεις και ιδιωτικοποιήσεις.
Βέβαια, σε κάθε περίπτωση, οι ρυθμίσεις και διατάξεις του νομοσχεδίου θα αποκαλύψουν τον νέο ρόλο του Ταμείου, που φαίνεται να κρίνεται ως κομβικός από τις Βρυξέλλες προς τη κατεύθυνση της προετοιμασίας των διαγωνισμών αλλά και της απορρόφησης των πόρων.
Όπως σημείωνε εξάλλου η έκθεση της Κομισιόν, «μέχρι τα μέσα Μαρτίου αναμένεται να ολοκληρωθεί και η νομοθέτηση της μονάδας προετοιμασίας έργων που δημιουργείται στο ΤΑΙΠΕΔ που θα «ωριμάζει» τα έργα (μελετητικά, αδειοδοτικά, απαλλοτριώσεις κ.α.), για να μην χάνεται χρόνος και καθυστερούν οι διαγωνισμοί. Η έγκαιρη εκκίνηση της Μονάδας Προετοιμασίας Έργων είναι κρίσιμη για την επιτάχυνση της απορρόφησης πόρων. Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία ανανέωσης του διοικητικού συμβούλιου του ΤΑΙΠΕΔ ενώ έπονται προσλήψεις για τεχνικούς και άλλους συμβούλους. Θα είναι σημαντικό να διασφαλιστεί ότι το Ταμείο να μπορεί να συνεχίσει να ασκεί ανεξάρτητα το έργο του. Η διαδικασία πρόσληψης προσωπικού βρίσκεται σε εξέλιξη και θα ολοκληρωθεί μέχρι τον Απρίλιο του 2021, ενώ έχουν ξεκινήσει προετοιμασίες για την υποβολή προσφορών για τεχνικούς συμβούλους».