Μπορούν τα γαλλικά μαχητικά Rafale, εκτός του να κάνουν τις εξοπλιστικές δαπάνες να πετάνε στα ύψη, να... μειώσουν έστω λογιστικά το έλλειμμα και το χρέος; Η απάντηση φαίνεται πως παραδόξως – και για πρώτη φορά εδώ και δέκα περίπου χρόνια – μπορεί να είναι θετική. Και όχι μόνο τα Rafale βέβαια.
Οι αγορές στα εξοπλιστικά και όχι μόνο αυτές, εφόσον μπορούν να χαρακτηρισθούν ως «assets» του ελληνικού δημοσίου μπορούν ισόποσα να εξισορροπήσουν τις αντίστοιχες δαπάνες... Όπως και κάθε άλλο στοιχείο που μπορεί να τιμολογηθεί ως περιουσιακό στοιχείο του δημοσίου. Τέτοιες λογιστικές «καλοσύνες» από την Κομισιόν και την Eurostat το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών είχε να δει εδώ και πολλά πολλά χρόνια.
Με την πίεση που έχει ασκηθεί όμως στις οικονομίες από την πανδημία και την καθυστέρηση των εμβολιασμών πολλές χώρες της Ευρωζώνης έχουν ασκήσει πιέσεις στην Eurostat, ώστε να εξαντληθούν τα όρια ελαστικότητας στην εφαρμογή των δημοσιονομικών κανονισμών. Σ' αυτό το πλαίσιο αναμένεται να επωφεληθεί και το ελληνικό δημόσιο βελτιώνοντας σε κάποια στοιχεία την δημοσιονομική του εικόνα τόσο στο έλλειμμα όσο και στο χρέος.
Τα αποτελέσματα αναμένονται σχετικά σύντομα και θα βελτιώσουν τα περιθώρια δημοσιονομικής παρέμβασης για όσο τουλάχιστον χρειάζεται να επεκτείνονται τα μέτρα στήριξης της οικονομίας όπως έχει επισημάνει το insider.gr σε προηγούμενο ρεπορτάζ του.
Όπως έχει αναφερθεί στο σχετικό ρεπορτάζ εδώ και ημέρες βρίσκεται σε εξέλιξη «διαβούλευση για αλλαγές στο έλλειμμα και στο χρέος». Σύμφωνα με τις πληροφορίες του insider.gr, «λαμβάνουν χώρα διαβουλεύσεις μεταξύ του οικονομικού επιτελείου και των θεσμών με στόχο να διασφαλισθεί μία χαμηλότερη βάση για το έλλειμμα και για το χρέος του 2020.
Τα στοιχεία αυτά φέτος έχουν ειδική σημασία: Είναι αυτά τα οποία θα ληφθούν υπόψη τις επόμενες εβδομάδες-μήνες για το περιθώριο λήψης μέτρων στήριξης. Επιπλέον, θα είναι η «βάση» για την νέα ανάλυση βιωσιμότητας χρέους που θα διενεργήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παράλληλα με την 10η αξιολόγηση…Σύμφωνα με πληροφορίες οι αρμόδιες ελληνικές αρχές στις διαβουλεύσεις που διεξάγουν με τις υπηρεσίες της Κομισιόν (και ειδικά της Eurostat) εξετάζουν αλλαγές στο στατιστικό τρόπο υπολογισμού παραμέτρων του ελλείμματος και του χρέους του 2020. Επιπλέον στήριξη παρέχει το γεγονός ότι μετράνε στο έλλειμμα μόνο όσα έχουν δημοσιονομικό αποτύπωμα…».
Το μέγεθος της λογιστικής ελάφρυνσης που θα προκύψει από τις αλλαγές αυτές δεν αλλάζει δραστικά την εικόνα, δημιουργεί όμως κάποια περιθώρια βελτίωσής της με τρόπο που θα διευκολύνει την διαχείρισή τους από το ΥΠΟΙΚ ακόμα και μέσα στο 2021. Και όπως παραδέχονται αρμόδια στελέχη του ΥΠΟΙΚ οι «ελαστικότητες» αυτές θα αποτελέσουν μέρος των αλλαγών που θα ενσωματωθούν στην μετά covid αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας.