Πώς η σημερινή συνεδρίαση της ΕΚΤ «καθορίζει» τις επόμενες κινήσεις για το ελληνικό χρέος

Γιάννης Αγγέλης
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πώς η σημερινή συνεδρίαση της ΕΚΤ «καθορίζει» τις επόμενες κινήσεις για το ελληνικό χρέος
Ένα χρόνο πριν από το προγραμματισμένο «τέλος» του PEPP αρχίζουν οι συζητήσεις για το ενδεχόμενο πρόωρης «εξόδου». Ψηλά στην ατζέντα σήμερα ο βηματισμός της εξόδου. Το κλίμα της σημερινής συνάντησης καθορίζει και τα περιθώρια νέων παρεμβάσεων του ΟΔΔΗΧ.

Ένα χρόνο μετά τη «γέννησή» του και ένα χρόνο πριν από την προγραμματισμένη απόσυρσή του, το PEPP είναι σήμερα στο ψηλότερο σημείο της ατζέντας του Συμβουλίου της ΕΚΤ.

Αν και δεν αναμένονται σημαντικές ανακοινώσεις αλλαγής στον βραχυπρόθεσμο ορίζοντα της πολιτικής της ΕΚΤ σήμερα, εντούτοις από το «κλίμα» που θα επικρατήσει στην συζήτηση για το πως και πότε θα γίνουν τα επόμενα βήματα για το PEPP, θα διαμορφωθεί το περιβάλλον για τις «κινήσεις» που απομένουν στον ΟΔΔΗΧ όσον αφορά την συμπλήρωση των εκδόσεων νέου χρέους.

Τρεις είναι οι παράγοντες που καθορίζουν τα όρια της σημερινής συζήτησης – στην οποία δεν θα λείψουν οι εντάσεις απ’ ότι φαίνεται – στην βάση των οποίων θα υποχρεωθεί να κινηθεί η ΕΚΤ:

  • Πόσο γρήγορα θα γίνουν τα επόμενα βήματα «ανοίγματος» των οικονομιών σε συνάρτηση με την υποχώρηση ή μη της πανδημίας. Όσο περισσότερο αποτελεσματικοί αποδειχθούν οι εμβολιασμοί, τόσο πιο γρήγορα αναμένεται να «γυρίσουν» θετικά οι οικονομίες, τόσο πιο γρήγορα αναμένεται να ενισχυθούν οι πληθωριστικές πιέσεις, τις οποίες χαρακτηρίζουν «παροδικές» οι κεντρικοί τραπεζίτες.
  • Πόσο γρήγορα θα δρομολογηθεί η υλοποίηση των εκταμιεύσεων του NGEU μετά την απεμπλοκή του από το γερμανικό δικαστήριο της Καρλσρούης. Βέβαια μένουν περί τις δέκα χώρες ακόμα να το εγκρίνουν τα κοινοβούλιά τους, ενώ τουλάχιστον επτά χώρες εμφανίζονται να χάνουν τις προθεσμίες έγκρισης των προγραμμάτων τους από την Κομισιόν. Στην καλύτερη περίπτωση μπορούν να υπάρξουν μικρές συμβολικές εκταμιεύσεις στο τέλος του καλοκαιριού για να αρχίσουν οι κανονικές να τρέχουν από τα μέσα του φθινοπώρου και μετά.
  • Είναι περισσότερο από βέβαιο – αν και κανείς δεν αναφέρεται επίσημα σ’ αυτό – ότι η ΕΚΤ δεν μπορεί να δρομολογήσει σοβαρές αλλαγές στην νομισματική της πολιτική αν η Fed δεν δείξει το πώς και πότε θα ξεκινήσει το δικό της Tapering… Κάθε κίνησή τους αν δεν συνδυασθεί έχει άμεσες συνέπειες στις συναλλαγματικές ισοτιμίες και αυτό είναι ένα παιχνίδι πολύ επικίνδυνο, αν σκεφτεί κανείς ότι από αυτό «κρέμονται» τα ισοζύγια τρεχουσών συναλλαγών ολόκληρου του πλανήτη.

Παρ’ όλα αυτά οι κεντρικοί τραπεζίτες του Βελγίου και της Ολλανδίας, ειδικά ο κ. Κλάους Κνούτ, επιμένουν ότι η ΕΚΤ πρέπει εδώ και τώρα να συζητήσει το πότε θα πρέπει να αναστρέψει την νομισματική πολιτική της. Και μάλιστα εισηγούνται σαν σημείο έναρξης το τρίτο τρίμηνο του 2021.

Δεν συμφωνούν πολλοί μαζί τους αλλά η Bundesbank και ο κ. Βάιντμαν έχει πολλές φορές τελευταία επαναλάβει ότι ο πληθωρισμός υποχρεώνει την ΕΚΤ σε αναθεώρηση της πολιτικής της.

Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον χώρες με υψηλό χρέος και μικρό δημοσιονομικό περιθώριο όπως η Ελλάδα, η Ιταλία, η Πορτογαλία ή και η Ισπανία είναι υποχρεωμένες να εκμεταλλευτούν και τα τελευταία δευτερόλεπτα του χρόνου που απομένει μέχρι να αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για το PEPP και ότι ακολουθήσει...

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider