Ένα βήμα μπρος δύο βήματα πίσω για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

Γιάννης Αγγέλης
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ένα βήμα μπρος δύο βήματα πίσω για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα
Σήμα κινδύνου οι αυξήσεις των αποδόσεων στα ευρω-ομόλογα.

Από τα όσα λέγονται δημόσια από τα διοικητικά στελέχη της ΕΚΤ τελευταία, έχει αρχίσει να σκιαγραφείται λίγο πολύ, το πλαίσιο μέσα στο οποίο διαφαίνεται ότι θα κινηθεί η πρόθεση του Διοικητικού Συμβουλίου και οι αποφάσεις που θα λάβει στις 10 Ιουνίου: τα επόμενα βήματα αφορούν την σταδιακή απόσυρση της μέχρι σήμερα νομισματικής πολιτικής και όχι την συνέχισή της με όρους μεγαλύτερης επέκτασης και χαλάρωσης.

Αυτή την πρόθεση έχει αρχίσει σύμφωνα με την αντίδραση των αγορών, να αποτυπώνει η ανοδική τάση των αποδόσεων σε κρατικά και εταιρικά ομόλογα. Η τάση αυτή βέβαια επηρεάζεται ενισχυτικά και από την επιστροφή των πληθωριστικών προσδοκιών που ήδη καταγράφονται στα στατιστικά της Ευρωζώνης.

Ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Ντε Γκίντος στην τοποθέτησή του κατά την παρουσίαση του Report Νομισματικής Σταθερότητας ήταν σαφής, δεν μίλησε για την ανάγκη επέκτασής αλλά το πως θα γίνει η απόσυρσή της της: "Πρέπει να είναι σταδιακή, πρέπει να είναι συνετή, πρέπει να είναι παράλληλα με την εξέλιξη της ανάκαμψης της οικονομίας”.

Η τοποθέτηση αυτή μεταφράζεται με ένα και μοναδικό τρόπο εν όψη του Συμβουλίου της 10ης Ιουνίου: η επέκταση των αγορών από την ΕΚΤ μέσω του PEPP και του PSPP, που είχε δρομολογηθεί σαν απάντηση στην τρέχουσα κατάσταση στο Β τρίμηνο του 2021, δεν πρόκειται να συνεχισθεί και πολύ περισσότερο να επεκταθεί. Άλλωστε η συνέχισή της με τους υλοποιούμενους ρυθμούς αγοράς τίτλων του Β τριμήνου, θα οδηγούσε αναπόφευκτα είτε σε επέκταση του PEPP προκειμένου να μην εξαντληθεί πριν τον Μάρτιο του 2022 που λήγει κανονικά, είτε σε πρόωρη εξάντλησή του…

Ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ υποστήριξε πως το τρέχον επίπεδο αποδόσεων των ομολόγων παρά την αύξηση των τελευταίων εβδομάδων «εξακολουθεί να συμβάλλει σε "ευνοϊκές” συνθήκες χρηματοδότησης … Το τρέχον επίπεδο των αποδόσεων επιτρέπουν στις συνθήκες χρηματοδότησης των κυβερνήσεων καθώς και για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, να είναι ευνοϊκές”.

Επέμεινε όμως για άλλη μια φορά στην αναγκαία προσοχή που θα πρέπει να δοθεί ειδικά από τις κυβερνήσεις στο πως θα αρχίσει η απόσυρση των δημοσιονομικών προγραμμάτων στήριξης.

Σ΄ αυτή την φάση, είπε, η δημοσιονομική πολιτική ήταν μαζί με την νομισματική, η πρώτη γραμμή άμυνας κατά της πανδημίας, καθώς έπρεπε να διαδραματίσει πρωταρχικό ρόλο στην στήριξη της οικονομίας και τον μετριασμό των επιπτώσεων στη πανδημίας στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, σε ένα περιβάλλον όπου υπήρχε το πλεονέκτημα των πολύ ευνοϊκών όρων χρηματοδότησης. Αλλά μετά την πανδημία «θα πρέπει να στρέψουμε την προσοχή μας και πάλι στην διαδικασία ανάκαμψης του δείκτη χρέους/ΑΕΠ…», με άλλα λόγια στην επιστροφή της δημοσιονομικής πολιτικής στην κατεύθυνση της δημοσιονομικής εξυγίανσης.

Το ερώτημα βέβαια είναι το πως θα αντιδράσουν οι αγορές απέναντι στην προοπτική έστω και σταδιακής απόσυρσης της μέχρι στιγμής νομισματικής πολιτικής που ασκείται μέσω του PEPP. Και το πως θα αντιμετωπίσουν μια τέτοια κατάσταση τα …ορφανά της ΕΚΤ, με τις οικονομίες τους να παραμένουν επιβαρυμένες από την πρωτοφανή επέκταση του δημόσιου και ιδιωτικού χρέους ειδικά το τελευταίο 14μηνο.

Στα ερωτήματα αυτά θα πρέπει να απαντήσει το ΔΣ της ΕΚΤ στις 10 του Ιούνη πριν διατυπώσει δημόσια τις προθέσεις της για τους επόμενους δέκα μήνες μέχρι τον Μάρτιο του 2022.

Photo: GettyImages/Ideal Image

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider