Διαβουλεύσεις και με τις δύο πλευρές του Ατλαντικού ξεκινά σήμερα το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Αφενός αρχίζει η συζήτηση με το ΔΝΤ για τα δύο πορίσματα που πρέπει να συγγράψει για την Ελλάδα, αλλά και συνεχίζονται οι ανταλλαγές στοιχείων με τις Βρυξέλλες για να οριστικοποιηθούν (με χρονική υστέρηση 1 εβδομάδας) τα πορίσματα που αφορούν στον προϋπολογισμό αλλά και στο πακέτο «δόσεων» από τον ESM.
Όσον αφορά στο μέτωπο των Βρυξελλών, ο αυξημένος φόρτος εργασίας των Κοινοτικών υπηρεσιών που δίνουν προτεραιότητα στα Σχέδια Ανάκαμψης των κρατών-μελών και στην ολοκλήρωση των σχετικών πορισμάτων έγκρισής τους, οδήγησε, σύμφωνα με πληροφορίες, σε αναβολή κατά μία εβδομάδα των από καιρό προγραμματισμένων ανακοινώσεων για τις οικονομίες της ΕΕ.
Αντί για τις 26 Μαΐου πλέον αναμένεται στις 2 Ιουνίου να δοθούν στη δημοσιότητα τόσο τα πακέτο που συνδέεται με το ευρωπαϊκό εξάμηνο (σ.σ. δηλαδή με τον ελληνικό προϋπολογισμό που εστάλη την Μεγάλη Εβδομάδα στις Βρυξέλλες και με τη δημοσιονομική ευελιξία), όσο και το πόρισμα για την 10η αξιολόγηση της χώρας σε καθεστώς Ενισχυμένης Εποπτείας που είθισται να ανακοινώνεται την ίδια μέρα.
Το «μποτιλιάρισμα» αυτό των εκθέσεων και των πορισμάτων και η αναβολή που προέκυψε στην πράξη δεν επηρεάζει σε τίποτα την πορεία των πραγμάτων, εξηγούν αρμόδιες πηγές. Και τούτο αφού ως ορόσημο παραμένει το Eurogroup της 17ης Ιουνίου (σ.σ. στο οποίο επιχειρείται να εγκριθεί μαζί με τη «δόση» των 644 εκατ ευρώ και το ελληνικό Σχέδιο Ανάκαμψης).
«Κάθοδος» του ΔΝΤ
Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, άλλωστε, έχει αλλού στραμμένα τα βλέμματά του από σήμερα. Σήμερα, σύμφωνα με πληροφορίες, σήμερα ξεκινούν οι διαβουλεύσεις της χώρας με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Θα γίνουν εξ αποστάσεως λόγω της πανδημίας και συνδέονται με τα δύο πορίσματα για την Ελληνική οικονομία που θα πρέπει να ολοκληρωθούν το επόμενο διάστημα. Μετά τη δεύτερη κίνηση πρόωρης αποπληρωμής μέρους του ακριβού δανείου του ΔΝΤ ρόλος του στην Ελλάδα είναι εποπτικά πιο περιορισμένος.
Ωστόσο, όπως εξηγούν αρμόδιες πηγές, οι εκθέσεις του συνεχίζουν να έχουν πάρα πολύ μεγάλη ισχύ αναφορικά με τον τρόπο που παρακολουθούν τη χώρα οι αγορές. Έτσι, με στόχο την επιστροφή σε επενδυτική βαθμίδα πριν το 2023 μέσα από συνεχείς αναβαθμίσεις, η θετική αξιολόγηση από το ΔΝΤ έχει ειδική σημασία.
Τα δύο report
Σήμερα ξεκινούν οι διαβουλεύσεις και η συλλογή στοιχείων για τα δύο πορίσματα του Ταμείου για την Ελλάδα. Το ένα συνδέεται με την μετά - προγραμματική επιτήρηση. Το δεύτερο με την καθιερωμένη ετήσια έκθεση που συντάσσεται βάσει του άρθρου 4 του καταστατικού του ΔΝΤ.
Υπενθυμίζεται ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην τελευταία του αναφορά στην Ελλάδα που περιλαμβανόταν στις εαρινές εκτιμήσεις του για την παγκόσμια οικονομία ανέφερε ότι βελτίωσε κατά 40% την πρόβλεψη για τον μακροχρόνιο ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας: αντί για 1% πλέον διαμορφώνεται σε 1,4% (για το 2026).
Επίσης, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκτιμά ότι φέτος η Ελλάδα θα αναπτυχθεί με ρυθμό 3,8% και το 2022 με ρυθμό 5%. Μάλιστα εκτιμά ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 6,9% το τελευταίο τρίμηνο του 2021.
Αλλά και πέρυσι, στην έκθεση του για το 2020 έδωσε εύσημα για το μείγμα των μέτρων στήριξης. Ανέδειξε όμως και ως κινδύνους το θέμα των καταπτώσεων κρατικών εγγυήσεων αλλά και το ενδεχόμενο για ένα νέο κύμα Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων (MEA).