H Fed ξεκίνησε να πουλάει ομόλογα, η EKT θα ακολουθήσει;

Γιάννης Αγγέλης
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
H Fed ξεκίνησε να πουλάει ομόλογα, η EKT θα ακολουθήσει;
Με τις αγορές κλειστές, η Fed έκανε το πρώτο βήμα... προς τα πίσω. “Τapering” για τις αγορές εταιρικών ομολόγων και Etf. Ασφυκτική πίεση Βάιντμαν, με στήριξη Σόιμπλε και Λάσετ, να ακολουθήσει και η ΕΚΤ.

Ένα βήμα, το πρώτο, προς τα πίσω από την Fed. Με τις αγορές κλειστές στο γύρισμα της μέρας από Τετάρτη προς Πέμπτη ανακοίνωσε ότι αρχίζει τις πωλήσεις τίτλων εταιρικού χρέους και Etf που έχει μέχρι τώρα αγοράσει στο πλαίσιο του QE.

Αμηχανία προς το παρόν, όσο αφορά τις αντιδράσεις στις αγορές, καθώς η κίνηση είναι πολύ μικρού μεγέθους, αλλά σε κάθε περίπτωση αποτελεί την πρώτη ένδειξη στην κατεύθυνση της αλλαγής νομισματικής πολιτικής.

Τα μεγέθη είναι ενδεικτικά. Το χαρτοφυλάκιο τίτλων χρέους της Fed αυτή την στιγμή είναι 7,9 τρισ. δολ και αφορούν στη συντριπτική πλειονότητά τους τίτλους κρατικού χρέους. Οι τίτλοι εταιρικού χρέους που έχει αγοράσει είναι μόλις 5,2 δισ. δολ και τα Etf άλλα 8,5 δισ. δολ. Κατά συνέπεια σε απόλυτους αριθμούς η ανακοίνωση για πωλήσεις ιδιωτικού χρέους από το χαρτοφυλάκιό της αφορά σχετικά μηδαμινά ποσά για ένα κολοσσιαίων διαστάσεων χαρτοφυλάκιο.

Όμως αυτά τα μικρά ποσά αγορών ιδιωτικού εταιρικού χρέους αποτελούσαν την απόδειξη της ετοιμότητας της Fed να λειτουργήσει όποτε χρειαστεί σαν εγγύηση για τους τίτλους αυτούς. Εξαιτίας αυτής της στάσης της Fed οι αποδόσεις των εταιρικών junk bonds έχουν πέσει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα...

Τι σημαίνει η αλλαγή στάσης της Fed; Θα έχει συνέχεια; Θέλει να ενεργοποιήσει τις δυνάμεις της αγοράς απέναντι σε εταιρείες που δεν μπορούν χωρίς την Fed να μείνουν ανοικτές; Θα ακολουθήσει ένας προσανατολισμός για ένα συνολικότερο tapering; Θέλει απλώς να δοκιμάσει τις αντιδράσεις των αγορών;

Ό,τι και να συμβαίνει από όλα αυτά, η ανακοίνωση αυτή είναι μια ανοικτή προειδοποίηση για κάτι που δεν αρέσει ασφαλώς στις αγορές, αλλά είναι αναπόφευκτο προκειμένου να αρχίσει η «δημιουργική καταστροφή» του λεγόμενου (σ.σ. από τον Μάριο Ντράγκι) «κακού χρέους».

Σ’ αυτό το σημείο αρχίζουν να χτυπάνε οι καμπάνες για για την Ευρωζώνη.

Ο κ. Βάιντμαν σταθερά απέναντι στην κα Λαγκάρντ, πιέζει ασφυκτικά το Συμβούλιο της ΕΚΤ, να δρομολογήσει έστω και λεκτικά την προετοιμασία απομείωσης των αγορών κρατικού και ιδιωτικού χρέους στην Ευρωζώνη.

Η πίεση αυτή έχει συγκεντρωθεί χρονικά στην συνάντηση της 10ης Ιουνίου, ήτοι την επόμενη εβδομάδα. Και δεν είναι μόνος. Στο πλευρό του μέσα στην ΕΚΤ, στέκεται μεταξύ άλλων ο κ. Κλάας Κνότ της Κεντρικής Τράπεζας της Ολλανδίας.

Αλλά και έξω από την ΕΚΤ, στο γερμανικό πολιτικό σκηνικό ο Σόιμπλε πρόεδρος της Bundestag και ο νέος επικεφαλής του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος και ο υποψήφιος για την Καγκελαρία τον Σεπτέμβρη Άρμιν Λάσετ , ζητούν αφενός την επιστροφή σε ισχύ το ταχύτερο δυνατό του Συμφώνου Σταθερότητας ιδιαίτερα για τις χώρες υψηλού χρέους, μαζί και την σταδιακή απόσυρση του QE από την ΕΚΤ. Για τους δύο τελευταίους, η επιστροφή των δημοσιονομικών περιορισμών του Συμφώνου μαζί με το tapering αποτελούν αιχμή της πολιτικής τους καμπάνιας για τον Σεπτέμβριο...

Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον η απόφαση της Fed, να κάνει το πρώτο έστω και μικρό βήμα προς τα πίσω από το QE των 7,9 τρισ. δολ, έρχεται να βάλει σε δοκιμασία την ετοιμότητα της ΕΚΤ για ανάλογες κινήσεις. Και αυτό δεν αφορά μόνο την πολιτική στην Ευρωζώνη. Αφορά πριν και πάνω απ’ όλα την μελλοντική ισοτιμία ευρώ – δολαρίου, που θα κρίνει τα εξωτερικά οικονομικά μέτωπα της Ευρωζώνης και τις προσδοκίες ανάκαμψης μετά την πανδημία...

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider