Πρόταση προς τους Υπουργούς Υποδομών και Μεταφορών Κ. Καραμανλή, Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη και προς την Lamda Development για μεγαλύτερη υπογειοποίηση της Ποσειδώνος στο Project του Ελληνικού διατύπωσε ο πρόεδρος του ΤΕΕ, Γιώργος Στασινός, στο πρώτο Συνέδριο GREEN DEAL GREECE 2021.
Όπως ανέφερε, «μόνο τυχαίο δεν είναι πως επιτέλους ξεμπλόκαρε το Ελληνικό και άλλες ιδιωτικές επενδύσεις. Αυτό συνέβη λόγω και της αποτελεσματικότητας και επιμονής προφανώς του Πρωθυπουργού αλλά και ειδικά του Υπουργού Ανάπτυξης Άδωνη Γεωργιάδη, κάτι για το οποίο έχω προσωπική άποψη λόγω της συνεργασίας που μου ζητήθηκε. Προτείνω να σκεφτεί ο Υπουργός Υποδομών και να μελετήσει σε συνεργασία με τον επενδυτή του Ελληνικού μία πολύ μεγαλύτερη υπογειοποίηση της Λεωφόρου Ποσειδώνος από αυτή που σήμερα προβλέπεται από το σχέδιο. Αυτό θα διευκολύνει ακόμη περισσότερο τη σύνδεση της πόλης με τη θάλασσα. Και δεν υπάρχει πιο πράσινη πολιτική από τη σύνδεση του ανθρώπου με τη φύση, ακόμη και αν κυρίαρχα ο πολίτης το αντιμετωπίζει απλά ως αναψυχη. Και οι αναπτυξιακές προοπτικές όλου του σχεδίου θα διευρυνθούν. Έτσι το παραλιακό μέτωπο θα μπορέσει να γίνει πραγματικά το καλύτερο της Ευρώπης – ακόμη και από τη διάσημη Γαλλική Ριβιέρα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Στασινός.
Ο πρόεδρος του ΤΕΕ τόνισε: «Για εμάς στο ΤΕΕ ο ψηφιακός και ο πράσινος μετασχηματισμός περπατάνε ήδη χέρι χέρι. Με ψηφιακά συστήματα που αναπτύξαμε καταπολεμούμε την αυθαίρετη δόμηση. Με νέα ψηφιακά συστήματα εκδίδονται πλέον όλες οι οικοδομικές άδειες και εφαρμόζονται οι κανόνες για την πράσινη δόμηση. Γενικά, προσπαθούμε όλες οι θεσμικές αλλαγές που προτείνουμε να έχουν συγκεκριμένη ηλεκτρονική λειτουργία, για να επιλύουν προβλήματα του θες με έναν τρόπο, ηλεκτρονικό, που προσφέρει ευκολία, διαύγεια, διαφάνεια και αποτελεσματικότητα».
Ο κ. Στασινός αναφέρθηκε σε δύο άξονες που το ΤΕΕ πρότεινε εδώ και χρόνια και δρομολογούνται: Η ολοκλήρωση του πολεοδομικού σχεδιασμού και ταυτόχρονα η δημιουργία και λειτουργία του Ενιαίου Ψηφιακού Χάρτη. «Σε λίγα χρόνια, για όλη τη χώρα, σε επίπεδο ακόμη και οικοπέδου, θα ξέρουμε τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται. Τι προστατεύεται και τι αξιοποιείται. Με απλό, διάφανο και καθαρό για όλους τρόπο. Με ηλεκτρονικά συστήματα χωρίς ανθρώπινο χέρι να επεμβαίνει», ανέφερε.
«Το δεύτερο είναι η πραγματική και πιστοποιημένη εξέλιξη όλων των επιπέδων επαγγελματιών, αυτών που έχουμε μάθει να αποκαλούμε τεχνίτες και μάστορες. Που ο ρόλος τους είναι σημαντικός και προοδευτικά εξελίσσεται και γίνεται ακόμη πιο σύνθετος. Όπως εξελίσσεται η τεχνολογία που αντικαθιστά εργασίες που έκανε παλιά ο άνθρωπος, όσοι δούλεαν σε τέτοιες εργασίες βρίσκουν νέα πεδία ενασχόλησης, διαφορετικά ή διευρυμένα».
«Οι αλλαγές συμβαίνουν ήδη γύρω μας. Θα είναι μεγάλες και σημαντικές, ακόμη περισσότερο τα επόμενα χρόνια και θα αλλάξουν όλους τους τομείς της οικονομίας και της κοινωνίας, με πλήρη αλλαγή του παραγωγικού υποδείγματος», τόνισε ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός, αναλύοντας την πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου για την ενίσχυση του δημοσίου διαλόγου σχετικά με το Green Deal και τις προοπτικές που δημιουργούνται μέχρι το 2050 σε εθνικό και υπερεθνικό επίπεδο.
Ο κ. Στασινός έκανε λόγο για τον πράσινο και τον ψηφιακό μετασχηματισμό που συντελούνται στην 4η Βιομηχανική επανάσταση που διανύουμε και επεσήμανε ότι «αν συνθέσουμε τις αλλαγές που συντελούνται και στους δύο αυτούς άξονες, μιλάμε για συνολικό μετασχηματισμό».
«Η Ελλάδα, η οποία αργά αλλά δυναμικά μπήκε στην κούρσα του ψηφιακού μετασχηματισμού και διαθέτει μερικά από τα πιο πλούσια οικοσυστήματα στην Ευρώπη, με ανταγωνιστικό πλεονέκτημα το φυσικό της περιβάλλον, έχει να αντιμετωπίσει προκλήσεις και παθογένειες ετών σε έργα υποδομής και δομημένο περιβάλλον», ανέφερε.
Όπως εξήγησε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, «αποφασίσαμε να ασχοληθούμε για να αναδείξουμε πως θα αλλάξει η Ελλάδα με την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία. Τι προβληματίζει και τί πρέπει να κάνουμε», εκφράζοντας παράλληλα την αισιοδοξία του.
Και συνέχισε λέγοντας: «Η Πράσινη Συμφωνία είναι μία νέα αναπτυξιακή στρατηγική για τον μετασχηματισμό της ΕΕ και της Ελλάδας συνεπώς, σε μια δίκαιη και ευημερούσα κοινωνία, στη βάση ενός νέου οικονομικού μοντέλου για μια βιώσιμη και ανταγωνιστική οικονομία».
«Βασική επιδίωξη της Πράσινης συμφωνίας είναι η επιτυχής αντιμετώπιση των αλληλένδετων κλιματικών και ψηφιακών προκλήσεων και η αποδοτική χρήση των πόρων, ώστε μέχρι το 2050 να έχουν μηδενιστεί οι καθαρές εκπομπές αερίων θερμοκηπίου και η οικονομική ανάπτυξη να έχει αποσυνδεθεί από τη χρήση των πόρων σε μία κυκλική οικονομία».
«Η Συμφωνία», σύμφωνα πάντα με τον κ. Στασινό, «αποσκοπεί επίσης στην προστασία, διατήρηση και ενίσχυση του φυσικού κεφαλαίου της ΕΕ, καθώς και στην προστασία της υγείας και της ευημερίας των πολιτών».
Όπως εξήγησε, αποτελείται από τις ακόλουθες οκτώ βασικές πρωτοβουλίες πολιτικής:
· Αύξηση του επιπέδου φιλοδοξίας της ΕΕ για το κλίμα για το 2030 και το 2050.
· Εφοδιασμός με καθαρή, προσιτή και ασφαλή ενέργεια.
· Κινητοποίηση της βιομηχανίας για μία καθαρή και κυκλική οικονομία.
· Οικοδόμηση και ανακαίνιση κτιρίων με αποδοτικό τρόπο ως προς την κατανάλωση ενέργειας και πόρων.
· Επιτάχυνση της μετάβασης στη βιώσιμη και έξυπνη κινητικότητα.
· Από «το αγρόκτημα στο πιάτο» – σχεδιασμός ενός δίκαιου, υγιεινού και φιλικού προς το περιβάλλον συστήματος τροφίμων.
· Διατήρηση και αποκατάσταση των οικοσυστημάτων και της βιοποικιλότητας.
· Φιλοδοξία μηδενικής ρύπανσης για ένα περιβάλλον απαλλαγμένο από τοξικές ουσίες.
«Μαζί με αυτά, προχωρούν πολλά ακόμη, ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα. Η απολινγιτοποίηση, οι επενδύσεις σε νέα δίκτυα, ξένες επενδύσεις. Και όλα αυτά έχουν γίνει εφικτά διότι η ΕΕ επενδύει για πρώτη φορά, σε πρωτόγνωρο ύψος, για να αλλάξουμε πραγματικά όλοι μαζί και γρήγορα», τόνισε, επισημαίνοντας ότι «με τη μόχλευση ιδιωτικών πόρων είναι πιαθνόν όπως εκτιμά η κυβέρνηση να κινητοποιηθούν πάνω από 100 δις μέσα τα επόμενα 7 μόλις χρόνια».
«O Πρωθυπουργός φρόντισε προσωπικά, σε μια διαπραγμάτευση που δεν ήταν εύκολη, να εξασφαλιστούν για τη χώρα μας τεράστιοι οικονομικοί πόροι την επόμενη 6ετία που αν τους εκμεταλλευτούμε στο σύνολο τους και εκεί που χρειάζεται θα είμαστε άλλη χώρα», τόνισε.
«Αυτό που χρειάζεται είναι να τρέξουν ώριμες επενδύσεις που σχεδιάζονται για χρόνια και ταυτόχρονα να ωριμάσουμε όσα πρέπει να τρέξουν τα επόμενα», ανέφερε, επισημαίνοντας το έργο του Αναπληρωτή Υπουργού ΥΠΟΙΚ Θόδωρου Σκυλακάκη, Υποδομών, Κώστα Καραμανλή, Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκου Πιερρακάκη, ΥΠΕΝ Κώστα Σκρέκα, του Υφυπουργού ΠΕΝ Νίκου Ταγαρά, του Γενικού Γραμματέα Θύμιου Μπακογιάννη
«Χρειάζεται η συμβολή όλων των επιστημόνων με κυρίαρχους τους μηχανικούς αλλά και όλης της αλυσίδας των επαγγελμάτων και των εργαζομένων. Είναι μια μοναδική ευκαιρία να φτιάξουμε μια Ελλάδα σύγχρονη, πράσινη, καινοτόμα, πλούσια ξανά. Έχουμε πλέον έναν νέο εθνικό στόχο μπροστά μας και θα πρέπει να πετύχουμε», δήλωσε ο κ. Στασινός.