Λαγκάρντ: Η ΕΚΤ προετοιμάζεται για «ρήγμα» με φόντο τη νέα στρατηγική για τον πληθωρισμό

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Λαγκάρντ: Η ΕΚΤ προετοιμάζεται για «ρήγμα» με φόντο τη νέα στρατηγική για τον πληθωρισμό
Η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ
Η νέα αυτή στρατηγική αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο η ΕΚΤ καθορίζει τη νομισματική πολιτική για πρώτη φορά από το 2003.

Η ενότητα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τον νέο στόχο στον πληθωρισμό θα μπορούσε να διασπαστεί ακόμα και την επόμενη εβδομάδα, προειδοποίησε η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ σε συνέντευξη της με τους Financial Times, καθώς το ΔΣ θα συζητήσει την αλλαγή του οδικού χάρτη για την αύξηση των επιτοκίων.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) έχει προγραμματιστεί να συνεδριάσει την επόμενη Πέμπτη, κάνοντας την πρώτη συζήτηση μετά την ομόφωνη έναρξη νέας στρατηγικής, για μια οριακά προς τα πάνω μεταβολή του στόχου του πληθωρισμού στο 2%, από τα «χαμηλότερα, αλλά κοντά στο 2%» που ήταν έως τώρα. Η νέα αυτή στρατηγική αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο η ΕΚΤ καθορίζει τη νομισματική πολιτική για πρώτη φορά από το 2003.

Από την αρχή της πανδημίας η ΕΚΤ έχει ανακοινώσει πρόγραμμα έκτακτης αγοράς ομολόγων αξίας 1,85 τρισ. ευρώ και έχει δανείσει τρισεκατομμύρια σε τράπεζες με αρνητικά επιτόκια, με αρκετά μέλη να ζητούν την σταδιακή άρση των μέτρων στήριξης.

Η Κ. Λαγκάρντ στη συνέντευξη της με τους FT, σχολίασε: «Δεν έχω ψευδαισθήσεις πως κάθε έξι εβδομάδες - στις συναντήσεις της ΕΚΤ - θα έχουμε ομόφωνες αποφάσεις και κοινή αποδοχή, καθώς κάθε φορά θα υπάρχει κάποια διαφοροποίηση και αυτό είναι λογικό. Ενώ, τόνισε πως η απόφαση για το πότε θα αρχίσει η σταδιακή άρση του προγράμματος της ΕΚΤ για την οικονομική βοήθεια λόγω πανδημίας θα είναι ένα κρίσιμο τεστ για τη νέα στρατηγική της τράπεζας, τους ερχόμενους μήνες.

Αυτό που έκανε σαφές η Πρόεδρος της ΕΚΤ από την πλευρά της είναι πως πιθανότατα θα φέρει αντίσταση σε μία πρόωρη αυστηροποίηση της ισχύουσας πολιτικής, η οποία είναι τα πιο επιθετικά μέτρα στήριξης στην ιστορία της ΕΚΤ, σύμφωνα με τους οικονομολόγους.

Η ΕΚΤ θα συζητήσει προς το τέλος του σημερινού προγράμματος για τη συνέχιση της αγοράς ελληνικών ομολόγων

Το θέμα της αγοράς ελληνικών ομολόγων και μετά τη λήξη του σημερινού προγράμματος της ΕΚΤ (PEPP) θα συζητηθεί προς το τέλος του, δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Κριστίν Λαγκάρντ. Σημειώνεται ότι το σημερινό πρόγραμμα θα διαρκέσει, σύμφωνα με την ΕΚΤ, τουλάχιστον έως το τέλος Μαρτίου 2022.

Σε συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα Financial Times, η Κρ.Λαγκάρντ ρωτήθηκε αν, στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής που ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα, η ΕΚΤ θέλει να διατηρήσει και μετά τη λήξη του την ενισχυμένη ευελιξία του PEPP, αναφορικά με τα όρια για τις αγορές ομολόγων των χωρών ή με τις αγορές ομολόγων που δεν έχουν επενδυτική διαβάθμιση, όπως τα ελληνικά. «Αυτό δεν είναι κάτι που συζητήσαμε στο πλαίσιο της αναθεώρησης της στρατηγικής. Θα συζητήσουμε τα θέματα αυτά, επειδή θα έχουν σημασία όταν θα είμαστε πιο κοντά στο τέλος του PEPP», δήλωσε η πρόεδρος της ΕΚΤ.

Αναφορικά με τα μη συμβατικά μέτρα πολιτικής, όπως οι αγορές ομολόγων και οι χορηγήσεις δανείων, η Λαγκάρντ είπε ότι αυτά εντάσσονται στην εργαλειοθήκη της ΕΚΤ και μπορούν να χρησιμοποιούνται, όταν τα επιτόκια κινούνται κοντά στο χαμηλότερο επίπεδό τους (effective lower bound). Η ΕΚΤ εκτιμά ότι τα επιτόκια μπορεί να κινούνται τα επόμενα χρόνια κοντά στο χαμηλότερο επίπεδό τους, είτε λόγω της μείωσης του πραγματικού επιτοκίου ισορροπίας είτε λόγω του χαμηλού πληθωρισμού είτε ενός συνδυασμού τους.

Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο να αναλάβει δράση η ΕΚΤ σε περίπτωση αύξησης των spreads των κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης, η Κρ.Λαγκάρντ τόνισε ότι η κεντρική τράπεζα το έδειξε αυτό στο παρελθόν και θα το δείξει και στο μέλλον, αν συμβεί κάτι τέτοιο ξανά.

Η επικεφαλής της ΕΚΤ δήλωσε ότι δεν περιμένει ομοφωνία στις αποφάσεις για τη νομισματική πολιτική στις συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου της. «Δεν έχω την ψευδαίσθηση ότι κάθε έξι εβδομάδες θα έχουμε ομόφωνες αποφάσεις και καθολική αποδοχή, επειδή θα υπάρχουν κάποιες παραλλαγές, κάποιες ελαφρά διαφορετικές θέσεις. Και αυτό είναι καλό», είπε.

Τόνισε επίσης ότι οι λέξεις- κλειδιά στην αλλαγή της στρατηγικής της ΕΚΤ, η οποία εγκρίθηκε ομόφωνα, ήταν ότι η νομισματική πολιτική θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα ισχυρή ή επίμονη για να επιτύχει τον στόχο για πληθωρισμό 2%, σημειώνοντας ότι η λέξη «επίμονη», δείχνει ότι «δεν θα είναι δυνατό να υπάρξει πρόωρη χαλάρωση, όπως είχαμε δει στο παρελθόν».

Πηγή: Financial Times και ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Λαγκάρντ: Μπορεί να υπάρξει ένα νέο πρόγραμμα αγορών ομολόγων μετά τον Μάρτιο του 2022

gazzetta
gazzetta reader insider insider