Επιχειρήσεις και Τράπεζες εμφανίζονται να αποκλίνουν ως προς τις προθέσεις τους όσο αφορά στην έξοδο από την κρίση.
Οι επιχειρήσεις εμφανίζονται έτοιμες να προσφύγουν σε νέο δανεισμό με στόχο τις επενδύσεις, ενώ οι τράπεζες αντίθετα εμφανίζονται περισσότερο επιφυλακτικές στο να παράσχουν αυτά τα δάνεια.
Σύμφωνα με έρευνα της ΕΚΤ μεταξύ των ευρωπαϊκών τραπεζών και επιχειρήσεων, η απόκλιση αυτή ως προς τις προθέσεις τραπεζών και επιχειρήσεων δημιουργεί ένα προβληματικό περιβάλλον στο άμεσο μέλλον καθώς αφορά ιδιαίτερα το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.
Το δεύτερο τρίμηνο η ζήτηση δανείων από τις επιχειρήσεις για επενδύσεις είχε επιβραδυνθεί, αλλά αυτό φαίνεται να αναστρέφεται στο τρίτο τρίμηνο. Ενδεικτικό της τάσης αυτής είναι τα στοιχεία του δείκτη εμπιστοσύνης των επιχειρήσεων του περασμένου μήνα.
Τον Ιούνιο (2021), ο δείκτης εμπιστοσύνης επιχειρήσεων σημείωσε καθαρή άνοδο από το 107 στο 112, σημάδι που ερμηνεύεται ως ισχυρή ένδειξη θετικής αντίδρασης των επιχειρήσεων στην βελτίωση του μακροοικονομικού περιβάλλοντος.
Όπως παρατηρείται από την ΕΚΤ, για πρώτη φορά από το τρίτο τρίμηνο του 2019 «οι εταιρικές χρηματοδοτικές ανάγκες για επενδύσεις συνέβαλαν θετικά στη ζήτηση χρηματοδότησης/δανείων, πράγμα που διερμηνεύεται ως βελτίωση της πρόθεσης των επιχειρήσεων για επενδύσεις».
Όσο αφορά μάλιστα τον οικογενειακό δανεισμό, το δεύτερο τρίμηνο σημειώθηκε αύξηση της ζήτησης στεγαστικών δανείων, αλλά στην συνέχεια δεν αναμένεται ότι θα υπάρξει σημαντική μεταβολή.
Αντίθετα οι τράπεζες παραμένουν επιφυλακτικές στο να παραχωρήσουν δάνεια.
Η επιφυλακτικότητα αυτή που διαπιστώνει η ΕΚΤ έχει να κάνει με την πορεία των κόκκινων δανείων, περισσότερο παρά την αλλαγή των κριτηρίων δανεισμού. Έτσι για παράδειγμα, παρά το γεγονός ότι το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, τα κριτήρια χρηματοδότησης δεν άλλαξαν, το επόμενο τρίμηνο είναι πιθανό να γίνουν περισσότερο «σφικτά»...
Η αντίδραση των τραπεζών έχει ως βάση της την εκτίμηση ότι θα επιδεινωθεί η κατάσταση των «κόκκινων δανείων», γεγονός που παραδέχθηκε και ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής (EBA) Μανουέλ Κάμπα, ο οποίος σε δήλωσή του υποστήριξε ότι «Τα Npls έχουν αυξηθεί σημαντικά και περιμένουμε ότι θα συνεχίσουν στην ίδια τάση, αν και με χαμηλότερους ρυθμούς...».
Αυτή η απόκλιση μεταξύ επιχειρήσεων και τραπεζών εφόσον πάρει διαστάσεις ιδιαίτερα στο τρίτο τρίμηνο απειλεί να «φρενάρει» την δυναμική επανεκκίνησης της οικονομικής δραστηριότητας.
Βέβαια το γεγονός ότι αυτό το πρόβλημα, δηλαδή οι επιχειρήσεις να χρειάζονται δάνεια και οι τράπεζες να τα δίνουν με το σταγονόμετρο, διαπιστώνεται «τώρα» από την ΕΚΤ, είναι πολύ πιθανό να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο θα κινηθεί το επόμενο διάστημα προκειμένου να παρακάμψει αυτή την διελκυστίνδα και να επιτρέψει την απρόσκοπτη χρηματοδότηση των επενδύσεων...