Η ύφεση σε Γερμανία και Ισπανία θα καθορίσει τις αποφάσεις της ΕΚΤ

Νίκος Βασιλόπουλος
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Η ύφεση σε Γερμανία και Ισπανία θα καθορίσει τις αποφάσεις της ΕΚΤ
Ο πληθωρισμός στη Γερμανία έπιασε νέο υψηλό ρεκόρ. Στην Ισπανία, οι καταναλωτικές τιμές αυξήθηκαν κατά 3,3%. Η ΕΚΤ, συνεδριάζει στις 9 Σεπτεμβρίου για τις αγορές ομολόγων.

Ο ετήσιος πληθωρισμός των καταναλωτικών τιμών της Γερμανίας έπιασε νέο υψηλό ρεκόρ13 ετών τον Αύγουστο, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία της Γερμανίας. Αυτή η εξέλιξη δείχνει τις αυξανόμενες πιέσεις στις τιμές καθώς η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης ανακάμπτει από την πανδημία και οι εταιρείες αγωνίζονται ενάντια στις ελλείψεις πρώτων υλών. Η πρώτη οικονομία της Ευρώπης, μαζί με άλλες όπως η Ισπανία, θα καθορίσουν τις εξελίξεις στην επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ, η οποία έχει προγραμματιστεί για τις 9 Σεπτεμβρίου.

Αναλυτικότερα, στη Γερμανία οι τιμές καταναλωτή, εναρμονισμένες ώστε να είναι συγκρίσιμες με τα στοιχεία του πληθωρισμού από άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (δείκτης HICP), αυξήθηκαν 3,4% σε σύγκριση με το 3,1% του Ιουλίου, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας.

Η πρόβλεψη για τον πληθωρισμό του Αυγούστου επιβεβαίωση και μια πρόσφατη δημοσκόπηση του Reuters η οποία είχε προβλέψει ότι θα είναι υψηλότερός από την αντίστοιχη περίοδο του 2008, όταν το εναρμονισμένο ποσοστό πληθωρισμού έφτασε επίσης το 3,4%.

Ένα επιπλέον σημαντικό στοιχείο είναι ο εθνικός ρυθμός πληθωρισμού.

Ο εθνικός ρυθμός πληθωρισμού (με βάση τον εναρμονισμένο δείκτη HICP) σκαρφάλωσε στο 3,9% τον Αύγουστο, φτάνοντας στο υψηλότερο σημείο του από τον Δεκέμβριο του 1993 (!) όταν η οικονομία σημείωσε άνοδο για πρώτη φορά μετά την ένωση των δύο Γερμανιών.

Πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι η άνοδος του εναρμονισμένου πληθωρισμού οφείλεται στις υψηλότερες τιμές ενέργειας και τροφίμων, ενώ ο βασικός πληθωρισμός πιθανότατα μειώθηκε ελαφρώς από 2,9% σε 2,8%. Παρόλα αυτά, όλο και περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν ότι ο ρυθμός πληθωρισμού θα αυξηθεί περαιτέρω τους επόμενους μήνες, επισημαίνοντας ειδικούς παράγοντες και βασικές επιπτώσεις από μια προσωρινή μείωση των φορολογικών συντελεστών, το δεύτερο εξάμηνο του 2020, που επηρέασε τις συγκρίσεις.

Η Ισπανία επιτείνει το πρόβλημα του ευρωπαϊκού πληθωρισμού

Στην Ισπανία, ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 3,3% σε ετήσια βάση τον Αύγουστο από 2,9% τον Ιούλιο, έδειξαν τα στοιχεία του Εθνικού Στατιστικού Ινστιτούτου.

Τα γερμανικά και ισπανικά στοιχεία υποδηλώνουν ότι ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη ενισχύθηκε περαιτέρω τον Αύγουστο. Τα σημερινά στοιχεία από τη Eurostat αναφέρουν ότι οι τιμές καταναλωτή στις 19 χώρες της ζώνης του ευρώ αυξήθηκαν κατά 3% αυτόν τον μήνα, μετά την αύξηση κατά 2,2% τον Ιούλιο. Η αύξηση αυτή ήταν αρκετά υψηλότερη από τις προσδοκίες για 2,7% -κάτι που είχε εμφανιστεί και σε δημοσκόπηση που έκανε το Reuters- καθώς επίσης έχουν ξεφύγει αρκετά από τον στόχο του 2% της ΕΚΤ.

Τι θα αποφασίσει η ΕΚΤ στις 9 Σεπτεμβρίου;

Η ΕΚΤ αυξάνει επανειλημμένα την πρόβλεψή της για τον πληθωρισμό φέτος και πέφτει πάντα λίγο έξω από τις εκτιμήσεις της. Η τελευταία αυτή αύξηση έρχεται να προσδώσει έναν επιπλέον πονοκέφαλο στην ΕΚΤ, η οποία στις 9 Σεπτεμβρίου θα συζητήσει αν θα συνεχίσει στον δρόμο της αγοράς αυξημένου όγκου ομολόγων ή αν θα αλλάξει κατεύθυνση και θα την περιορίσει. Η δεύτερη επιλογή θα σημάνει και την έμμεση παραδοχή ότι το ευρώ έχασε σε ισχύ, σε σχέση με την τελευταία φορά που συνεδρίασε η ΕΚΤ για τη χάραξη πολιτικής.

Παρόλο που ο πληθωρισμός είναι κάτω από το «ψυχολογικό όριο» του 5%, όπου μετά από αυτό γίνεται πραγματικό πρόβλημα, η ΕΚΤ φιλοδοξεί να ανοίξει την κουβέντα για τις επιπτώσεις του πληθωρισμού αρκετά νωρίτερα, γιατί επιθυμεί ευελιξία. Το πρόβλημα με το ευρώ είναι ότι δεν μπορεί επίσημα να υποτιμηθεί και άρα να ωφελήσει, για παράδειγμα, τις εξαγωγές καθιστώντας τα προϊόντα τους πιο προσιτά όταν τιμολογούνται σε άλλα νομίσματα.

Βέβαια η ΕΚΤ δεν σκέφτεται σαν εξαγωγέας, αλλά σαν τράπεζα, οπότε και θεωρεί ότι ο υψηλός πληθωρισμός διαβρώνει την αγοραστική δύναμη του χρήματος. Αυτό που την κάνει να επιμένει στη χαλαρή πολιτική σε σχέση με την αντιμετώπιση του πληθωρισμού είναι η εκτίμηση ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει πολύ κάτω από τον στόχο της τράπεζας (2%) σχετικά σύντομα, για τα επόμενα χρόνια. Η ΕΚΤ θεωρεί προσωρινό τον χαρακτήρα των πιέσεων στις τιμές, καθώς η αύξηση των μισθών, ένα απαραίτητο συστατικό του διαρκούς πληθωρισμού, δεν έχει ακόμα ενσωματωθεί στην αγορά. Έτσι, η ΕΚΤ (παρόλο που αναγκάζεται να αναγνωρίσει το λάθος στις εκτιμήσεις της) συνεχίζει να επισημαίνει τις αδύναμες υποκείμενες μετρήσεις του πληθωρισμού ως αποδεικτικά στοιχεία για χαλαρή πολιτική.

Άρα, στις 9 Σεπτεμβρίου δεν θα πρέπει να περιμένουμε κάποια άλλη απόφαση σε σχέση με τον ρυθμό των αγορών ομολόγων για το επόμενο τρίμηνο. Η όποια προσαρμογή γίνει, από τις πιέσεις που ασκούν Γερμανία και Ισπανία, θα είναι στο περιθώριο των αποφάσεων της ΕΚΤ και η ίδια αναμένεται να ανακοινώσει ευνοϊκές συνθήκες χρηματοδότησης για την αγορά ομολόγων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider