Θέμα ημερών είναι να εγκριθούν από το διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ το οργανόγραμμα και οι διαδικασίες ένταξης της Μονάδας Ωρίμανσης Έργων (Project Preparation Facility – PPF) του ΤΑΙΠΕΔ, με τα πρώτα έργα της «λίστας» του φορέα αυτού να αναμένεται να ξεπεράσουν τα 2 δισ. ευρώ.
Αυτά ανέφερε χτες ο εντεταλμένος σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, Παναγιώτης Σταμπουλίδης και επικεφαλής της νέας μονάδας, στο πλαίσιο σχετικής ημερίδας που διοργάνωσε το Υπερταμείο στην 85η ΔΕΘ. Τα projects αυτά αναμένεται να ενταχθούν στη νέα μονάδα PPF μέσα στον Οκτώβριο.
Ο κ. Σταμπουλίδης υπογράμμισε ότι ο εν λόγω μηχανισμός θα είναι το απαραίτητο «εργαλείο» για κάθε δημόσιο φορέα, Αρχή, υπουργείο, τοπική αυτοδιοίκηση κοκ για την επίσπευση μεγάλων στρατηγικών επενδύσεων και την απορρόφηση πόρων (Ταμείο Ανάκαμψης, ΕΣΠΑ, ΠΔΕ κ.α.).
«Είμαστε ήδη σε συζητήσεις και σε λίγο θα ανακοινωθεί η πρώτη λίστα τέτοιων έργων», σημείωσε ο κ. Σταμπουλίδης. «Θα είναι έργα με μεγάλο κοινωνικό αντίκτυπο. Μονάδες υγείας, φράγματα ή άλλες υπηρεσίες με έντονο κοινωνικό αποτύπωμα», υπογράμμισε. Μάλιστα, σημειώνεται ότι προωθούνται μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης δεκάδες φράγματα, συνολικού ύφους 750 εκατ. ευρώ, με την ευρωπαϊκή συνεισφορά να προσεγγίζει τα 150-200 εκατ. ευρώ. Πάντως, ήδη στην αγορά ακούγεται ότι θα ενταχθούν και έργα όπως το «Κυβερνητικό Πάρκο» στις εγκαταστάσεις της ΠΥΡΚΑΛ, οι νέες φυλακές στην Αττική, η αξιοποίησης του ακινήτου στο οποίο που σήμερα βρίσκεται το αεροδρόμιο «Ν. Καζαντζάκης» στο Ηράκλειο κ.α.
Όπως εξήγησε ο κ. Σταμπουλίδης, θα υπάρχουν δύο τρόποι για την ένταξη ενός έργου στη Μονάδα Ωρίμανσης του ΤΑΙΠΕΔ. Ο πρώτος είναι μέσω του χαρακτηρισμού τους ως «έργα εθνικής στρατηγικής σημασίας» και της κατάθεσης αιτήματος στην αρμόδια Κυβερνητική Επιτροπή Συντονισμού Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας η οποία και θα λάβει την τελική απόφαση. Η Κυβερνητική Επιτροπή μπορεί να αναθέσει στο PPF όχι μόνο τις μελέτες, αλλά και σειρά ενεργειών για την προετοιμασία του διαγωνισμού, ακόμα και την προκήρυξη του διαγωνισμού. Ο δεύτερος τρόπος είναι μέσω αιτήματος του αρμόδιου φορέα προς το ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο θα αξιολογεί την πρόταση και αν έχει έντονο τοπικό αποτύπωμα, τότε θα «μπαίνει» στο PPF.
Ο κ. Σταμπουλίδης αναφέρθηκε στην ανάγκη αξιοποίησης της τεχνογνωσίας που έχει αποκτήσει το Ταμείο όλα αυτά τα χρόνια προς όφελος της οικονομίας. «Το ΤΑΙΠΕΔ έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που αν δεν τα αξιοποιήσουμε τώρα δυστυχώς θα σβήσουν μέσα στο χρόνο. Κι αυτό θα είναι κρίμα», υπογράμμισε. Προσέθεσε επίσης ότι «επί της ουσίας θέλουμε να καταλάβει ο δικαιούχος που θα χτυπήσει πόρτα του ΤΑΙΠΕΔ, ότι θα σταματήσει να τον απασχολεί η εσωτερική γραφειοκρατία και η κάθε διαδικασία». Σημείωσε ότι το Ταμείο έχει στην κουλτούρα του τον συντονισμό φορέων, γνωρίζει από διαχείριση συμβάσεων και συνεπώς μπορεί να εξασφαλίσει καλύτερη διαχείριση κινδύνου, αλλά και καλύτερη παρακολούθηση των έργων.
«Έχουμε εμπειρία στην ωρίμανση απαιτητικών έργων, από δρόμους ως λιμάνια και γενικά βαριές υποδομές. Το ΤΑΙΠΕΔ έχει ευελιξία και ταχύτητα στην πρόσληψη συμβούλων, κάτι που δεν έχουν οι δημόσιοι φορείς. Έχουμε ταχύτητα στη διενέργεια διαγωνισμών. Επίσης αποδείχθηκε ότι συντονίζει σοβαρά και πετυχημένα τα έργα που έχει στο χαρτοφυλάκιο του», ανέφερε ο ίδιος.
Τόνισε, τέλος, πως το Ταμείο αναπτύσσει και εργαλείο αξιολόγησης των προτάσεων με βάση σειρά κριτηρίων βιωσιμότητας (ESG).