Επιτάχυνση της ανάκαμψης της αγοράς κατοικιών σε ολόκληρη την Ευρωζώνη ως τα τέλη του έτους αλλά και συνέχιση της ανοδικής πορείας και κατά το 2022 προβλέπει η Oxford Economics, σύμφωνα με σχετική μελέτη που ήρθε σήμερα στη δημοσιότητα.
Αναλυτικότερα, η Oxford Economics σημειώνει πως οι τιμές των ακινήτων στην Ευρωζώνη θα ενισχυθούν κατά το δ' τρίμηνο του 2021 με τον υψηλότερο ρυθμό των τελευταίων 30 χρόνων, καθώς η βελτίωση των χρηματοπιστωτικών συνθηκών σε συνδυασμό με τα χαμηλά επιτόκια δανεισμού θα οδηγήσουν στην αύξηση των τιμών κατά 8%. Για το σύνολο του έτους, η Oxford Economics αναμένει αυξήσεις που θα φτάσουν στο 7%, την στιγμή που οι προηγούμενες προβλέψεις της έκαναν λόγο για αύξηση μικρότερη του 6%.
Όπως αναφέρεται στην έκθεση, η ενίσχυση των τιμών κατοικιών στην πλειοψηφία των κρατών - μελών της Ευρωζώνης δεν δείχνει σημάδια υποχώρησης, ενώ μεσοσταθμικά στην Ευρωζώνη η αύξηση των τιμών υπολογίζεται στο 6,2%, ποσοστό που συνιστά υψηλό 14 ετών.
Οι μεγαλύτερες αυξήσεις εντοπίζονται στις αγορές της Γερμανίας, της Ολλανδίας, της Αυστρίας και της Σλοβακίας, όπου οι τιμές ενισχύονται σε διψήφια ποσοστά, ενώ ακολουθούν η Γαλλία και το Βέλγιο με αυξήσεις της τάξης του 5%.
Μικρότερες αυξήσεις αναμένονται σε χώρες της ζώνης του ευρώ που επλήγησαν περισσότερο από την πανδημία όπως η Ελλάδα, η Ισπανία και η Πορτογαλία, ενώ στην Ιταλία παρατηρείται αναστροφή του αρνητικού κλίματος, με τις αυξήσεις να αγγίζουν σχεδόν το 2%, ποσοστό ωστόσο που είναι το χαμηλότερο μεταξύ των κρατών της Ευρωζώνης.
Όπως αναφέρεται στην έκθεση της Oxford Economics, τα χαμηλά επιτόκια και η βελτίωση των ευρύτερων οικονομικών συνθηκών θα συμβάλλουν σημαντικά στην αύξηση των τιμών, ενώ παράλληλα υπογραμμίζεται η σημασία μερικών ακόμα παραγόντων που βοήθησαν στην τόνωση και στην ανάκαμψη της αγοράς, όπως το εύρος των κρατικών ενισχύσεων κατά τη διάρκεια της πανδημίας αλλά και το γεγονός πως τα lockdown και τα περιοριστικά μέτρα ενίσχυσαν την ζήτηση για ιδιοκατοίκηση.
Σύμφωνα με την Oxford Economics, η γρήγορη ανάκαμψη της αγοράς εργασίας από τις επιπτώσεις της πανδημίας, η παραμονή των επιτοκίων δανεισμού σε χαμηλά επίπεδα αλλά και η ενίσχυση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών μέσω των αποταμιεύσεων θα συνεχίσουν να δρουν υποστηρικτικά στην αύξηση των τιμών βραχυπρόθεσμα, όπως και η περαιτέρω αύξηση του δανεισμού των τραπεζών για αγορές κατοικιών.
Οι προβλέψεις για την Ελλάδα
Η Ελλάδα δεν αναμένεται να ακολουθήσει την τάση που υπάρχει πανευρωπαϊκά, καθώς το πλήγμα που δέχθηκε η ελληνική αγορά ακινήτων κατά την διάρκεια της πανδημίας, είχε ως αποτέλεσμα την επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης των τιμών.
Όπως αναφέρεται στην έκθεση, οι αυξήσεις στις τιμές κατά το 2021 αναμένεται να είναι ήπιες, με τον ρυθμό αύξησής τους κατά το τέταρτο τρίμηνο του έτους να αγγίζει το 4%.
Αναβαθμίζονται οι προβλέψεις για το 2022
Παράλληλα, αναβαθμίζονται και οι εκτιμήσεις για το ερχόμενο έτος, καθώς αναμένονται αυξήσεις της τάξης του 6%, ποσοστό ιδιαίτερα αυξημένο σε σχέση με το 3% που αναφερόταν στην προηγούμενη έκθεση.
Μεσοπρόθεσμα, η Oxford Economics εκτιμά πως ο ρυθμός αύξησης των τιμών των κατοικιών θα μετριαστεί, καθώς η επικείμενη αύξηση των επιτοκίων σε συνδυασμό με την ενίσχυση της προσφοράς ακινήτων αναμένεται να δράσει ανασταλτικά ως προς το ανοδικό momentum που υπάρχει αυτή τη στιγμή.
Ως εκ τούτου, η έκθεση επισημαίνει πως ο ρυθμός αύξησης των τιμών κατοικιών την τριετία 2023-2025 θα κυμανθεί σε επίπεδα κάτω του 2%.
Τέλος, προειδοποιεί για την ύπαρξη κινδύνων από τη σημαντική αύξηση, ειδικότερα σε αγορές όπως η Γερμανία και η Ολλανδία, όπου οι τιμές θεωρούνται ήδη «τραβηγμένες».