Η πρόθεση του επικεφαλής της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας, γνωστής και ως «Υπερταμείο», κ. Γρ. Δ. Δημητριάδη για τη σταδιακή μετεξέλιξη της ΕΕΣΥΠ σε «public wealth fund», δηλαδή έναν φορέα που θα διαχειρίζεται τα κρατικά assets με στόχο την μεγιστοποίηση των εσόδων τους και την προσέλκυση κεφαλαίων, εκφράστηκε με σαφή τρόπο στην πρόσφατη ημερίδα της εταιρείας στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της 85ης ΔΕΘ.
Στο πλαίσιο λοιπόν αυτό, όπως έχει αναδείξει το insider, η ΕΕΣΥΠ προχωρά στην αποτίμηση της αξίας των συμμετοχών, κυρίως δε του χαρτοφυλακίου ακινήτων των θυγατρικών της. Υπενθυμίζουμε, όπως έχει αποκαλύψει το insider, ότι το καλοκαίρι «έτρεξε» σχετικός διαγωνισμός αναζήτησης τεχνικού συμβούλου που θα βοηθήσει ο ταμείο προς αυτή την κατεύθυνση.
Αυτό που έχει ενδιαφέρον βέβαια είναι κάτι που λέγεται συμπληρωματικά στην αγορά, από την πρώτη στιγμή που ακούστηκε από τον διευθύνοντα σύμβουλο του «Υπερταμείου», Γρηγόρη Δ. Δημητριάδη, η… επίσημη και δημόσια πρόθεση να αλλάξει την κατάσταση στις αποκρατικοποιήσεις και στην αξιοποίηση των δημόσιων περιουσιακών στοιχείων, όπου έχουν παρατηρηθεί καθυστερήσεις, ελλείψεις, «ναυάγια» και αρρυθμίες. Ο επικεφαλής της ΕΕΣΥΠ μοιάζει σαν να θέλει να μετατρέψει τον φορέα σε «public wealth fund», με πρότυπο και υπόσταση ανάλογα των διεθνών επενδυτικών χαρτοφυλακίων, ιδίως δε των γνωστών μας «sovereign wealth fund», ήτοι των «κρατικών επενδυτικών ταμείων» άλλων χωρών που αποτελούν φορείς ανάπτυξης και δημιουργίας εσόδων για τα δημόσια ταμεία των κρατών αυτών.
Αν ο κ. Δημητριάδης έχει κατά νου περιπτώσεις «κρατικών ταμείων πλούτου» που επενδύουν σε πραγματικά και χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία όπως στην Ευρώπη (Μεγάλη, Βρετανία, Νορβηγία κ.α.), τον Αραβικό κόσμο (π.χ. Κουβέιτ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα) ή την Ασία (όπου ξεχωρίζει το κρατικό fund της Σιγκαπούρης), θα φανεί στην πορεία.
Σε κάθε περίπτωση βέβαια αυτά τα σχέδια δείχνουν την πρόθεση της ΕΕΣΥΠ να μετατραπεί σε ένα σύγχρονο και αποδοτικό fund, πλην όμως «κρύβουν» δυσκολίες, μπορεί να «μπλέξουν σε εσωτερικά γρανάζια», ενώ πάνω από όλα, για να υπάρχουν αποδόσεις πρέπει να υπάρχουν και τα προς… εκμετάλλευση και αξιοποίηση assets. Είτε πρόκειται για τις κλασσικές συμμετοχές σε θυγατρικές, είτε, κυρίως, για την αξιοποίηση των ακινήτων του φορέα (των θυγατρικών του). Τα προβλήματα στα οποία μπορεί να «σκοντάψει» το έργο της αξιοποίησης των κρατικών ακινήτων είναι πολλά, όπως οι καταπατήσεις ή το πολύπλοκο ιδιοκτησιακό καθεστώς.
Για αυτό και, όπως αναφέραμε ήδη, η προσεχής κίνηση της ΕΕΣΥΠ περιλαμβάνει την καταγραφή της περιουσίας και κυρίως εκτίμηση της αξίας του χαρτοφυλακίου ακινήτων που διαθέτουν οι θυγατρικές της κρατικές εταιρείες, εγχείρημα που θα «τρέξει» με ορίζοντα τριετίας, ιδίως τη διετία 2022-2023. Η αποτίμηση του κρατικού real estate είναι ένα εγχείρημα που σχετίζεται με το νέο στρατηγικό σχέδιο του υπερταμείου για το διάστημα 2022-2024, που υπολογίζεται ότι θα λάβει το πράσινο φως τον Νοέμβριο.
Στο πλαίσιο αυτό, το «Υπερταμείο» θα προχωρήσει σε μία συμφωνία - πλαίσιο ώστε την επόμενη διετία να προχωρήσει στην εκτίμηση των ακινήτων των θυγατρικών εταιριών του, μεταξύ των οποίων η ΕΤΑΔ (κατέχει 70-80.000 ακίνητα, περίπου 2.600 θεωρούνται ωριμότερα προς αξιοποίηση), η ΓΑΙΑΟΣΕ (εκμισθώνει 500 ακίνητα σε ολόκληρη τη χώρα, διαχειρίζεται χαρτοφυλάκιο ακινήτων με γεωτεμάχια έκτασης 100.000 στρεμμάτων και πλήθος κτιρίων με εμβαδόν 540.000 τ.μ.) και το ΤΑΙΠΕΔ που διαθέτει σημαντικό χαρτοφυλάκιο ακινήτων.