Λαγκάρντ: Tέλος 2021-Αρχές 2022 θα συζητηθεί η πιθανή ένταξη της Ελλάδας στο APP

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Λαγκάρντ: Tέλος 2021-Αρχές 2022 θα συζητηθεί η πιθανή ένταξη της Ελλάδας στο APP
Στο τι μέλλει γενέσθαι με τα ελληνικά ομόλογα αναφέρθηκε την Δευτέρα η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο την Δευτέρα, παραπέμποντας στις αρχές του 2022 για οριστικές αποφάσεις.

Στο τι μέλλει γενέσθαι με τα ελληνικά ομόλογα αναφέρθηκε την Δευτέρα η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο, παραπέμποντας στις αρχές του 2022 για οριστικές αποφάσεις.

Σύμφωνα με πηγές Reuters, αξιωματούχοι της ΕΚΤ ήταν ανοιχτοί στην επέκταση του κανονικού προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων της ΕΚΤ για περιορισμένο χρονικό διάστημα, όταν σταματήσουν οι αγορές ομολόγων έκτακτης ανάγκης.

Το APP ακολουθεί αυστηρότερες ποσοστώσεις χωρών και δεν περιλαμβάνει την Ελλάδα λόγω της χαμηλής πιστοληπτικής της αξιολόγησης.

Η Λαγκάρντ, απαντώντας σε ερωτήσεις ευρωβουλευτών, είπε ότι η ένταξη της Ελλάδας θα συζητηθεί αργότερα φέτος ή στις αρχές του 2022.

Πληθωρισμός

Ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ θα μπορούσε να υπερβεί τις ήδη αυξημένες προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αλλά υπάρχουν σημάδια ότι αυτό συμβαίνει ήδη, δήλωσε Κριστίν Λαγκάρντ.

Η Λαγκάρντ επέμεινε στην επίσημη άποψη της ΕΚΤ ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει κάτω από το 2% το επόμενο έτος, αλλά φάνηκε να αναγνωρίζει τις αυξανόμενες ανησυχίες, συμπεριλαμβανομένων εντός της κεντρικής τράπεζας, ότι η υψηλότερη αύξηση των τιμών μπορεί να είναι εδώ για να μείνει.

«Ενώ ο πληθωρισμός θα μπορούσε να αποδειχθεί ασθενέστερος από τον αναμενόμενο εάν η οικονομική δραστηριότητα επηρεαζόταν από την ανανέωση των περιορισμών, υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ισχυρότερες πιέσεις στις τιμές από ό, τι αναμένεται σήμερα», είπε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«Αλλά βλέπουμε περιορισμένα σημάδια αυτού του κινδύνου μέχρι στιγμής, πράγμα που σημαίνει ότι το βασικό μας σενάριο συνεχίζει να προβλέπει ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει κάτω από τον στόχο μας μεσοπρόθεσμα», πρόσθεσε.

Ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης έφτασε το 3% τον Αύγουστο. Η αύξηση τροφοδοτήθηκε σε μεγάλο βαθμό από το ενεργειακό κόστος, αλλά η τιμή των βιομηχανικών προϊόντων και των τροφίμων αυξήθηκε επίσης, αντανακλώντας εν μέρει την ανεπαρκή προσφορά καθώς η οικονομία ζωντάνεψε μετά από τον «λήθαργο» που προκλήθηκε από την πανδημία.

Η ΕΚΤ, η οποία μειώνει τις αγορές περιουσιακών στοιχείων έκτακτης ανάγκης και αναμένεται να τις σταματήσει τον Μάρτιο, αναμένει αύξηση τιμών 2,2% φέτος, 1,7% το επόμενο και 1,5% το 2023.

Ωστόσο, η Bundesbank δήλωσε νωρίτερα τη Δευτέρα ότι ο γερμανικός πληθωρισμός είναι πιθανό να επιταχυνθεί από τα ήδη υψηλά επίπεδα και να παραμείνει πάνω από 2% έως τα μέσα του 2022. Και τα στοιχεία έδειξαν ότι οι τιμές της ισπανικής βιομηχανικής παραγωγής αυξήθηκαν κατά 18% σε ετήσια βάση τον Αύγουστο.

Απαντώντας σε ερωτήσεις από ευρωβουλευτές που ανησυχούσαν για τις τιμές, η Λαγκάρντ είπε ότι η ΕΚΤ έχει «κάθε λόγο να πιστεύει» ότι η ανάκαμψη των τιμών της ενέργειας και οι περιορισμοί στην προσφορά θα «χαλαρώσουν» το επόμενο έτος.

«Έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι δεν πρόκειται να είναι μόνιμοι παράγοντες και θα μειωθούν κατά τη διάρκεια του 2022 ειδικότερα», είπε η Λαγκάρντ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider