Ανοδικά κινήθηκε ο «δείκτης φόβου» του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) για την ελληνική οικονομία τον Σεπτέμβριο, διαμορφωμένος στο 29,11% στα τέλη του περασμένου μήνα από 24,26% στα τέλη του Αυγούστου.
Όπως σημειώνει το ΚΕΠΕ, ο δείκτης παρέμεινε σε επίπεδα χαμηλότερα του ιστορικού μέσου όρου του (από τον Ιανουάριο του 2004) για την ελληνική αγορά, ο οποίος είναι στο 32,74%.
Επιπλέον, τον Σεπτέμβριο του 2021 η μέση ημερήσια τιμή του δείκτη αυξήθηκε σε 27,57% από 24,49% τον Αύγουστο του 2021.
Η εξέλιξη του δείκτη αποτυπώνει αύξηση της αβεβαιότητας για την αναμενόμενη βραχυπρόθεσμη πορεία της ελληνικής αγοράς.
Ο Σύνθετος Δείκτης Προήγησης (ΣΔΠ) του ΚΕΠΕ, που μετρά την πορεία και τις μεταστροφές στην ελληνική οικονομική δραστηριότητα, υποχώρησε οριακά για τον Σεπτέμβριο, πάνω από το υψηλότερο επίπεδο που είχε καταγραφεί τον Αύγουστο του 2018, μετά την πολυετή οικονομική κρίση.
Η εν λόγω εξέλιξη ενδέχεται να συνδέεται με την ενδιάμεση μεταβλητότητα που συχνά χαρακτηρίζει τον ΣΔΠ. Εντούτοις, δύναται να αντανακλά μια τάση συγκράτησης των προσδοκιών και εκτιμήσεων, ως προς την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.
Σε αυτή τη βάση, ο ΣΔΠ ενδέχεται –παρέχοντας πρόδρομες ενδείξεις– να προεξοφλεί την προσαρμογή της οικονομικής δραστηριότητας σε μια σειρά βραχυμεσοπρόθεσμων επιπτώσεων της πανδημίας (ως προς τις εφοδιαστικές αλυσίδες, το κόστος παραγωγής και μεταφοράς, τις τιμές κλπ.), σε συνδυασμό με τη συνεχιζόμενη αβεβαιότητα που συνοδεύει τη συνολική της εξέλιξη.
Για τον λόγο αυτό, καθοριστικής σημασίας είναι η επανεκτίμηση του ΣΔΠ με νέα στοιχεία, ώστε να ισχυροποιηθούν οι ενδείξεις στην κατεύθυνση είτε της συνέχισης της ανοδικής πορείας της μελλοντικής εγχώριας οικονομικής δραστηριότητας είτε μιας κάποιας (προσωρινής ή μη) συγκράτησης της ανάκαμψης.