Στο τραπέζι των Θεσμών μπαίνουν σήμερα τα θέματα του τραπεζικού τομέα για την 12η αξιολόγηση της χώρας σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του insider.gr, το «μενού» των διαπραγματεύσεων με την κυβέρνηση – σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων – έχει το πρωί τα θέματα του Υπουργείου Δικαιοσύνης και το μεσημέρι τα θέματα του Υπουργείου Οικονομικών.
Στην προηγούμενη θετική αξιολόγηση, οι τραπεζικές μεταρρυθμίσεις είχαν ιδιαίτερη βαρύτητα, με την Κομισιόν να εξάρει στην έκθεσή της τη μείωση των κόκκινων δανείων μέσω του «Ηρακλή». Επεσήμαινε, ωστόσο, καθυστέρηση σε συναφείς μεταρρυθμίσεις μέσω των οποίων επιταχύνονται οι ανακτήσεις οφειλών και μπορεί να αποτυπωθεί και πρακτικά στους ισολογισμούς των τραπεζών το όφελος από την ποσοτική μείωση των NPLs.
Στο πλαίσιο αυτό παραμένουν εκκρεμότητες που θα συζητηθούν σήμερα ώστε να διαπιστωθεί η πρόοδος που καταγράφεται. Πρόκειται για:
- Την εκκαθάριση των περίπου 70.000 εκκρεμών υποθέσεων του νόμου Κατσέλη, η οποία πήγε πίσω με το κλείσιμο των δικαστηρίων,
- Την επιτάχυνση των πλειστηριασμών που έχουν «παγώσει» στον ενάμιση χρόνο της πανδημίας,
- Την εκκαθάριση εγγυήσεων, ύψους περίπου 2,5 δισ. ευρώ, που οφείλονται στις τράπεζες από εγγυημένα δάνεια ιδιωτών, τα οποία δεν εξυπηρετούνται. Σημειώνεται ότι για την αποπληρωμή των δανείων αυτών έγινε ρύθμιση 120 δόσεων για τους δανειολήπτες, ώστε να αποπληρώνουν τις οφειλές τους στην ΑΑΔΕ και σταδιακά να εξοφλούν και τα δάνεια προς τις τράπεζες. Ωστόσο, στην έκθεση της Κομισιόν για την 11η αξιολόγηση αναφερόταν ότι οι ρυθμοί αποπληρωμής είναι χαμηλότεροι από αυτούς που είχαν συμφωνηθεί.
- Την ολοκλήρωση του νέου πτωχευτικού κώδικα με τη σύσταση του φορέα απόκτησης ακινήτων των ευάλωτων δανειοληπτών που θα πτωχεύουν και την επαναμίσθωσή τους σε αυτούς.
Σημειώνεται ότι οι διαπραγματεύσεις στο σύνολο των μεταρρυθμίσεων που θα κρίνουν την 12η αξιολόγηση θα κορυφωθούν σε πολιτικό επίπεδο στις 19 και 20 Οκτωβρίου με δια ζώσης επαφές. Η 12η αξιολόγηση συνδέεται με το πακέτο «δόσεων», τον προϋπολογισμό του 2022 και μία νέα έκθεση βιωσιμότητας του χρέους, ενώ η πρόοδος που θα διαπιστωθεί, θα ανοίξει την προοπτική εξόδου της χώρας από την ενισχυμένη εποπτεία το καλοκαίρι του 2022.