Γ. Στουρνάρας: Η ΕΚΤ θα βρει τεχνικό τρόπο να συνεχίσει να δέχεται τα ελληνικά ομόλογα -Βιάζονται, όσοι μιλούν για στασιμοπληθωρισμό

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Γ. Στουρνάρας: Η ΕΚΤ θα βρει τεχνικό τρόπο να συνεχίσει να δέχεται τα ελληνικά ομόλογα -Βιάζονται, όσοι μιλούν για στασιμοπληθωρισμό
Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας
Πού πρέπει να βασιστεί το νέο σύμφωνο σταθερότητας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 18:33

Είμαστε σε μία φάση ενεργειακής κρίσης, στο μέσο μιας τέλειας καταιγίδας, που προήλθε από παράγοντες που δεν είχαμε προβλέψει, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα οδηγήσει σε στασιμοπληθωρισμό, δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, στο πλαίσιο του συνεδρίου του Κύκλου Ιδεών με θέμα «Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΤΑ V: Από την κρίση στην κανονικότητα ή η κρίση ως κανονικότητα;».

Όπως εξήγησε o κεντρικός τραπεζίτης, η σημερινή κρίση είναι πολύ διαφορετική σε σχέση με τον στασιμοπληθωρισμό που προκλήθηκε το 1973: η ενέργεια αντιπροσωπεύει πολύ χαμηλότερο ποσοστό του ΑΕΠ και οι μισθοί παγκοσμίως διαμορφώνονται αποκεντρωμένα. «Όσοι μιλούν για στασιμοπληθωρισμό, βιάζονται», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Στουρνάρας εξήγησε ότι αντίδραση της νομισματικής πολιτικής αφορά τη μεσοπρόθεσμη περίοδο, διάρκειας περίπου 3 ετών. Όλες οι προβλέψεις «υπαγορεύουν» πτώση του πληθωρισμού της Ευρωζώνης κάτω από το 2% του χρόνου και περαιτέρω πτώση το 2023. Άρα, προς το παρόν, δεν παρατηρείται κίνδυνος επέκτασης του πληθωρισμού στον μεσοπρόθεσμο ορίζοντα της νομισματικής πολιτικής, συνεπώς και αυτοί που αναμένουν άμεση αύξηση επιτοκίων, βιάζονται.

Πράγματι, σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, υπάρχει μια ενεργειακή κρίση που έχει ωθήσει τον πληθωρισμό. Όμως η ευρωπαϊκή οικονομία είναι μια οικονομία υπηρεσιών και αυτό που καθορίζει τον πληθωρισμό είναι το κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος: δεν καταγράφονται τέτοιες μεταβολές που να συνθέτουν ένα τοπίο που να οδηγεί σε μεγάλη αύξηση του πληθωρισμού. Για τη νομισματική πολιτική, εξήγησε ο κ. Στουρνάρας, σημασία έχει ο πυρήνας του πληθωρισμού (underlying inflation) ο οποίος σύμφωνα με τις προβλέψεις το 2022 και το 2023 αναμένεται στο 1,5-1,6%.

Αισιόδοξη η ΤτΕ για την Ελλάδα

Σύμφωνα με τον Γ. Στουρνάρα, η ΤτΕ είναι αρκετά αισιόδοξη για την ανάπτυξη στην Ελλάδα, όχι μόνο για φέτος και του χρόνου που οι ρυθμοί θα είναι σίγουρα υψηλοί, αλλά και για την επόμενη 10ετία. Φέτος ο ρυθμός του 7% θεωρείται σίγουρος και του χρόνου αναμένεται στο 4,5-5%, που σημαίνει ότι θα έχουμε προς τα πάνω αναθεώρηση. Αλλά και για τα επόμενα έτη, ο διοικητής της ΤτΕ δηλώνει αισιόδοξος καθώς θα εισρεύσουν κονδύλια και από το ταμείο ανακαμψης και από τα διαρθρωτικά ταμεία αλλά και άμεσες και εμμεσες επενδύσεις, καθώς καταγράφεται πολύ μεγάλο ενδιαφέρον επενδυτών για Ελλάδα. Επίσης, στην πλευρά της προσφοράς επιταχύνονται οι διαρθρωτικές αλλαγές. Έχοντας την αίσθηση πως αυτή τη φορά η Ελλάδα δεν θα χάσει το τρένο των μεταρρυθμίσεων, ο κ. Στουρνάρας θεωρεί πως είναι στο χέρι της χώρας, μετά τη βουτιά της, να έχει μια δεκαετία ενός ευνοϊκού κύκλου με μέσο ρυθμό ανάπτυξης 3,5%, ο οποίος θα στηρίζεται και από τη ζήτηση και από την προσφορά.

Ο κ. Στουρνάρας σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει πράγματι πολύ υψηλό δημόσιο χρέος και ελλείμματα, τα οποία, ομως, οφείλονται στα μέτρα που θεσπίστηκαν για την αντιμετώπιση της πανδημίας, για να μην θιγεί ο παραγωγικός ιστός. Αλλά τα μέτρα δεν είναι μόνιμα, δεν θα υπάρχουν το 2022 και το 2023 και σύμφωνα με τον προϋπολογισμό το 2023 αναμένεται πλεόνασμα. Όταν αρθούν τα μέτρα, η υψηλή ανάπτυξη θα έρθει ως γέφυρα να προστατέψει τους ευάλωτους κλάδους.

Η ΕΚΤ θα βρει τρόπο να διατηρήσει την Ελλάδα στο PEPP

Η ΕΚΤ σήμερα δέχεται στο έκτακτο πρόγραμμα της πανδημίας PEPP τα ελληνικά ομόλογα παρότι δεν έχουν επενδυτική βαθμίδα. Ο κεντρικός τραπεζίτης εξήγησε ότι πρέπει να επιδιώξουμε (κυβέρνηση, ΤτΕ, ιδιωτικός τομέας, τράπεζες) να αποκτήσουμε επενδυτική βαθμίδα, του χρόνου αν γίνεται. Ακόμη και αν δεν αποκτήσουμε, πεποίθηση του κ. Στουρνάρα είναι ότι η ΕΚΤ θα βρει τεχνικό τρόπο να μην σταματήσει να δέχεται ξαφνικά τα ελληνικά ομόλογα στις αγορές της και ως εγγύηση από τις ελληνικές τράπεζες. Αν σταματήσει, εξήγησε, δεν θα δημιουργήσει πρόβλημα στο έλλειμμα ή στο χρέος, που έχουν κλειδωμένα επιτόκια για πολλά χρόνια, αλλά στην υπόλοιπη οικονομία και αυτό δεν το θέλει.

Η ΕΚΤ θέλει ομαλή μετάβαση του μηχανισμού νομισματικής πολιτικής σε όλες τις περιοχές της Ευρωζώνης, οπότε γιατί να αποκόψει μια χώρα που τώρα ακολουθεί ορθή οικονομική πολιτική, διερωτήθηκε ο κεντρικός τραπεζίτης.

Για μελλοντικό Σύμφωνο Σταθερότητας

Ο Γ. Στουρνάρας τόνισε ότι δεν πρέπει να ξανακάνουμε το λάθος να ακολουθήσουμε προκυκλικές δημοσιονομικές πολιτικές, δηλαδή μια χώρα που έχει ύφεση να της ζητείται να υιοθετήσει πολιτικές λιτότητας -ήταν μεγάλο λάθος.

Ενώ η Ελλάδα μεταξύ του πρώτου και του τελευταίου μνημονίου έκανε μια τεράστια δημοσιονομική προσαρμογή, η διαφορά μεταξύ επιτοκίου και ρυθμού οικονομικής ανάπτυξης ήταν θετική και ακύρωσε τη δημοσιονομική προσπάθεια.

Για το μελλοντικό Σύμφωνο Σταθερότητας είπε ότι θέλουμε απλούς κανόνες, όχι ένα πολύπλοκο σύμφωνο 200 σελίδων. Θεωρεί, μάλιστα, ότι το εργαλείο στο μέλλον πρέπει να είναι οι πρωτογενείς δαπάνες ως ποσοστό του ΑΕΠ και ο στόχος να είναι η βιωσιμότητα του χρέους.

Οι τράπεζες πρέπει να δανείσουν

Αναφερόμενος στις τράπεζες, ο κ. Στουρνάρας ανέφερε ότι οι τράπεζες ήδη βρίσκονται σε συζητήσεις με ΥΠΟΙΚ, ΤτΕ και επιχειρήσεις ώστε να φτιαξουν προγράμματα με τα οποία θα δανειοδοτήσουν βιώσιμες ΜμΕ -πέρα από τις μεγάλες. Πρέπει να αρχίσουν να προσανατολίζονται στο πώς θα αυξήσουν τη χρηματοδότηση στην πραγματική οικονομία και να τη διαχύσουν σε περισσότερες επιχειρήσεις, σημείωσε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider