Στους χαμένους της ανακεφαλαιοποίησης και τα ταμεία

Χρήστος Ζιώτης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στους χαμένους της ανακεφαλαιοποίησης και τα ταμεία

Στον κατάλογο των μεγάλων χαμένων της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών προστίθενται και τα ασφαλιστικά ταμεία. Μετά το Ελληνικό Δημόσιο και τους παλαιούς μετόχους, οι οποίοι υπέστησαν ζημιά πολλών δισεκατομμυρίων, εξαιτίας των εξευτελιστικών τιμών στις οποίες θα γίνει η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, απώλειες θα υποστούν και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Αρκετά συνταξιοδοτικά και επικουρικά ταμεία είχαν τοποθετήσει όσα διαθέσιμα είχαν κατορθώσει να γλιτώσουν από το περίφημο PSI σε τραπεζικά ομόλογα τα οποία πλέον θα μετατραπούν σε μετοχές αφού προηγουμένως υποστούν και το ανάλογο κούρεμα. Υπολογίζεται ότι περίπου 80% των ομολόγων ονομαστικής αξίας 3 δισ. ευρώ - τα οποία θα ανταλλαγούν υποχρεωτικά πλέον σε τραπεζικές μετοχές - βρισκόταν στα χαρτοφυλάκια ασφαλιστικών ταμείων. Από τη μετατροπή αυτή ενδέχεται να γλιτώσουν τα ομόλογα της Eurobank ύψους 877 εκατ. ευρώ.

Όμως για τις άλλες τρεις τράπεζες η ανταλλαγή έχει ήδη συμφωνηθεί σε εθελοντική βάση όπως στην περίπτωση της Alpha Βank, όπου οι κάτοχοι ομολόγων ύψους άνω του 1 δισ. ευρώ συμφώνησαν οικιοθελώς να ανταλλάξουν τα ομόλογα τους με νέες μετοχές.

Ενώ στην περίπτωση της Εθνικής για ομόλογα ύψους 691 εκατ. ευρώ και της Πειραιώς για ομόλογα 590 εκατ. ευρώ, η ανταλλαγή είναι υποχρεωτική καθώς οι δύο αυτές τράπεζες δεν κατόρθωσαν να συγκεντρώσουν με το βιβλίο των προσφορών (bookbuilding) τα κεφάλαια που είχαν προκύψει από το βασικό σενάριο των stress tests.

Όμως και στις τρεις τράπεζες η μετατροπή των ομολόγων μειώνει ισόποσα τα κεφάλαια που θα αντλήσουν τα συγκεκριμένα πιστωτικά ιδρύματα από τους ξένους επενδυτές.

Η πορεία πλήρους απαξίωσης των μετοχών προς τα επίπεδα που διαμορφώθηκαν στα βιβλία προσφορών εξανεμίζει κάθε ελπίδα για τους ομολογιούχους να αποκομίσουν κάποιο κέρδος, όταν θα αρχίσει η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών. Για παράδειγμα η τιμή της Εθνικής έχει χάσει περίπου 60% της αξίας της μέσα τρεις ημέρες. Τη Δευτέρα έκλεισε στα 0,16 ευρώ, οδεύοντας με σχετική ακρίβεια προς τα 0,02 ευρώ στα οποία διαμορφώθηκε (προ reverse split) στο βιβλίο των προσφορών. Αντίστοιχα η μετοχή της Αlpha έκλεισε στα 0,052 ευρώ έναντι 0,004 ευρώ που είναι η τιμή στην οποία συμφώνησαν να την αγοράσουν οι ξένοι θεσμικοί.

Οι ομολογιούχοι οι οποίοι στην καλύτερη περίπτωση αντάλλαξαν τις ομολογίες τους χάνοντας στην καλύτερη περίπτωση με αναλογία μία ομολογία προς μία νέα μετοχή, είχαν ήδη χάσει το 30% του κεφαλαίου τους. Καθώς για την ανταλλαγή λαμβάνονταν υπόψη η τρέχουσα αγοραία τιμή των ομολογιών και όχι η ονομαστική τους αξία.

Με άλλα λόγια αν κάποιο ταμείο είχε επενδύσει 100.000 ευρώ, για παράδειγμα, σε τέτοιες τραπεζικές ομολογίες θα λάβει σήμερα μετοχές αξίας 70.000 ευρώ όσο δηλαδή ήταν η τρέχουσα αξία των ομολόγων.

Όμως με δεδομένο ότι δεν πρόκειται για επενδυτές υψηλού ρίσκου το πιθανότερο είναι ότι τα ταμεία θα σπεύσουν να ρευστοποιήσουν τις νέες μετοχές όταν αυτές θα εισαχθούν προς διαπραγμάτευση, δημιουργώντας έτσι μία νέα σοβαρή εστία πίεσης για τις τιμές τους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider