Οι μεγάλες αποκλίσεις στην εμβολιαστική κάλυψη και στη διάθεση συμμόρφωσης με τα μέτρα προστασίας - που καταγράφεται όχι μόνο ανάμεσα σε περιφέρειες της Ελληνικής επικράτειας αλλά και ανάμεσα σε συνοικίες των ίδιων δήμων/περιοχών - βρίσκεται στο μικροσκόπιο οικονομικών παραγόντων της Κυβέρνησης. Η σκέψη είναι πως μπορεί να διαμορφωθεί μία στρατηγική μαστιγίου – καρότου, προτάσσοντας και τον οικονομικό παράγοντα στην προσπάθεια αναχαίτισης της πανδημίας.
Και τούτο με δεδομένο ότι πλέον η διάθεση των κρατών-μελών για οριζόντια μέτρα στήριξης θεωρείται σχεδόν μηδενική. Εξ ου και οι συνεχείς δηλώσεις του Πρωθυπουργού ότι ένα οριζόντιο lockdown δεν είναι εφικτό.
Είναι χαρακτηριστικό ότι σε σημείωμα για το Eurogroup της Δευτέρας (σ.σ. που θα θέσει επί τάπητος και το θέμα των συνεπειών της πανδημίας αλλά και της ενεργειακής κρίσης), κράτη-μέλη του Βορρά έρχονται στη σύνοδο με θέμα στην ατζέντα την σταδιακή απόσυρση όλων των μέτρων στήριξης και την επαναφορά στην «κανονικότητα». Αλλά και τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου επαναλαμβάνουν πως δεν υπάρχουν περιθώρια για επιπλέον μέτρα με τελευταίο απτό παράδειγμα την επιστροφή του ΕΦΚ των γεωργών, αλιέων που αφορά στο 2022….
Υπό αυτό το πρίσμα όπως επισημαίνουν αρμόδιες πήγες, τα περιοριστικά μέτρα που συνοδεύουν μοιραία μία τοπική έξαρση των κρουσμάτων, αλλά και ο φόβος για επιβολή πρόσθετων περιορισμών ή και για… εκτροπή της «πελατείας» σε άλλες πιο «ασφαλείς» περιοχές, μπορεί να αναχθεί σε έναν επιπλέον παράγοντα πίεσης. Δηλαδή να δράσει αποτρεπτικά σε φαινόμενα παραβίασης των μέτρων προφύλαξης, αλλά και να συνδράμει στην παρότρυνση της συμμετοχής στην εμβολιαστική διαδικασία.
Εξηγούν οι ίδιες πηγές πως τα στοιχεία δείχνουν ότι η ομαλότητα και η «κίνηση» στην αγορά συνδέεται με το ποσοστό εμβολιασμών. Σε περιοχές με υψηλή εμβολιαστική κάλυψη καταγράφονται και καλύτερες συνθήκες λειτουργίας της οικονομίας.
Στο εμβολιαστικό πεδίο η πιο μεγάλη ανησυχία υπάρχει για όσους έχουν ξεκάθαρα αρνητική θέση. Και τούτο καθώς εκτιμάται πως ίσως πλέον πρόκειται για μία παγιωμένη θέση που δύσκολα θα ανατραπεί. Εκτιμάται επίσης ότι η μετάλλαξη «Δέλτα» είναι δύσκολο πια να μην περάσει από τους ανεμβολίαστους και αυτό που πρέπει να επιχειρηθεί είναι η διαχείριση του ρυθμού με τον οποίο θα εξελιχθούν τα κρούσματα. Αλλά και να συνεχισθεί η άνοδος στο ρυθμό των εμβολιασμών που φανερώνεται τις τελευταίες ημέρες στο κομμάτι του πληθυσμού που αλλάζει στάση.
Αναφορικά με την πορεία της οικονομίας, ενθαρρυντικό στοιχείο συνεχίζει να είναι η πολύ καλή πορεία του τουρισμού και τον Οκτώβριο αλλά και των εξαγωγών και της βιομηχανικής παραγωγής. Το υγειονομικό πεδίο όμως, εξηγούν αρμόδιες πηγές, θα συνδιαμορφώσει το πώς θα λειτουργήσει η εγχώρια τουριστική αγορά, ειδικά τους τελευταίους μήνες και τα Χριστούγεννα όταν διενεργείται περίπου το ένα τρίτο του τζίρου του χειμερινού τουρισμού. Αυτός ο αστάθμητος παράγοντας μαζί με την αντίδραση των καταναλωτών στην ακρίβεια που έχει αρχίσει να φαίνεται και αναμένεται να αποτυπωθεί η έκτασή της με αφορμή τις εκπτώσεις στο τέλος του μήνα, θα επιδράσουν και στο τελικό αποτέλεσμα για το ΑΕΠ του 2021. Και άρα στην δυνατότητα για επιπλέον στήριξη της αγοράς από τα κρατικά ταμεία.