Τις προτάσεις της Γαλλίας για την αντιμετώπιση των αυξημένων ενεργειακών τιμών στην Ευρωπαϊκή Ένωση κατέθεσε προς το Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρωζώνης, Μπρούνο Λεμέρ.
Oι προτάσεις του Παρισιού προς τις Βρυξέλλες περιλαμβάνουν 5 παρεμβάσεις, 3 άμεσης εφαρμογής και 2 με περισσότερο μακροπρόθεσμο χαρακτήρα, σύμφωνα με την «Καθημερινή».
Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, ως πρώτο μέτρο η Γαλλία προτείνει τη δημιουργία μίας πιο άμεσης συσχέτισης μεταξύ των τιμών που πληρώνουν οι τελικοί καταναλωτές και του κόστους της καθαρής ενέργειας που περιλαμβάνεται στο εθνικό ενεργειακό μίγμα. Σύμφωνα με το έγγραφο, που κατέθεσε ο κ. Λεμέρ στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup και το οποίο θα συζητηθεί επίσης την Τρίτη στο Ecofin, το παραπάνω θα επέτρεπε την αυτόματη σταθεροποίηση των τιμών καταναλωτή σε συνθήκες αύξησης των τιμών των ορυκτών καυσίμων, χωρίς να επηρεάζει την πανευρωπαϊκή χονδρική αγορά και χωρίς να υπονομεύει τα κίνητρα για επενδύσεις στις ΑΠΕ.
Ως δεύτερο μέτρο το Παρίσι αναφέρεται στα μακροπρόθεσμα συμβόλαια μεταξύ παραγωγών ηλεκτρισμού μέσω ΑΠΕ και επιχειρήσεων που είναι οι τελικοί καταναλωτές, ως «ένα επιπρόσθετο εργαλείο για την παροχή ορατότητας σχετικά με τις τιμές».
Τρίτον, στο κείμενο της γαλλικής πλευράς γίνεται λόγος για το ότι πρέπει να δοθεί και στα νοικοκυριά η δυνατότητα να έχουν πρόσβαση σε συμβόλαια που παρέχουν κάποια σταθερότητα και προβλεψιμότητα όσον αφορά τις τιμές, αλλά και καλύτερη πληροφόρηση σχετικά με τους κινδύνους που συνεπάγονται τα συμβόλαια που συνδέονται με την spot αγορά.
Όπως μετέδωσε το kahimerini.gr, στο κείμενο σημειώνεται πως «δεν έχουμε το περιθώριο τέτοιες εκτινάξεις των τιμών του ρεύματος ή του αερίου να διακινδυνεύσουν την κοινωνική και την οικονομική βιωσιμότητα της ενεργειακής μετάβασης».
Γίνεται συνεπώς έκκληση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να «διερευνήσει τις ευελιξίες που θα μπορούσε να παρέχει στα κράτη-μέλη ώστε να συμβάλλει στη σταθεροποίηση των τιμών λιανικής, να περιορίσει τη μεταβλητότητα για τους καταναλωτές και να παράσχει τα σωστά κίνητρα για την απανθρακοποίηση της οικονομίας μέσω της χρήσης του ηλεκτρισμού».
Πέραν αυτών, το έγγραφο αναφέρεται στην ανάγκη «καλύτερου συντονισμού των εθνικών ρυθμιστικών πλαισίων για την τήρηση αποθεμάτων αερίου».
Κάτι τέτοιο, σημειώνεται, θα «ενίσχυε την ενεργειακή ασφάλεια» της EE και θα επέτρεπε την πιο αποτελεσματική λειτουργία της αγοράς ενέργειας. Τέλος, «μακροπρόθεσμα» η EE πρέπει να επιδιώξει την «ενεργειακή ανεξαρτησία» μέσω επενδύσεων σε «όλες τις μορφές ενέργειας» που δεν εκπέμπουν άνθρακα (συμπεριλαμβανομένης και της πυρηνικής), ώστε να περιορίσει δραστικά την εξάρτησή της από χώρες που παράγουν αέριο.