Κομισιόν: Έκρηξη ανάπτυξης 7,1% φέτος στην Ελλάδα, επιστροφή σε πλεονάσματα το 2023, αλλά και νέοι δημοσιονομικοί κίνδυνοι

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Κομισιόν: Έκρηξη ανάπτυξης 7,1% φέτος στην Ελλάδα, επιστροφή σε πλεονάσματα το 2023, αλλά και νέοι δημοσιονομικοί κίνδυνοι
Τον τρίτο πιο ισχυρό ρυθμό ανάπτυξης στην Eυρωζώνη θα έχει φέτος η Ελλάδα, συνδυαστικά με τις χαμηλότερες πληθωριστικές πιέσεις ανά την ΕΕ φέτος και το 2022. Πολύ μεγάλη άνοδος επενδύσεων, μεγάλο έλλειμμα στο εξωτερικό ισοζύγιο. Σημαντική αποκλιμάκωση των ελλειμμάτων αλλά με πιο βραδύ ρυθμό, πολύ υψηλό χρέος και αναφορά για νέους δημοσιονομικούς κινδύνους λόγω του φορέα ακινήτων.

«Χάλκινο» σε ρυθμό ανάπτυξης στην Eυρωζώνη στο 7,1% φέτος (σ.σ. ο τρίτος πιο ισχυρός μετά την Ιρλανδία και την Εσθονία), προβλέπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Ελλάδα. Και τούτο συνδυαστικά με τις χαμηλότερες πληθωριστικές πιέσεις σε Ευρωπαϊκό επίπεδο για φέτος αλλά και για το 2022.

Προβλέπει όμως χαμηλή μείωση της ανεργίας που παραμένει η μεγαλύτερη σε Πανευρωπαϊκό επίπεδο και το 2ο πιο υψηλό έλλειμμα στο εξωτερικό ισοζύγιο (το οποίο πάντως υπολογίζει πως θα συρρικνωθεί σημαντικά).

Στο δημοσιονομικό πεδίο προβλέπει σημαντική αποκλιμάκωση των ελλειμμάτων - αλλά με πιο βραδύ ρυθμό - και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για πολύ υψηλό χρέος που επίσης θα αποκλιμακωθεί πιο αργά από ότι αναμενόταν. Επίσης βάζει στο «τραπέζι» νέες πηγές κινδύνων όπως τον νέο φορέα ακινήτων. Ωστόσο προβλέπει την επιστροφή σε πρωτογενή πλεονάσματα το 2022.

Η Επιτροπή στις Φθινοπωρινές εκτιμήσεις της που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα θεωρεί πως η ανάπτυξη στηρίχθηκε στην εσωτερική ζήτηση και στην καλύτερη από την αρχικά αναμενόμενη τουριστική περίοδο. Εκτιμά πως τα μέτρα στήριξης που ελήφθησαν μαζί με το σχέδιο ανάκαμψης θα στηρίξουν τα επόμενα βήματα της οικονομίας, ενώ η απόσυρση των μέτρων στήριξης θα βελτιώσει τη δημοσιονομική της θέση.

Τα δημόσια οικονομικά και οι κίνδυνοι

Το πρωτογενές έλλειμμα αναμένεται φέτος στο 7,3% του ΑΕΠ (πιο υψηλό από πριν), αλλά υπολογίζεται πως το 2022 θα συρρικνωθεί στο 1,4% του ΑΕΠ (μία από τις καλύτερες επιδόσεις πανευρωπαϊκά με μέσο όρο στο 2,7% στην ευρωζώνη).

Για το 2023 εκτιμά ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να επιστρέψει σε πλεονάσματα της τάξης του 1,3% (σ.σ. η επίδοση που θα είναι η καλύτερη στην ευρωζώνη με μέσο όρο πρωτογενές έλλειμμα στο 1,2% και πλεονασματικούς προϋπολογισμούς να επιτυγχάνουν ακόμα 3 κράτη: το Λουξεμβούργο, η Κύπρος και η Ιρλανδία).

Τζεντιλόνι: Μείωση των τιμών ενέργειας από το β' εξάμηνο του 2022 - «Ή τώρα ή ποτέ» για επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις
Κομισιόν: Η ανάκαμψη δίνει τη θέση της στην ανάπτυξη - Μείωση του πληθωρισμού το 2022
Σταϊκούρας: Οι φθινοπωρινές προβλέψεις της Κομισιόν επιβεβαιώνουν την ισχυρή αλλά και διατηρήσιμη ανάπτυξη

Στο πόρισμα της Κομισιόν για την Ελλάδα καταγράφονται και κίνδυνοι που παραμένουν και συνδέονται με την Πανδημία και τις πιθανές επιπλοκές που μπορεί να έχει στο τουριστικό κλάδο, αλλά και με τις παρενέργειες από την απόσυρση των μέτρων στήριξης. Ανησυχία εκφράζεται και για την ταχύτητα απόσυρσης των μέτρων στήριξης της απασχόλησης, ενώ αναφέρονται και γεωπολιτικοί παράγοντες ως πηγές ανησυχίας.

Επίσης καταγράφονται και δημοσιονομικοί κίνδυνοι. «Οι δημοσιονομικοί κίνδυνοι παραμένουν σημαντικοί» αναφέρεται. «Η πιθανή κατάπτωση των κρατικών εγγυήσεων που συνδέονται με μέτρα στήριξης θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση του δημοσιονομικού κόστους. Επιπρόσθετους κινδύνους εγκυμονούν οι δικαστικές υποθέσεις κατά της ΕΤΑΔ και η εκκρεμής απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για την αναδρομική αποζημίωση για περικοπές στις επικουρικές συντάξεις και στα εποχικά επιδόματα» αναφέρεται περιγράφοντας τα γνωστά «μέτωπα». Ωστόσο προτίθεται και ένα ακόμη πεδίο: «περαιτέρω κίνδυνοι σχετίζονται με τη στατιστική ταξινόμηση πρόσφατων ή προγραμματισμένων διαδικασιών νομισματικής πολιτικής, συμπεριλαμβανομένου του συστήματος sale and lease-back ακινήτων σε ευάλωτους δανειολήπτες», δηλαδή του φορέα ακινήτων του νέου πρωχευτικού (σ.σ. σχετική έρευνα έχει ξεκινήσει η Eurostat).

Οι επιδόσεις

Στις φθινοπωρινές της εκτιμήσεις η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προχωρά σε αναθεώρηση του ρυθμού ανάπτυξης στο 7,1% φέτος, από 4.1% που εκτιμούσε προηγουμένως (σ.σ. 6,1% εκτιμά η κυβέρνηση), αλλά και προβλέπει ανάπτυξη κατά 5,2% το 2022 και 3,6% το 2023.

Ο πληθωρισμός αναμένεται να αυξηθεί οριακά φέτος (κατά 0,1% ο εναρμονισμένος δείκτης), ενώ το 2022 η αύξηση των τιμών αναμένεται στο 1% και το 2023 στο 0,4%. Σε επίπεδο ευρωζώνης ο πληθωρισμός αναμένεται να διαμορφωθεί φέτος στο 2,4%, στο 2,2% το 2022 και στο 1,4% το 2023.

Το ποσοστό ανεργίας αναμένεται να διαμορφωθεί φέτος στο 15,3%, στα υψηλότερα επίπεδα στην Ευρωζώνη, έναντι μέσου όρου στο 7,9%. Για να αποκλιμακωθεί ελαφρά το 2022 στο 15% και το 2023 στο 14,5% (έναντι 7,3% μέσου όρου στην ευρωζώνη)

Το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών αναμένεται ότι θα είναι και φέτος έντονα ελλειμματικό στο 6,3% του ΑΕΠ (το δεύτερο μεγαλύτερο μετά την Κύπρο), έναντι πλεονάσματος 3,1% σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Αναμένεται συρρίκνωση του ανοίγματος αυτού στο 4% το 2022 και στο 2,8% του ΑΕΠ το 2023.

Η άνοδος των επενδύσεων αναμένεται να είναι επίσης εντυπωσιακή (κατά 15,3% φέτος, κατά 13,4% το 2022 και κατά 8,2% το 2023), με τα ποσοστά ανόδου να είναι τα δεύτερα υψηλότερα πανευρωπαϊκά μετά την Ιταλία. Ωστόσο το ποσοστό των Δημοσίων Επενδύσεων ως αναλογία του ΑΕΠ υπολογίζεται φέτος στο 3,1% (ακριβώς στο μέσο όρο της ΕΕ), το 2022 στο 4,3% του ΑΕΠ και στο 2013 στο 4,1% του ΑΕΠ.

Κατά την παρουσίαση της έκθεσης, ο Επίτροπος Τζεντιλόνι, απαντώντας σε ερώτημα για το πως στην Ελλάδα προβλέπεται τόσο συγκρατημένη άνοδος του πληθωρισμού, μαζί με την ισχυρή ανάκαμψη επισήμανε πως ανά κράτος υπάρχουν πολύ διαφορετικές προβλέψεις για το ύψος των τιμών, αλλά και πως στην Ελλάδα καταγράφεται πολύ μεγάλο rebound ανάπτυξης το οποίο εκτιμάται πως θα διατηρηθεί τουλάχιστο για μία 2ετία, αλλά αυτό οδηγείται από την υψηλή εγχώρια ζήτηση, τις επενδύσεις, αλλά και από τον τουρισμό που ανακάμπτει και είναι πολύ σημαντικό «κομμάτι» της ελληνικής οικονομίας.

Τα δημοσιονομικά και οι δημοσιονομικοί κίνδυνοι

Σε δημοσιονομικό επίπεδο η Κομισιόν εκτιμά ότι παρά το μεγάλο άνοιγμα του προϋπολογισμού φέτος υπάρχει τάση για μία έντονη δημοσιονομική προσαρμογή έως το 2023 δίδοντας όμως πολύ μεγάλη σημασία στο υψηλο χρέος της χώρας. Το έλλειμμα μαζί με τόκους υπολογίζεται στο 9,9% του ΑΕΠ φέτος, στο 3,9% του ΑΕΠ το 2022 και στο 1,1% του ΑΕΠ το 2023. Πρόκειται για ένα από τα χαμηλότερα «ανοίγματα» πανευρωπαϊκά με το μέσο όρο της ευρωζώνης να καταγραφεί έλλειμμα 2,4% του ΑΕΠ το 2023 (σ.σ. αν και η αποκλιμάκωση είναι βραδύτερη από ότι αναμενόταν πριν προφανώς λόγω των νέων τριγμών στην παγκόσμια κρίση).

Η δημοσιονομική επίπτωση των μέτρων στήριξης υπολογίζεται στο 6,5% του ΑΕΠ το 2021 και τα πιο πολλά από αυτά, όπως αναφέρεται, αναμένεται να λήξουν στο τέλος του έτους. Καταγράφονται και τα μέτρα στήριξης αξίας 1,5% του ΑΕΠ θα συνεχιστούν το 2022 αλλά και η επίπτωση που θα αρχίσει να φαίνεται από τις από τους από τις αμυντικές δαπάνες (0,1% του ΑΕΠ το 2022).

Το χρέος αναμένεται να μειωθεί στο 203% του ΑΕΠ του 2021 και στο 197% το 2022, αλλά και στο 192,1 % το 2023. Στηριζόμενο από το ρυθμό ανόδου του ΑΕΠ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider