Σε αναβάθμιση της σύστασής της, σε «bullish» από «modestly bullish» προέβη η Jefferies για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και της εγχώριας αγοράς, αναμένοντας πλέον ένα ρυθμό ανάπτυξης της τάξεως του 8% περίπου για φέτος, εκπλήσσοντας θετικά.
Όπως σημειώνει ο αμερικανικός οίκος, με το 67% του πληθυσμού της χώρας να είναι πλήρως εμβολιασμένο και τις αφίξεις τουριστών για το έτος να φτάνουν σχεδόν στα επίπεδα του 2015, το Χρηματιστήριο κινήθηκε σε μια πλάγια ρότα κατά τους τελευταίους έξι μήνες, προεξοφλώντας έτσι μια καλύτερη πορεία ενόψει συνέχειας. Μετά από μια περίοδο αποπληθωρισμού το 2020, ο ρυθμός πληθωρισμού είναι και πάλι θετικά θετικός, ενώ τα πραγματικά θετικά νέα έρχονται από το πεδίο της απασχόλησης, με το ποσοστό ανεργίας των νέων να έχει επιστρέψει σε επίπεδα χαμηλότερα του 25% οδεύοντας προς τα χαμηλά του 2008. Επιπλέον, σύμφωνα με τη Jefferies, η Ελλάδα προχώρησε σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας, πετυχαίνοντας παράλληλα ένα από τα μεγαλύτερα turnarounds αναπτυξιακής δυναμικής κατά το 2021, με το consensus για το 2022 είναι στο 4% και το ΔΝΤ να αναμένει ανάπτυξη στο 5,4%.
Όπως έχει τονίσει η Jefferies, η εκταμίευση των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης θα πρέπει να βοηθήσει στην αντιστάθμιση της μόνιμης απώλειας της παραγωγής του 3% από την πανδημία ή στις μόνιμες «βλάβες» που προκάλεσε αυτή στην οικονομία. Αυτό που δεν αναγνωρίζεται ευρέως είναι το επίπεδο των μεταρρυθμίσεων που έχει αναλάβει η Ελλάδα, αν και κάθε άλλο παρά τέλειες δεν είναι όπως επισημαίνει ο οίκος. Έτσι, μια σειρά μεταρρυθμίσεων στο συνταξιοδοτικό που εισήχθησαν το 2015 - 2017, με ενιαίους κανόνες παροχών και εισφορών, αφαίρεσαν αρκετές στρεβλώσεις και μείωσαν τον κατακερματισμό και το κόστος του συστήματος, τη στιγμή που έχουν επίσης πραγματοποιηθεί μεταρρυθμίσεις στο φορολογικό σύστημα, με τη Jefferies να επισημαίνει και την αναμόρφωση του πτωχευτικού κώδικα. Ωστόσο, όπως τονίζει, η οικονομία δεν είναι σε καμία περίπτωση τέλεια και το επίπεδο του χρέους εγείρει ερωτήματα σχετικά με τη βιωσιμότητά του.
Στα της εγχώριας αγοράς, η Jefferies έχει σημειώσει πολλές φορές στο παρελθόν ότι το Χρηματιστήριο είναι γεμάτο από εταιρείες που έχουν εγχώρια franchise με υψηλά εμπόδια εισόδου. Το εύρος της αγοράς είναι αξιοπρεπές, αν και η διαφορά απόδοσης των FCF (ελεύθερες ταμειακές ροές) έχει περιοριστεί, όπως σημειώνουν οι αναλυτές. Επιπλέον, το «καλάθι» με τις μετοχές «survivors», όπως τις χαρακτηρίζει η Jefferies, που δημιουργήθηκε μόλις πριν από μια δεκαετία συγκεντρώνει μια εξαιρετική αξία και δεν συσχετίζεται με τα παγκόσμια χρηματιστήρια. Σε αυτό εντάσσονται οι μετοχές της ΕΧΑΕ, του ΟΤΕ, της Jumbo και της Motor Oil.
Από τη μεριά ελληνικών εταιρειών που είναι εισηγμένες σε αγορές του εξωτερικού η Jefferies καλύπτει την Capital Product (NYSE) με σύσταση «buy», την Coca Cola HBC (Χρ. Λονδίνου) με σύσταση «hold», τη Danaos (NYSE) με σύσταση «buy», και τις GasLog Partners (NYSE), Star Bulk (NYSE), Stealthgas (NYSE) και την Tsakos Energy (NYSE) με αντίστοιχες συστάσεις.