Ενώπιον του κίνδυνου να μην μπορούν να εκπληρώσουν τις οικονομικές υποχρεώσεις τους και κατ’ επέκταση να βρεθούν σε δυσμενή θέση, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για τις ίδιες και τα έργα που υλοποιούνται ανά την Ελλάδα, βρίσκονται οι τεχνικές εταιρείες.
Για ακόμα μια φορά το τελευταίο χρονικό διάστημα, οι σύνδεσμοι των κατασκευαστικών εταιρειών «χτύπησαν καμπανάκι» για το μέλλον των εταιρειών και των εργοταξίων, καθώς διαμαρτύρονται για «στάση πληρωμών» σε πολλά έργα του ΕΣΠΑ αλλά και του προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) από τα αρμόδια υπουργεία (Ανάπτυξης και Οικονομικών) τους τελευταίους μήνες.
Τα μέλη των τεχνικών συνδέσμων θεωρούν ότι προκειμένου να μην «φουσκώσει» το έλλειμμα του προϋπολογισμού περαιτέρω το 2021, έχει κηρυχθεί μια άτυπη στάση πληρωμών σε δημόσια ή συγχρηματοδοτούμενα έργα, που καταγράφηκε από τα τέλη Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου και στη συνέχεια. Κατά πληροφορίες πάντως, υπάρχει μια πρόβλεψη για τις πληρωμές των έργων βάσει της οποίας θα καταβληθεί μέρος των οφειλόμενων ως το τέλος τρέχοντος έτους και τα υπόλοιπα ποσά θα καταβληθούν στις αρχές του 2022.
Προ ημερών μόλις, ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τεχνικών Εταιρειών απέστειλε προς τον γενικό γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, κ. Δημήτρη Σκάλκο, επιστολή διαμαρτυρίας για τη στάση πληρωμών σε πολλά έργα του ΕΣΠΑ αλλά και του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), υπενθυμίζοντας άλλη μία τέτοια κίνηση που είχε γίνει στα τέλη Οκτωβρίου.
Κατά τον σύνδεσμο, «έχουμε ήδη μπει στον τελευταίο μήνα του χρόνου, το φαινόμενο όχι μόνο δεν έχει περιοριστεί αλλά έχει γενικευθεί σχεδόν σε όλα τα έργα, σύμφωνα με τις πολυάριθμες και έντονες διαμαρτυρίες από τις εταιρείες – μέλη μας, οι οποίες αποδεικνύουν ότι από τα τέλη Οκτωβρίου έχουν σταματήσει οι πληρωμές τους από το ΠΔΕ τόσο στο συγχρηματοδοτούμενο σκέλος όσο και στο αμιγώς εθνικό σκέλος».
Σημειώνεται, στην επιστολή, ότι οι περισσότερες Τεχνικές Εταιρείες βρίσκονται (χωρίς δική τους ευθύνη) μπροστά στο ενδεχόμενο να μην μπορούν να εκπληρώσουν τις οικονομικές υποχρεώσεις που έχουν αναλάβει (μισθοδοσίες, Δώρο Χριστουγέννων, προμηθευτές, υπεργολάβους, φορολογικές υποχρεώσεις και ασφαλιστικές εισφορές), καθώς έχουν συσσωρευθεί, όπως συνήθως, πολλές υποχρεώσεις, οι εργοληπτικές επιχειρήσεις ήδη βρίσκονται σε δεινότατη οικονομική θέση λόγω της υπέρογκης αύξησης των τιμών των δομικών υλικών, της εργασίας και της ενέργειας, που παρατηρούνται το τελευταίο 12μηνο, με ιδιαίτερη ένταση δε το πιο πρόσφατο διάστημα, ενώ ακόμη δεν έχουν καθορισθεί συντελεστές αναθεώρησης που θα ενσωματώνουν και αποζημιώνουν για αυτές τις πολύ μεγάλες αυξήσεις στο κόστος κατασκευής των έργων.
Προσθέτουν δε ότι ουδέποτε ενημερώθηκαν ότι δεν θα πληρωθούν σύμφωνα με τα εγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα των έργων και κατά συνέπεια αδυνατούν εκ των υστέρων να ενσωματώσουν στον επιχειρηματικό τους σχεδιασμό ένα τέτοιο ενδεχόμενο, που σύμφωνα με πληροφορίες εκτιμάται ότι θα συνεχιστεί τουλάχιστον μέχρι και την έναρξη του νέου έτους.
«Σε κάθε περίπτωση αναμένουμε άμεση ενημέρωση και τις ενέργειές σας για την αντιμετώπιση του προβλήματος προκειμένου να μην παρατηρηθούν διαδικασίες διακοπής εργασιών και διάλυσης εργολαβιών σε εκτεταμένη κλίμακα», κατέληξε η επιστολή που κοινοποιήθηκε και στα υπουργεία Οικονομικών, Υποδομών και Μεταφορών.
Να σημειωθεί ότι και προ μηνός περίπου, όπως είχε αναδείξει και τότε το insider, η ΠΕΣΕΔΕ (Πανελλήνια Ένωση Συνδέσμων Εργοληπτών Δημοσίων Έργων) είχε αποστείλει αντίστοιχη επιστολή προς τα συναρμόδια υπουργεία Ανάπτυξης, Οικονομικών, Υποδομών και μεταφορών, κάνοντας επίσης λόγο για στάση πληρωμών σε έργα που εξελίσσονται σε όλη την χώρα, έργα που είναι ενταγμένα σε προγράμματα του ΕΣΠΑ και που υλοποιούνται με την συνδρομή σημαντικών πόρων, που προέρχονται από τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία. Κατά την ΠΕΣΕΔΕ, οι εργοληπτικές επιχειρήσεις αδυνατούν πλέον να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους, τόσο έναντι των προμηθευτών και των εργαζομένων, όσο και έναντι της Πολιτείας (ασφαλιστικές, φορολογικές), με ό,τι συνεπάγεται αυτό, ενώ ο φορέας ζητούσε την επίλυση του ζωτικού ζητήματος της χρηματοδότησης των έργων και την άμεση αποπληρωμή των οφειλών σε εργοληπτικές επιχειρήσεις.
Αλλά και ο ΣΤΕΑΤ (Σύνδεσμος Τεχνικών Εταιρειών Ανωτέρων Τάξεων) φέρεται να έχει επισημάνει το θέμα των διαμαρτυριών από πλευράς εταιρειών για στάση πληρωμών σε έργα, με ότι δυσμενές αυτό μπορεί να σημαίνει για την κάλυψη υποχρεώσεων και την εκτέλεση των εργασιών.