Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του πετρελαίου σημείωσαν κέρδη την Πέμπτη, με τις παγκόσμιες τιμές αναφοράς να κινούνται υψηλότερα για την εβδομάδα κυρίως λόγω του κρύου καιρού επικρατεί σε πολλά μέρη των ΗΠΑ και της Ευρώπης, ενισχύοντας τη χειμερινή ζήτηση καυσίμων.
Οι τιμές ωστόσο, εξακολουθούσαν να διαπραγματεύονται ελαφρώς χαμηλότερα για την εβδομάδα αφού έχασαν περισσότερο από 1% την χθεσινή ημέρα -αν και αρχικά την Τετάρτη το αμερικανικό αργό είχε βρεθεί να διαπραγματεύεται πάνω από τα 75 δολάρια το βαρέλι για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν τρεις μήνες- καθώς η ενίσχυση του δολαρίου και η μεγάλη αύξηση στα αποθέματα καυσίμων των ΗΠΑ την προηγούμενη εβδομάδα άσκησαν πιέσεις στις τιμές.
Σύμφωνα με το Marketwatch την Πέμπτη, το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate παράδοσης Φεβρουαρίου σημείωσε άνοδο 60 σεντς, ή 0,8%, για να διαμορφωθεί στα 73,92 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Την περασμένη εβδομάδα είχε κλείσει στα 73,96 δολάρια.
Το αργό Brent Μαρτίου, ο παγκόσμιος δείκτης αναφοράς σημείωσε κέρδη 76 σεντς, ή 1%, στα 76,92 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, και κινείται κατά 0,5% υψηλότερα μέχρι στιγμής στην εβδομάδα.
«Η κουβέντα γύρω από το πετρέλαιο κινείται κατά κύριο λόγο γύρω από τη ζήτηση», δήλωσε ο Colin Cieszynski, διαχειριστής χαρτοφυλακίου και επικεφαλής στρατηγικής αγοράς στη SIA Wealth Management. «Φαίνεται ότι αναμένεται υποστήριξη λόγω των προσδοκιών για βελτιωμένη οικονομία των ΗΠΑ φέτος και τη δυνατότητα τόνωσης της οικονομίας στην Κίνα για τη βελτίωση της ζήτησης και εκεί» τονίζει.
«Η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου αναμένεται να αυξηθεί κατά περίπου 1,5 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα το 2025, με «βασικούς μοχλούς να είναι η ανάπτυξη της Ινδίας, η ανάπτυξη των ΗΠΑ και ο ρυθμός ανάκαμψης της ζήτησης της Κίνας», δήλωσε στο MarketWatch ο Matt Polyak, διευθύνων συνεργάτης στο Hummingbird Capital.
Επίσης, αναλυτές της JPMorgan αναμένουν ότι η ζήτηση πετρελαίου για τον Ιανουάριο θα διευρυνθεί κατά 1,4 εκατ. βαρέλια ανά ημέρα σε ετήσια βάση στα 101,4 εκατ. βαρέλια ανά ημέρα, κυρίως λόγω της αυξημένης χρήσης καυσίμων θέρμανσης στο βόρειο ημισφαίριο.