Ο αριθμός των θέσεων εργασίας στον χρηματοπιστωτικό κλάδο που μετατοπίζονται από τη Βρετανία στην Ευρωπαϊκή Ένωση λόγω του Brexit είναι μικρότερος από ό,τι αρχικά αναμενόταν, παρά το γεγονός ότι δισεκατομμύρια ευρώ σε συναλλαγές μετοχών μετακινούνται προς την Ένωση, ενώ το Λονδίνο έχασε το μεγαλύτερο μέρος της πρόσβασής του στις κεφαλαιαγορές της ΕΕ, σύμφωνα με συμβούλους της EY.
Μετά την ψηφοφορία του 2016, οπότε η Βρετανία αποφάνθηκε υπέρ της εξόδου από την ΕΕ , αναλυτές όπως ο Oliver Wyman υπολόγισαν ότι η χώρα θα έχανε έως και 35.000 θέσεις εργασίας στις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες ή και παραπάνω.
Η Βρετανία αποχώρησε πλήρως από την ΕΕ τον περασμένο Δεκέμβριο, τερματίζοντας την ανεμπόδιστη πρόσβαση του Λονδίνου στον μεγαλύτερο πελάτη των εξαγωγών του.
«Το περασμένο έτος, ωστόσο, ένας αριθμός από τις μεγαλύτερες επενδυτικές τράπεζες που διατηρούν κεντρικά γραφεία στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν αναθεωρήσει καθοδικά τον αριθμό των υπαλλήλων που θα μετακινηθούν στηξν ΕΕ, οδηγώντας τον αριθμό των θέσεων εργασίας που επηρεάζονται από το Brexit σε λίγο κάτω από 7.400, από 7.600 που είχαν εκτιμηθεί τον Δεκέμβριο», ανέφερε η ΕΥ.
Πρόκειται για ένα μικρό ποσοστό των 1,1 εκατομμυρίων ατόμων που εργάζονται στον χρηματοπιστωρικό κλάδο.
Σημειώθηκαν περί τις 2.800 νέες προσλήψεις στην ΕΕ εξαιτίας του Brexit, γεγονός που αποτρέπει την ανάγκη μετεγκατάστασης προσωπικού από το Λονδίνο, ενώ δημιουργήθηκαν 2000 θέσεις χρηματοοικονομικού αντικειμένου στο Ην. Βασίλειο, σύμφωνα με την έρευνα.
Οι ευρωπαϊκές αρχές, ωστόσο, διατηρούν τις πιέσεις στους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς να ολοκληρώσουν την καταμέτρηση προσωπικού και τις λειτουργικές αλλαγές που καθυστέρησαν λόγω πανδημίας.