Έκκληση ώστε να μην περάσουν στην βιομηχανική παραγωγή και ειδικά στη εντονότατα πληττόμενη, που είναι συνδεδεμένη με την Μέση Τάση, οι ευθύνες για τις αυξήσεις σε προϊόντα ευρείας κατανάλωσης από τη στιγμή που έχουν ήδη καταφθάσει οι πρώτοι τραγικά επιβαρυμένοι λογαριασμοί ρεύματος και φυσικού αερίου, απηύθυνε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Αττικής και Πειραιώς (ΣΒΑΠ) Δημήτρης Μαθιός.
Αναλυτικότερα, ο κ. Μαθιός σε δηλώσεις του ανέφερε πως «χρειάζεται ανταλλαγή απόψεων και προβληματισμός για το τι πρέπει να κάνουμε. Πώς να κινηθούμε. Πολιτεία και επιχειρήσεις για την αναχαίτιση των επιπτώσεων και στη βιομηχανία που θα είναι και μεγάλες και αβάσταχτες στην περίοδο αυτή της κρίσης και της πανδημίας».
Όπως τόνισε ο πρόεδρος του ΣΒΑΠ, ανάμεσα σε πολλά άλλα που πρέπει να εστιάσουμε την προσοχή μας ταυτόχρονα και με τις επιπτώσεις στα νοικοκυριά είναι:
- Θέσπιση σταθερής τιμής βάσει συμβολαίου από τον πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας 6μηνης ή 12μηνης διάρκειας.
- Ειδική τιμή για τους καταναλωτές μέσης τάσης με υψηλή κατανάλωση ανάλογα με το ενεργειακό προφίλ του κάθε καταναλωτή. Δηλαδή το ύψος κατανάλωσης, αν είναι συνεχής κατανάλωση.
- Εφαρμογή και στη Μέση Τάση μπόνους–εκπτώσεων όπως ισχύει και για τα τιμολόγια Υψηλής Τάσης.
- Απορρόφηση μέρους της Οριακής Τιμής Συστήματος (ρήτρα ΟΤΣ) από το κράτος. Να έχουμε δηλαδή και εμείς στην μεταποίηση κρατική υποστήριξη όπως σε άλλες τάξεις.
- Αφαίρεση και όχι αναστολή των ΥΚΩ & ΕΤΜΕΑΡ και λοιπών φόρων.
Η αντιμετώπιση της εκρηκτικής αύξησης του κόστους ενέργειας για τη βιομηχανία δεν είναι συντεχνιακό ζήτημα, κατέληξε στις δηλώσεις του ο κ. Δημήτρης Μαθιός, αφορά τη διατήρηση της θετικής αναπτυξιακής δυναμικής, αφορά τη διεθνή ανταγωνιστικότητα και τις εξαγωγές της χώρας, αφορά την απασχόληση, αφορά τον περιορισμό του κινδύνου ενός πληθωριστικού κύκλου που θα είχε ολέθριες οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις.