ING: Χαμηλώνει τον «πήχη» για την ανάπτυξη στην Ελλάδα το 2022 - Ψηλώνει για τον πληθωρισμό

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
ING: Χαμηλώνει τον «πήχη» για την ανάπτυξη στην Ελλάδα το 2022 - Ψηλώνει για τον πληθωρισμό
Προβληματισμό προκαλεί στους αναλυτές των ξένων οίκων η εξέλιξη της πανδημίας με την επικράτηση της μετάλλαξης «Όμικρον», όσο και τα επίμονα χαρακτηριστικά που λαμβάνει ο πληθωρισμός, με την ING να αναθεωρεί ευρύτερα και επί τα χείρω τις εκτιμήσεις της για το 2022.

Προβληματισμό προκαλεί στους αναλυτές των ξένων οίκων η εξέλιξη της πανδημίας με την επικράτηση της μετάλλαξης «Όμικρον», όσο και τα επίμονα χαρακτηριστικά που λαμβάνει ο πληθωρισμός, με την ING να αναθεωρεί ευρύτερα και επί τα χείρω τις εκτιμήσεις της για το 2022.

Συγκεκριμένα, ο ολλανδικός οίκος θέτει μια πιο εμπροσθοβαρή βάση αναφορικά με τις εκτιμήσεις του για την αναπτυξιακή δυναμική της ελληνικής οικονομίας, περιορίζοντας από την άλλη τη βάση για το 2022 με ελαφρώς υψηλότερες εκτιμήσεις για το 2023.

Υπό αυτό το πρίσμα, αναμένει πως η ανάπτυξη της εγχώριας οικονομίας θα διαμορφωθεί στο 7,5% για το 2021 από 6,6% που εκτιμούσε, ξεκινώντας ωστόσο από μια πιο αδύναμη βάση ήδη από το τέταρτο τρίμηνο του περυσινού έτους και εν συνεχεία στο πρώτο τρίμηνο του φετινού, όπου ο ρυθμός ανάπτυξης αναμένεται να φτάσει στο 3,4% και στο 2,5% αντίστοιχα, από 5,3% και 3,7% που εκτιμούσε η ING.

Ευρύτερα, ο ολλανδικός οίκος αναμένει για το 2022 ανάπτυξη της τάξεως του 3,1% για την Ελλάδα (από 4% προηγουμένως) και του 3,3% για το 2023 (από 2,7% προηγουμένως).

Ωστόσο, ακόμη πιο υψηλά αναμένεται να κινηθεί ο πληθωρισμός, με την ING να αναμένει την κορύφωσή του κατά το πρώτο τρίμηνο και πιο συγκεκριμένα στο 4%, με σταδιακή αποκλιμάκωση στα επόμενα τρίμηνα, στο 3,2% στο δεύτερο και στο 2,3% στο τρίτο. Έτσι, οι πιέσεις τη φετινή χρονιά θα ενταθούν με τον πληθωρισμό να «χτυπά» το 2,5% από 1,4% που εκτιμούσε προηγουμένως η ING και παραμένοντας πάνω από το 1% (1,4%) το 2023.

Τι βλέπει για Ευρωζώνη

Από την άλλη, το ΑΕΠ της Ευρωζώνης αναμένεται να ενισχυθεί κατά 3,8% και 2,3% το 2022 - 2023, με τον πληθωρισμό στο 2,9% και 1,8% αντίστοιχα.

Όπως επισημαίνει ο ολλανδικός οίκος, η επιβράδυνση του τέταρτου τριμήνου στην Ευρωζώνη είναι πιθανό να συνεχιστεί κατά το πρώτο τρίμηνο του 2022, οδηγώντας δυνητικά την τριμηνιαία ανάπτυξη κοντά στο μηδέν, εξαιτίας της πιο μεταδοτική μετάλλαξης «Όμικρον». Αν και η ING δεν εκτιμά ότι θα υπάρξει περαιτέρω ενίσχυση των περιοριστικών μέτρων, παρ'ολα αυτά τονίζει πως η είναι πιθανό να να συνεχίζουν να υφίστανται εμπόδια στην αναπτυξιακή δυναμική εξαιτίας του αυξανόμενου ποσοστού εργαζομένων που θα μένει εκτός λόγω νόσησης. Παράλληλα, η παγκόσμια αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού μπορεί επίσης να επιδεινώσει εκ νέου και προσωρινά τα προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας. Ωστόσο, η ING επιμένει στο σενάριο της επιτάχυνσης της ανάπτυξης από το δεύτερο τρίμηνο και έπειτα, που θα οδηγήσει σε αύξηση του ΑΕΠ κατά 3,8% το 2022.

Επιπλέον, ενώ παραμένει πιθανό να υπάρξει μια ήπια υποχώρηση του πληθωρισμού λίγο κάτω από το 2% στο τέταρτο τρίμηνο του 2022, οι αναλυτές αναθεώρησαν ξανά το βραχυπρόθεσμο outlook εξαιτίας των υψηλών τιμών ενέργειας. Με ορισμένες δευτερογενείς επιδράσεις που ενδέχεται να εμφανιστούν τα επόμενα χρόνια, η ING αναμένει μια αργή ανοδική τάση για τον δομικό πληθωρισμό, με ορατό το 2% μεσοπρόθεσμα και μια πρώτη αύξηση στα επιτόκια τον Μάρτιο του 2023.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider