Τι «τρέχει» με τον διαγωνισμό για το εξωτερικό υδροδοτικό της Αθήνας

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Τι «τρέχει» με τον διαγωνισμό για το εξωτερικό υδροδοτικό της Αθήνας
Το χρονοδιάγραμμα της 20ης Ιανουαρίου, η νομοθετική ρύθμιση που επιτρέπει τη συμμετοχή της ΕΥΔΑΠ σε ΣΔΙΤ διαδικασίες και το χρονικό περιθώριο. Το σημαντικό ενδιαφέρον εγχώριων και ξένων ομίλων.

Εν αναμονή επίσημων εξελίξεων βρίσκεται ένας μεγάλος διαγωνισμός, ύψους περίπου 235 εκατ. ευρώ (στα 290 εκατ. ευρώ με ΦΠΑ), οι οποίες θα… ξεκαθαρίσουν το θέμα της συμμετοχής σε αυτόν, πέραν των εγχώριων κατασκευαστικών ομίλων ή και ξένων σχημάτων, της εταιρείας ύδρευσης της πρωτεύουσας, δηλαδή της ΕΥΔΑΠ.

Ο λόγος για το έργο «Λειτουργία, Συντήρηση, Επισκευή και Αποκατάσταση των Παγίων του Εξωτερικού Υδροδοτικού Συστήματος (Ε.Υ.Σ.) για την Κάλυψη Των Αναγκών της Μείζονος Περιοχής Πρωτευούσης, μέσω Σ.Δ.Ι.Τ.», δηλαδή το γνωστό και ως εξωτερικό υδροδοτικό σύστημα της Αθήνας.

Βάσει χρονοδιαγράμματος, και εφόσον δεν αλλάξει κάτι, έχει προγραμματιστεί να υποβληθούν προσφορές στις 20 Ιανουαρίου για την εκδήλωση ενδιαφέροντος στο διαγωνισμό για την πολυετή συντήρηση του Εξωτερικού Υδροδοτικού Συστήματος (ΕΥΣ) της Αττικής. Υπενθυμίζεται ότι αρχικά η ημερομηνία υποβολής προσφορών είχε οριστεί για τις 2 Δεκεμβρίου. Ωστόσο, το υψηλό ενδιαφέρον για τον διαγωνισμό αλλά και οι ζυμώσεις ανάμεσα στους πιθανούς υποψήφιους «μνηστήρες», Έλληνες και ξένους, ώστε να «χτίσουν» δυνατές συμμαχίες οδήγησε σε μικρή παράταση.

Για το project, που έχει χαρακτηριστεί ως «Εθνικού Επιπέδου», ειδικού και σημαντικού ενδιαφέροντος, προφανώς το σύνολο των μεγάλων κατασκευαστικών ομίλων ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΑΒΑΞ, Intrakat, πιθανότατα η Μυτιληναίος και άλλα σχήματα από το εσωτερικό (θα προκύψουν λογικά και συνεργασίες) και εξωτερικό (π.χ. οι Γαλλικοί όμιλοι σαν τις Veolia, Suez, Vinci) αναμένεται να δώσουν το παρών.

Πλην όμως, ως γνωστόν, για τον διαγωνισμό ενδιαφέρεται η ΕΥΔΑΠ, με τη διοίκησή της να έχει δημοσίως εκφράσει την πρόθεσή της να δώσει το παρών. Βέβαια, απαιτούνταν ειδική κυβερνητική νομοθετική ρύθμιση που θα αλλάζει το καταστατικό της επιχείρησης, ώστε αυτή να διεκδικήσει έργα με Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) όχι μόνο στην Αττική αλλά σε ολόκληρη την Ελλάδα. Οι άνθρωποι της ΕΥΔΑΠ ανέμεναν αυτή τη ρύθμιση η οποία μέχρι πρότινος δεν είχε επισήμως γίνει γνωστό πότε θα «περάσει» ή αν έχει ήδη συμπεριληφθεί σε κάποιο νομοσχέδιο αλλά δεν ανακοινώθηκε.

Αυτό βέβαια δεν έχει εμποδίσει τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΥΔΑΠ, Χ. Σαχίνη, να συζητάει με υποψήφιους συμμάχους από τον κατασκευαστικό κλάδο, αν και από κάποιες πλευρές υπάρχουν αντιδράσεις για τη συμμετοχή της ΕΥΔΑΠ στον διαγωνισμό επειδή θεωρείται ότι γνωρίζει… εκ των έσω την κατάσταση, άρα έχει ένα θεωρητικό προβάδισμα. Πάντως, μέχρι πρότινος τουλάχιστον, η διοίκηση της εισηγμένης θεωρούσε ότι είναι θέμα χρόνου να περάσει κάποια τροπολογία.

Σε κάθε περίπτωση, τα δεδομένα είναι λίγο ως πολύ συγκεκριμένα. Είτε μέσω της ρύθμισης η ΕΥΔΑΠ συμμετέχει στον διαγωνισμό, είτε δίνεται μια παράταση σε αυτόν εάν λόγω συγκυρίας (εορτές, απαιτούμενος χρόνος κ.λπ.) δεν έχουν προλάβει να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες, είτε… παρέρχεται ο χρόνος δίχως τη συγκεκριμένη ρύθμιση.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την προκήρυξη, το αντικείμενο περιλαμβάνει το σύνολο των παρεχόμενων Υπηρεσιών που αφορούν στη Λειτουργία, Συντήρηση, Επισκευή, Αποκατάσταση των Παγίων που βρίσκονται εντός της ζώνης απαλλοτρίωσης του Ελληνικού Δημοσίου και ανήκουν στην Εταιρεία Παγίων ΕΥΔΑΠ και τα οποία χρησιμοποιούνται για την συλλογή, αποθήκευση και μεταφορά ακατέργαστου νερού από τις πηγές μέχρι την είσοδο των Μονάδων Επεξεργασίας Νερού (Μ.Ε.Ν.).

Τα έργα και οι εγκαταστάσεις που περιλαμβάνονται στο ΕΥΣ της μείζονος περιοχής πρωτευούσης και αποτελούν αντικείμενο του παρόντος έργου ΣΔΙΤ είναι υφιστάμενες και πλήρως λειτουργικές υποδομές. Μεταφέρουν, εδώ και αρκετές δεκαετίες, σημαντικούς υδάτινους πόρους και αποτελούν ουσιώδες σύστημα μεταφοράς του ύδατος για την εξασφάλιση επαρκούς υδροδότησης του λεκανοπεδίου Αττικής. Οι πληρωμές διαθεσιμότητας έχουν ενδεικτικά εκτιμηθεί σε καθαρά παρούσα αξία, στο ποσό των 234.860.000 ευρώ, πλέον ΦΠΑ. Ο ακριβής προϋπολογισμός των πληρωμών διαθεσιμότητας που θα καταβληθούν στον ιδιώτη φορέα θα καθοριστεί βάσει των αποτελεσμάτων του διαλόγου κατά το Στάδιο Β.Ι της Β’ Φάσης του Διαγωνισμού και θα συμπεριληφθεί στην Πρόσκληση Υποβολής Προσφορών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider