Παγκόσμια Τράπεζα: Η οικονομική ύφεση στο Λίβανο «είναι ενορχηστρωμένη από την ελίτ»

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Παγκόσμια Τράπεζα: Η οικονομική ύφεση στο Λίβανο «είναι ενορχηστρωμένη από την ελίτ»
Το πραγματικό ΑΕΠ υπολογίζεται ότι έχει μειωθεί κατά 10,5%, σύμφωνα με τον Οικονομικό Παρατηρητή της Παγκόσμιας Τράπεζας για το Λίβανο.

Η οικονομική ύφεση του Λιβάνου «είναι ενορχηστρωμένη από την οικονομική ελίτ της χώρας» και «έχει φτάσει να απειλεί τη μακροπρόθεσμη σταθερότητα και την κοινωνική ειρήνη της χώρας», αναφέρει σήμερα η Παγκόσμια Τράπεζα σε δελτίο Τύπου το οποίο έχει επισυνάψει στην πιο πρόσφατη έκθεσή της για τη χώρα.

Η κάθοδος του Λιβάνου προς τη χρηματοοικονομική καταστροφή άρχισε το 2019, ως αποτέλεσμα της κακής διαχείρισης ενός οργίου δαπανών που αύξησε το χρέος, της πολιτικής παράλυσης καθώς αντίπαλες παρατάξεις καβγάδιζαν, και της απροθυμίας των ξένων δανειστών να διασώσουν τη χώρα, αν αυτή δεν ξεκινούσε μεταρρυθμίσεις. Η Παγκόσμια Τράπεζα κατατάσσει την κρίση μεταξύ των πιο σοβαρών παγκοσμίως από τα μέσα του 19ου αιώνα, καθώς κατέστρεψε μια χώρα η οποία θεωρούνταν κάποτε ένα εύπορο και φιλελεύθερο προκεχωρημένο φυλάκιο στη Μέση Ανατολή, πριν ξεσπάσει ο εμφύλιος πόλεμος από το 1975 ως το 1990.

«Η εσκεμμένη ύφεση του Λιβάνου είναι ενορχηστρωμένη από την ελίτ της χώρας, η οποία έχει από καιρό καταλάβει το κράτος και ζει από τις οικονομικές αποδόσεις του», αναφέρεται στο δελτίο Τύπου, το οποίο επικαλείται την έκθεση φθινοπώρου του 2021 του Οικονομικού Παρατηρητή της Παγκόσμιας Τράπεζας για τον Λίβανο (World Bank Lebanon Economic Monitor Fall 2021 report).

«Αυτή η κατάληψη του κράτους συνεχίζεται παρά τη σοβαρότητα της κρίσης -πρόκειται για μία από τις δέκα κορυφαίες και ενδεχομένως μία από τις τρεις πιο σοβαρές οικονομικές καταρρεύσεις που έχουν συμβεί σε όλο τον κόσμο από τα χρόνια του 1850. Έχει φτάσει να απειλεί τη μακροπρόθεσμη σταθερότητα και κοινωνική ειρήνη της χώρας». Τα έσοδα της λιβανικής κυβέρνησης μειώθηκαν σχεδόν στο μισό το 2021 για να φθάσουν το 6,6% του ΑΕΠ της σηματοδοτώντας την 3η χαμηλότερη αναλογία παγκοσμίως μετά τη Σομαλία και την Υεμένη, αναφέρει η τράπεζα στο σημερινό δελτίο Τύπου της.

Το πραγματικό ΑΕΠ υπολογίζεται ότι έχει μειωθεί κατά 10,5%, σύμφωνα με τον Οικονομικό Παρατηρητή της Παγκόσμιας Τράπεζας για το Λίβανο, ενώ το ακαθάριστο χρέος υπολογίζεται ότι ανήλθε το 2021 στο 183% του ΑΕΠ, αναφέρεται στο δελτίο Τύπου.

«Η εσκεμμένη άρνηση στη διάρκεια της εσκεμμένης ύφεσης δημιουργεί μακροχρόνιες ουλές στην οικονομία και την κοινωνία», λέει ο Σαρότζ Κουμάρ Τζα, Περιφερειακός Διευθυντής της Παγκόσμιας Τράπεζας για το Μασρέκ.

«Δύο χρόνια μέσα στη χρηματοοικονομική κρίση, ο Λίβανος δεν έχει ακόμη εντοπίσει και ακόμη περισσότερο δεν έχει πάρει έναν αξιόπιστο δρόμο προς την οικονομική και χρηματοοικονομική ανάκαμψη», πρόσθεσε.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider