Η Κίνα πρέπει να αυξήσει τις κρατικές δαπάνες για να στηρίξει μια οικονομία που επιβραδύνεται λόγω των lockdown και της ύφεσης στον τομέα των ακινήτων, εκτιμά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Οι προτάσεις ήρθαν αφού το ΔΝΤ μείωσε την πρόβλεψή του για την κινεζική ανάπτυξη του 2022 στο 4,8%, με την έκθεση να επισημαίνει ότι οι κίνδυνοι για αυτήν την πρόβλεψη ήταν «κυρίως προς τα κάτω».
Η οικονομική ανάκαμψη «στερείται ισορροπίας και το μομέντουμ έχει επιβραδυνθεί, αντανακλώντας την ταχεία απόσυρση της δημοσιονομικής στήριξης, την υστέρηση της κατανάλωσης εν μέσω επαναλαμβανόμενων ξεσπασμάτων κρουσμάτων Covid-19, παρά την επιτυχημένη εκστρατεία εμβολιασμού, και την επιβράδυνση των επενδύσεων σε ακίνητα», αναφέρει το Ταμείο στην ετήσια έκθεσή του για την οικονομία της χώρας.
«Ο συνδυασμός συχνότερων εξάρσεων και μιας προσέγγισης μηδενικής ανοχής στον κορονοϊό έχει επιβάλει στην οικονομική δραστηριότητα της Κίνας ένα μοτίβο σταμάτα-ξεκίνα» και αυτό θα μπορούσε «να καθυστερήσει περαιτέρω την ανάκαμψη της ιδιωτικής ζήτησης», σύμφωνα με την έκθεση.
Παρόλο που πάνω από το 80% του πληθυσμού της Κίνας είναι εμβολιασμένο «παραμένει ασαφές εάν θα επιτρέψει τη σταδιακή κατάργηση των lockdown» λόγω της πολιτικής μηδενικής ανοχής της Κίνας στα κρούσματα.
Η έκθεση προσθέτει ότι οι κινεζικές αρχές «αναγνώρισαν ότι η στρατηγική μηδενικής ανοχής έναντι της Covid επηρεάζει την ανάκαμψη της ιδιωτικής κατανάλωσης, αλλά είδαν τα οφέλη της να υπερτερούν του οικονομικού κόστους».
Δημοσιονομική Στήριξη
Οι κρατικές δαπάνες αυξήθηκαν με τον πιο αργό ρυθμό σχεδόν δύο δεκαετιών πέρυσι, υποδηλώνοντας περιορισμένη δημοσιονομική στήριξη για μια οικονομία που έχασε απότομα το μομέντουμ της τους τελευταίους μήνες, με το ΔΝΤ να σημειώνει ότι η δημοσιονομική πολιτική έγινε «έντονα συσταλτική» στις αρχές του 2021.
Το Ταμείο κάλεσε το Πεκίνο να ενισχύσει τη δημοσιονομική στήριξη για την οικονομία αυξάνοντας τις δαπάνες για κοινωνικές υπηρεσίες και πρότεινε στην κυβέρνηση να δώσει προτεραιότητα στις δαπάνες για «στοχευμένη άμεση εισοδηματική στήριξη» αντί για επενδύσεις σε υποδομές. Περισσότερες δαπάνες για κοινωνικές υπηρεσίες θα προωθούσαν την εξισορρόπηση της οικονομίας προς την κατανάλωση και τον τομέα των υπηρεσιών, οι οποίοι «οπισθοχώρησαν απότομα το 2020 και η ομαλοποίηση προβλέπεται να έχει παραμείνει αργή το 2021», αναφέρει η έκθεση.
Οι διευθυντές του ταμείου διαφώνησαν σχετικά με το εάν η Κίνα πρέπει να χαλαρώσει περαιτέρω τη νομισματική πολιτική, είπε το ΔΝΤ, με κάποιους να υποστηρίζουν περαιτέρω νομισματικά κίνητρα ενώ άλλοι είπαν ότι η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας πρέπει να διατηρήσει την τρέχουσα «χαλαρή» στάση.
Η PBOC και οι εμπορικές τράπεζες μείωσαν τα επιτόκια και έλαβαν άλλα μέτρα φέτος για να στηρίξουν τον δανεισμό και την οικονομία. Η κεντρική τράπεζα ανέφερε επίσης ότι θα λάβει περαιτέρω μέτρα, λέγοντας νωρίτερα αυτό το μήνα ότι θα ανοίξει την εργαλειοθήκη της για να τονώσει την οικονομία.
Το ΔΝΤ τόνισε τον τομέα των ακινήτων της Κίνας ως τον άλλο κύριο λόγο για τη μείωση των προβλέψεων ανάπτυξης. Η δραστηριότητα και οι επενδύσεις στον τομέα έχουν επιβραδυνθεί απότομα ως αποτέλεσμα των προσπαθειών του Πεκίνου να μειώσει το χρέος, με τις τιμές και τις πωλήσεις κατοικιών να πέφτουν για μήνες και αρκετούς κατασκευαστές ακινήτων να αθετούν τα χρέη τους.