Η κίνηση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ να αυξήσει τα επιτόκια και να συσφίξει τη νομισματική πολιτική θα πλήξει την οικονομική ανάκαμψη στην Ασία, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Το πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών και το επίπεδο των αποθεματικών είναι σε πολύ υψηλότερο επίπεδο μεταξύ των ασιατικών χωρών σε σύγκριση με το 2013 κατά τη διάρκεια του λεγόμενου «taper tantrum», υποστήριξε ο Changyong Rhee, διευθυντής του τμήματος Ασίας και Ειρηνικού στο ΔΝΤ. Ωστόσο, προειδοποίησε ότι το υψηλότερο βάρος του χρέους αποτελεί πρόβλημα για την περιοχή.
«Συνολικά, το χρέος έχει αυξηθεί σημαντικά μετά την παγκόσμια οικονομική κρίση. Γύρω στο 2007, η Ασία αντιπροσώπευε περίπου το 27% του παγκόσμιου χρέους. Το 2021, η Ασία αντιπροσώπευε σχεδόν το 40% του παγκόσμιου χρέους», είπε στο CNBC.
Το 2013, η Fed πυροδότησε ένα «taper tantrum» όταν άρχισε να τερματίζει το πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων της. Οι επενδυτές πανικοβλήθηκαν και πυροδότησε ξεπούλημα ομολόγων, προκαλώντας άνοδο των αποδόσεων των ομολόγων. Ως αποτέλεσμα, οι αναδυόμενες αγορές στην Ασία υπέστησαν έντονες εκροές κεφαλαίων και υποτίμηση του νομίσματος εκείνη την εποχή, αναγκάζοντας τις κεντρικές τράπεζες της περιοχής να αυξήσουν τα επιτόκια για να προστατεύσουν τους λογαριασμούς κεφαλαίων τους.
Αυτή τη φορά, τα υψηλότερα επιτόκια της Fed «μπορεί να μην προκαλέσουν μεγάλο σοκ στη χρηματοπιστωτική αγορά, αλλά σίγουρα μπορούν να επιβραδύνουν την ανάκαμψη και την ανάπτυξη της Ασίας», πρόσθεσε ο Rhee.
Εχθές Τρίτη, το ΔΝΤ μείωσε τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ανάπτυξη το 2022 εξαιτίας των ανησυχιών για την αύξηση των κρουσμάτων της Covid, τις διακοπές της εφοδιαστικής αλυσίδας και τον υψηλότερο πληθωρισμό. Πλέον αναμένει ότι το παγκόσμιο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν θα αποδυναμωθεί από 5,9% το 2021 σε 4,4% το 2022 — μειώνοντας το φετινό ποσοστό κατά μισή ποσοστιαία μονάδα σε σύγκριση με προηγούμενες εκτιμήσεις.
Η ανάπτυξη της Κίνας φέτος αναμένεται να ανέλθει σε μόλις 4,8% — κάτω από την προηγούμενη εκτίμηση στο 5,6%, με βάση τις προβλέψεις του ΔΝΤ.