Το πλαίσιο γύρω από το πώς θα επιτευχθεί μια περαιτέρω αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας το επόμενο διάστημα ξεδιπλώνει η Standard & Poor's, που διατηρεί την Ελλάδα στο «BB» με θετικό outlook, ήτοι δύο βαθμίδες μακριά από το investment grade.
Όπως επισημαίνει ο Marko Mrsnik, Ανώτερος Διευθυντής της Standard & Poor's για την Ευρώπη και επικεφαλής αναλυτής με έμφαση στις χώρες του Νότου, η Ελλάδα έχει εφαρμόσει ένα σημαντικό πλέγμα μεταρρυθμίσεων την τελευταία δεκαετία και θα ωφεληθεί σημαντικά από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, καθώς πρόκειται να λάβει επιχορηγήσεις ύψους 17,8 δισ. ευρώ (περίπου 10% του ΑΕΠ του 2021) έως το 2026 και δάνεια 12,7 δισ. ευρώ (7% του ΑΕΠ). Αυτά θα υποστηρίξουν την «πράσινη» μετάβαση, την ψηφιοποίηση και το πλαίσιο μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας και τη δημόσια διοίκηση. Εάν χρησιμοποιηθούν αποτελεσματικά, όπως τονίζει ο Mrsnik, αυτά τα κεφάλαια θα μπορούσαν να επιταχύνουν τις διαρθρωτικές βελτιώσεις στην οικονομία, να συμβάλουν σε μια ισχυρότερη αναπτυξιακή δυναμική και να ωφελήσουν την πορεία του ισοζυγίου πληρωμών κατά τη χρονική περίοδο 2021 - 2026.
Παράλληλα, «το θετικό outlook υποδηλώνει ότι θα μπορούσαμε να βελτιώσουμε την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας εντός των επόμενων 6 - 12 μηνών εάν η ανάκαμψη της οικονομίας είναι ταχύτερη από ό,τι προβλέπουμε επί του παρόντος και ισχυρότερη από αυτή των υπόλοιπων χωρών της Ευρωζώνης». Επιπλέον, σύμφωνα με τον ίδιο, περαιτέρω ενίσχυση σε αυτό το σκέλος θα μπορούσε να προσφέρει η σημαντική βελτίωση των δημοσιονομικών επιδόσεων, σε συνδυασμό με μια αξιοσημείωτη μείωση των NPEs στο τραπεζικό σύστημα της χώρας.
Από την άλλη βέβαια, ο Mrsnik επισημαίνει πως θα μπορούσε να υπάρξει μια επί τα χείρω αναθεώρηση στο outlook, σε σταθερό, εάν η οικονομία αποδυναμωθεί περισσότερο από ό,τι αναμένει ή λόγω μεγάλων και αρνητικών αποκλίσεων από τις τρέχουσες δημοσιονομικές εκτιμήσεις της S&P.