Η ΕΚΤ παραμένει σε ετοιμότητα να αναπροσαρμόσει όλα τα εργαλεία της νομισματικής της πολιτικής, αλλά όχι πλέον «σε κάθε κατεύθυνση»…
Η απόφαση που ανακοινώθηκε πριν λίγες ώρες είναι λέξη προς λέξη στην ίδια κατεύθυνση και με το ίδιο λεξιλόγιο, που είχε η απόφαση του Δεκεμβρίου με την μόνη διαφορά ότι η σημερινή έχει παραλείψει τις τρεις αυτές λέξεις.
Αυτή η μικρή αλλαγή κρύβει την κινητικότητα της ΕΚΤ πλέον στην κατεύθυνση της σύσφιξης της νομισματικής της πολιτικής, καθώς αναγνωρίζει ότι οι δυναμική του κινδύνου όσο αφορά την πορεία του πληθωρισμού είναι ανοδική.
Για την πρόεδρο της ΕΚΤ η κατάσταση έχει αλλάξει, οι κίνδυνοι της ακρίβειας είναι ανοδικοί ιδιαίτερα όσο αφορά την αμέσως επόμενη περίοδο.
Είναι σαφές ότι οι νέες μακροοικονομικές εκτιμήσεις τον Μάρτιο θα καθορίσουν τα επόμενα βήματα τα οποία όμως μπορούν να είναι διαφορετικά -σε σχέση με ότι έχει ανακοινωθεί τον Δεκέμβριο- μόνο σε μία κατεύθυνση, αυτή της περαιτέρω σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής.
Αυτό το μήνυμα οι αγορές το «διάβασαν» πριν καν δοθούν οι εξηγήσεις στην συνέντευξη τύπου που ακολούθησε και άρχισε το μεγάλο ξεπούλημα στα ευρωπαϊκά ομόλογα. Φυσικό το λόγω, το ευρώ ενισχύθηκε απέναντι στο δολάριο, ενώ οι χρηματιστηριακές αγορές αντέδρασαν φυσιολογικά, δηλαδή αρνητικά…
Όσο αφορά τις κυβερνήσεις θα πρέπει πλέον να κάνουν τους λογαριασμούς τους με λιγότερο και πολύ σύντομα ακριβότερο χρήμα από την ΕΚΤ.
Για τις τράπεζες δεν θα είναι το ίδιο, γιατί τα προγράμματα TLTROs θα συνεχίσουν να λειτουργούν σαν ανάχωμα στις πιέσεις που θα δημιουργηθούν στο νέο περιβάλλον. Πότε αυτό θα πάρει σάρκα και οστά; Η πλειονότητα των αναλυτών περιμένει την ΕΚΤ να αρχίσει να ακολουθεί τον βηματισμό της fed όχι αργότερα από τα τέλη του 2022.
Για την Ελλάδα αυτό σημαίνει ένα περιβάλλον στο οποίο πέραν των δημοσιονομικών πιέσεων θα υπάρξουν και νομισματικές πιέσεις οι οποίες είναι βέβαιο ότι θα καθυστερήσουν τα επόμενα βήματα αναβάθμισης της πιστοληπτικής βαθμίδας ίσως και μέχρι το Β εξάμηνο του 2023…