Νορβηγία: Κεντρικός τραπεζίτης ο Στόλτενμπεργκ παρά τις αντιδράσεις

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νορβηγία: Κεντρικός τραπεζίτης ο Στόλτενμπεργκ παρά τις αντιδράσεις
Ενώ η θέση είναι ανοικτή από την 1η Μαρτίου, ο 62χρονος Στόλτενμπεργκ έχει πει ότι πρώτα θα ολοκληρώσει τη θητεία του στο ΝΑΤΟ, που διαρκεί έως τα τέλη Σεπτεμβρίου του 2022.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ θα γίνει ο νέος επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Νορβηγίας, ανακοίνωσε την Παρασκευή η κυβέρνηση, παρά τις ανησυχίες της αντιπολίτευσης ότι ο διορισμός του πρώην πρωθυπουργού θα μπορούσε να αποδυναμώσει την ανεξαρτησία της Norges Bank.

Ενώ η θέση θα είναι «ανοιχτή» από την 1η Μαρτίου, ο Στόλτενμπεργκ είπε ότι θα υπηρετήσει πρώτα τη θητεία του στο ΝΑΤΟ, η οποία διαρκεί μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου. Η Norges Bank ανακοίνωσε ξεχωριστά ότι αναμένει ο νέος διοικητής να αναλάβει την 1η Δεκεμβρίου ή γύρω στην 1η Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους.

Ο Στόλτενμπεργκ θα είναι υπεύθυνος για τον καθορισμό των επιτοκίων και τη διαχείριση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, καθώς και την επίβλεψη του κρατικού επενδυτικού ταμείου της Νορβηγίας, του μεγαλύτερου στον κόσμο με περιουσιακά στοιχεία 1,4 τρισ. δολαρίων.

«Με απασχολούσε ο εντοπισμός του καλύτερου διοικητή της κεντρικής τράπεζας για τη Νορβηγία και είμαι πεπεισμένος ότι αυτός είναι ο Γενς Στόλτενμπεργκ», ανέφερε σε δήλωση του ο υπουργός Οικονομικών Τρίγκβε Σλάγκσβολντ Βέντουμ, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Ο διορισμός τερματίζει κάθε εικασία ότι ο Στόλτενμπεργκ θα παρέμενε στο ΝΑΤΟ και μετά την λήξη της παρούσας θητείας του.

Ως εκ τούτου, η αναζήτηση διαδόχου του γενικού γραμματέα της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας πρέπει να εντατικοποιηθεί πριν από τη συνάντηση των ηγετών των κρατών-μελών τον Ιούνιο του 2022.

Το ΝΑΤΟ βρίσκεται στο επίκεντρο των εντάσεων μεταξύ Ρωσίας και Δύσης για την Ουκρανία, με τη Μόσχα να συγκεντρώνει στρατεύματα στα σύνορά της και να αναζητά εγγυήσεις ασφαλείας ότι το ΝΑΤΟ δεν θα δεχτεί ποτέ την Ουκρανία ως μέλος της.

Ο Στόλτενμπεργκ, οικονομολόγος και πρώην ηγέτης του Εργατικού Κόμματος, ήταν πρωθυπουργός της Νορβηγίας από το 2000-01 και το 2005-13 πριν γίνει επικεφαλής του ΝΑΤΟ την επόμενη χρονιά. Υπήρξε επίσης υπουργός Οικονομικών και Υπουργός Ενέργειας.

Η Ίντα Βόλντεν Μπάκε, αναπληρωτής επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας και η κύρια αντίπαλος του Στόλτενμπεργκ για το αξίωμα, θα είναι η αναπληρώτρια διοικητής μέχρι να αναλάβει ο απερχόμενος ΓΓ του ΝΑΤΟ, ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Φίλος του σημερινού πρωθυπουργού

Η υποψηφιότητα του Στόλτενμπεργκ πυροδότησε μια συζήτηση στη Νορβηγία για το αν ήταν ο καλύτερος υποψήφιος για τη θέση.

Οι υποστηρικτές του λένε ότι έχει δεκαετίες εμπειρίας σε ηγετικές θέσεις ευθύνης και το πολιτικό βάρος για να διευθύνει την τράπεζα, κάνοντας παραλληλισμούς με τον διορισμό της Γαλλίδας δικηγόρου, πολιτικού και επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ το 2019 ως προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Ο Στόλτενμπεργκ αναφέρεται συχνά ως ο άνθρωπος πίσω από τον κανόνα σύμφωνα με τον οποίο οι νορβηγικές κυβερνήσεις ξοδεύουν μόνο ένα μικρό μερίδιο της αξίας του κρατικού επενδυτικού ταμείου κάθε χρόνο για τους εθνικούς προϋπολογισμούς.

Από την άλλη, οι επικριτές του λένε ότι ο διορισμός του εγείρει ερωτήματα σχετικά με την ανεξαρτησία της τράπεζας από την κυβέρνηση, καθώς το κόμμα του Στόλτενμπεργκ κυβερνά επί του παρόντος τη Νορβηγία σε συνασπισμό με το αγροτικό Κόμμα του Κέντρου.

Είναι φίλος του σημερινού πρωθυπουργού, Γιόνας Γκαρ Στόερε, ο οποίος παραιτήθηκε από τη διαδικασία διορισμού του νέου διοικητή της κεντρικής τράπεζας λόγω σύγκρουσης συμφερόντων.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών Σιβ Γένσεν, στην εξουσία από το 2013 έως το 2020, τον περασμένο μήνα προέτρεψε τον Στόλτενμπεργκ να αποσυρθεί από τη διαδικασία, υποστηρίζοντας ότι ο διορισμός του θα έβλαπτε την αξιοπιστία και τη φήμη της κεντρικής τράπεζας.

«Με τον Στόλτενμπεργκ ως διοικητή θα υπάρχουν έντονες αμφιβολίες σχετικά με την ανεξαρτησία της Norges Bank», έγραψε ο Γένσεν του δεξιού Κόμματος της Προόδου σε μια στήλη στην επιχειρηματική εφημερίδα Dagens Naeringsliv.

Η αναπληρώτρια επικεφαλής του Συντηρητικού Κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Νορβηγίας, Τίνα Μπρου, είχε επίσης επιχειρηματολογήσει κατά της υποψηφιότητας του Στόλτενμπεργκ, χαρακτηρίζοντας ότι δεν θα ήταν συνετό να διοριστεί διοικητής.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider