Ανεβάζει τον «πήχη» για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό στην Ελλάδα η UniCredit

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ανεβάζει τον «πήχη» για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό στην Ελλάδα η UniCredit
Στο 8,5% αναμένεται να κλείσει ο κύκλος ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας για το 2021, σύμφωνα με τη UniCredit, που αναμένει παράλληλα τη διατήρηση μια υψηλής τάσης και κατά την επόμενη διετία.

Στο 8,5% αναμένεται να κλείσει ο κύκλος ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας για το 2021, σύμφωνα με τη UniCredit, που αναμένει παράλληλα τη διατήρηση μιας υψηλής τάσης και δυναμικής και κατά την επόμενη διετία.

Συγκεκριμένα ο ιταλικός οίκος, ανέβασε τον «πήχη» για το 2021 στο 8,5% από 8% προηγουμένως, ενώ οδηγεί σε μια πιο εμπροσθοβαρή βάση τις εκτιμήσεις του για το 2022, στο 3,9% από 3% και στο 4% το 2023 από 4,2% που ανέμενε. Στο σκέλος του πληθωρισμού, αναμένει αύξηση στο 2,7% (από 1,2% προηγουμένως) το 2022, από 1,2% την προηγούμενη χρονιά, προτού υποχωρήσει προς το 1% το 2023.

Παράλληλα, όσο αναφορά το έλλειμμα του προϋπολογισμού εκτιμά πως θα υποχωρήσει από το 9,5% το 2021 (9,7% προηγούμενη εκτίμηση) στο 4,4% τη φετινή χρονιά και στο 2,2% το 2023.

Ευρύτερα, η Ευρωζώνη θα κινηθεί με ένα ρυθμό ανάπτυξης της τάξεως του 3,7% φέτος και 2,8% το 2023, με τον πληθωρισμό στο 4,4% και στο 1,4% αντίστοιχα στα δύο έτη.

Η UniCredit αναθεώρησε και τις εκτιμήσεις της αναφορικά με την πορεία των επιτοκίων, μετά το «σήμα» της Κριστίν Λαγκάρντ για αλλαγή πλεύσης στο «καράβι» της Ευρωζώνης. Πλέον αναμένει το τέλος του QE τον Σεπτέμβριο και μετέπειτα την αύξηση των επιτοκίων αποδοχής καταθέσεων κατά 25 μονάδες βάσης, στο τέταρτο τρίμηνο του 2022 και στο πρώτο τρίμηνο του 2023. Εξακολουθώντας να διατηρεί την πεποίθησή του ότι ο ρυθμός πληθωρισμού θα υποχωρήσει χαμηλότερα από το 2%, ο ιταλικός οίκος αναμένει μια στάση αναμονής από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κατά το μεγαλύτερο μέρος του 2023 προτού αυξήσει ξανά τα επιτόκια το 2024.

Για τα ομόλογα και ειδικότερα για το ισχυρό Bund εκτιμά πως το δεκαετές θα κινηθεί προς το 0,5% έως τα τέλη του 2022 φτάνοντας ακόμη και στο 0,7% έως το τέλος του 2023. Η θέση αυτή υποδηλώνει ότι περισσότερο από το ήμισυ της προσαρμογής των αποδόσεων από τα χαμηλά του Δεκεμβρίου έχει ήδη περάσει κατά τη διάρκεια των βίαιων κινήσεων των αγορών κατά τις τελευταίες εβδομάδες.

Το spread μεταξύ του ιταλικού δεκαετούς έναντι του Bund θα παραμείνει σε επίπεδα υψηλότερα από τις 150 μονάδες βάσης με περαιτέρω διεύρυνση όταν ξεκινήσουν τα πολιτικά ζητήματα με τις κάλπες να στήνονται την άνοιξη του 2023. Προς ώρας, τα ιταλικά ομόλογα (και ευρύτερα του Νότου και της Ελλάδας) βρίσκονται υπό πίεση εξαιτίας της υψηλότερης αστάθειας στις αποδόσεις (η οποία συσχετίζεται αρνητικά με την διάθεση για carry trades) και την εκτίμηση για χαμηλότερες αγορές περιουσιακών στοιχείων από την ΕΚΤ στο μέλλον.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider