Σταϊκούρας στο Reuters: Αποπληρώνουμε πλήρως το ΔΝΤ έως τα τέλη Μαρτίου

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σταϊκούρας στο Reuters: Αποπληρώνουμε πλήρως το ΔΝΤ έως τα τέλη Μαρτίου
«Η Ελλάδα έχει υποβάλει επίσημο αίτημα για πλήρη αποπληρωμή του υπολοίπου των δανείων από το ΔΝΤ. Η σχεετική διαδικασία έχει ξεκινήσει και αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη Μαρτίου» είπε.

Η Ελλάδα θα αποπληρώσει και τα τελευταία μνημονιακά δάνεια που είχε λάβει από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) έως τα τέλη Μαρτίου, δήλωσε στο Reuters ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

«Η Ελλάδα έχει υποβάλει επίσημο αίτημα για πλήρη αποπληρωμή του υπολοίπου των δανείων από το ΔΝΤ. Η σχετική διαδικασία έχει ξεκινήσει και αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη Μαρτίου» ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, επισημαίνοντας πως η ελληνική πλευρά έχει ήδη προχωρήσει στην κατάθεση σχετικού αιτήματος προς τους θεσμούς.

Παράλληλα, ο κ. Σταϊκούρας υπογράμμισε πως η αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ θα μειώσει το χρέος της χώρας κατά μία ποσοστιαία μονάδα και θα συνεισφέρει το ποσό των 50 εκατ. ευρώ που θα εξοικονομηθεί από τη μη καταβολή των τόκων.

Η Ελλάδα, η οποία στη διάρκεια της 10ετούς οικονομικής της κρίσης έλαβε δάνεια αξίας άνω των 260 δισ. ευρώ από την ΕΕ και το ΔΝΤ μέσω των προγραμμάτων στήριξης, βασίζεται από το τρίτο πακέτο διάσωσης του 2018 και μετά εξ ολοκλήρου από τις αγορές ομολόγων για τις χρηματοδοτικές της ανάγκες.

Ο ΥΠΟΙΚ σχολίασε ότι παρά την αύξηση των δαπανών για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την πανδημία του κορονοϊού, η χώρα θα επιστρέψει σε πρωτογενή πλεονάσματα από το 2023 και μετά, όπως υποσχέθηκε στους πιστωτές της.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider