Σε δωρεά συνολικά 5,044 εκατ. μετοχών της Tesla αξίας 5,74 δισ. δολαρίων προς φιλανθρωπικό ίδρυμα προχώρησε τον περασμένο Νοέμβριο ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Tesla Έλον Μασκ, όπως αποδεικνύεται από την κατάθεσή που έδωσε ενώπιον της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ την Δευτέρα.
Πιο αναλυτικά, όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters, ο ισχυρός άντρας της Tesla μεταξύ 19 και 29 Νοεμβρίου του 2021 παραχώρησε την κυριότητα εκατομμυρίων μετοχών του τεχνολογικού κολοσσού, χωρίς ωστόσο να γίνει γνωστό το όνομα του φιλανθρωπικού ιδρύματος που ενισχύθηκε.
Ωστόσο, με την παραπάνω δωρεά ο Έλον Μασκ αναρριχήθηκε στην δεύτερη θέση μεταξύ των επιχειρηματιών που ξόδεψαν τα περισσότερα χρήματα για φιλανθρωπικούς σκοπούς κατά την διάρκεια του 2021, μένοντας πίσω μόνο από τον Μπιλ Γκέιτς και την πρώην σύζυγό του Μελίντα.
Σύμφωνα με το Reuters, η δωρεά - «μαμούθ» του δισεκατομμυριούχου επιχειρηματία πραγματοποιήθηκε μετά το πέρας μίας δημοσκόπησης στο Twitter, στην οποία ο Έλον Μασκ ζητούσε την άποψη του κοινού αναφορικά με την πώληση του 10% των μετοχών που κατέχει στην Tesla, με τους χρήστες της πλατφόρμας να ανάβουν τελικά το «πράσινο φως», κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα την πώληση μετοχών αξίας περίπου 16,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τον CEO της αυτοκινητοβιομηχανίας EV.
Ωστόσο, αρκετοί ήταν όσοι είδαν οικονομικό κίνητρο πίσω από την φιλανθρωπική δωρεά του Μασκ, καθώς ορισμένοι αναλυτές υποστήριξαν πως η απόφαση του CEO της Tesla, του εξοικονόμησε το 40%-50% των 5,74 δισ. δολαρίων, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα έπρεπε να καταβάλει τους φόρους που αντιστοιχούσαν στα κέρδη επί των μετοχών που είχε στην κατοχή του.
«Το φορολογικό του όφελος ήταν τεράστιο», τόνισε χαρακτηριστικά ο Μπομπ Λορντ, συνεργάτης στο Ινστιτούτο Πολιτικών Μελετών που μελετά τη φορολογική πολιτική, ο οποίος ανέφερε πως ο ισχυρός άντρας της Tesla θα πρέπει να αποκαλύψει τον αποδέκτη της δωρεάς ώστε να διευκρινιστεί αν κάποιος τρίτος λειτούργησε ως μεσάζοντας με στόχο ο Μασκ να καταφέρει να γλιτώσει από την καταβολή των φόρων που του αναλογούσαν.
Ο ίδιος ο Μασκ, μάλιστα, είχε υποστηρίξει πως συνολικά θα καλούνταν να καταβάλει φόρους ύψους άνω των 11 δισ. δολαρίων μόνο για το 2021 λόγω της άσκησης δικαιωμάτων προαίρεσης αγοράς μετοχών που επρόκειτο να λήξουν εντός του 2022.