Στο τραπέζι για την οριστική διευθέτησή του μπαίνει το θέμα του μεταβατικού καθεστώτος που θα ισχύσει για την προστασία της πρώτης κατοικίας των ευάλωτων οφειλετών μέχρι τη δημιουργία του Φορέα Ακινήτων που θα αποκτά το ακίνητο όσων πτωχεύουν.
Η εκκρεμότητα δεν είχε λυθεί στις τελευταίες διαπραγματεύσεις Κυβέρνησης – Θεσμών και εκτός απροόπτου, στη 13η έκθεση για την αξιολόγηση της χώρας σε καθεστώς Ενισχυμένης Εποπτείας που όπως έγραψε το insider.gr, αναμένεται να δημοσιευτεί σήμερα, το θέμα της μεταβατικής προστασίας της πρώτης κατοικίας των ευάλωτων μπορεί να παραμένει ανοιχτό.
Στο θέμα των πλειστηριασμών και του μεταβατικού καθεστώτος για τους ευάλωτους που θα δηλώνουν πτώχευση, οι διαβουλεύσεις ήταν έντονες όλο το προηγούμενο διάστημα. Στο επίκεντρο ήταν τα κριτήρια για την αξιολόγηση των ευάλωτων που θα μπορούν να ζητήσουν προστασία από πλειστηριασμούς μέχρι τη δημιουργία του Φορέα. Οι Θεσμοί επιζητούσαν αυστηροποίηση των κριτηρίων και χαμηλότερα όρια επιλεξιμότητας σε σχέση με αυτά που προβλέπει ο Φορέας Ακινήτων για τους ευάλωτους. Στον αντίποδα, η Κυβέρνηση επιδίωκε την αύξηση των ορίων.
Η απόσταση των δύο πλευρών, ωστόσο, δεν έχει εκ των πραγμάτων μεγάλα χρονικά περιθώρια περαιτέρω διαπραγμάτευσης για να καλυφθεί και το πλέον πιθανό είναι η μέση λύση να βρεθεί στα ήδη προβλεπόμενα κριτήρια για τους δικαιούχους του στεγαστικού επιδόματος. Σημειώνεται ότι το επόμενο ραντεβού των Θεσμών με το οικονομικό επιτελείο έχει οριστεί για τις 7 Απριλίου, με κοινή θέση και των δύο πλευρών την ολοκλήρωση και των τελευταίων εκκρεμοτήτων ώστε η επόμενη, 14η, αξιολόγηση να είναι η τελική.
Όπως προβλέπει και το πλαίσιο για τη λειτουργία του Φορέα Ακινήτων του πτωχευτικού νόμου, το επίδομα στέγασης που θα λαμβάνει ο ευάλωτος οφειλέτης προκειμένου να συνεχίσει να διαμένει στην κατοικία του και να αποφύγει τον πλειστηριασμό, κινείται από 70 έως 210 ευρώ μηνιαίως.
Ειδικότερα, το στεγαστικό επίδομα ανέρχεται σε 70 ευρώ ανά μήνα για τον αιτούντα, με επιπλέον προσαύξηση 35 ευρώ τον μήνα για κάθε μέλος του νοικοκυριού. Στη μονογονεϊκή οικογένεια χορηγείται επιπλέον προσαύξηση 35 ευρώ τον μήνα. Στα νοικοκυριά με απροστάτευτο/α τέκνο/α, χορηγείται επιπλέον προσαύξηση 35 ευρώ τον μήνα για κάθε απροστάτευτο τέκνο.
Ως ανώτατο όριο του επιδόματος στέγασης ορίζονται τα 210 ευρώ μηνιαίως, ανεξαρτήτως της σύνθεσης του νοικοκυριού.
Τα κριτήρια για τον χαρακτηρισμό του ευάλωτου είναι εισοδηματικά και περιουσιακά, ενώ ο δικαιούχος όπως και τα υπόλοιπα μέλη του νοικοκυριού θα πρέπει να διαμένουν νόμιμα και μόνιμα στην ελληνική επικράτεια κατά τα τελευταία 5 έτη, όπως προκύπτει από την υποβολή δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος για τα έτη αυτά.
Τα εισοδηματικά κριτήρια προϋποθέτουν ότι το συνολικό εισόδημα δεν υπερβαίνει τις 7.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενο κατά 3.500 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού. Στη μονογονεϊκή οικογένεια για το πρώτο ανήλικο μέλος του νοικοκυριού ορίζεται προσαύξηση 7.000 ευρώ. Στα νοικοκυριά με απροστάτευτα τέκνα, ορίζεται προσαύξηση 7.000 ευρώ για κάθε απροστάτευτο τέκνο. Το συνολικό εισόδημα δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 21.000 ευρώ ετησίως, ανεξαρτήτως της σύνθεσης του νοικοκυριού.
Τα περιουσιακά κριτήρια ορίζουν ότι η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 120.000 ευρώ για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και με ανώτατο τα 180.000 ευρώ.
Επίσης, το συνολικό ύψος των καταθέσεων του νοικοκυριού ή/και η τρέχουσα αξία μετοχών, ομολόγων κλπ. δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 7.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενα κατά 3.500 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού. Στη μονογονεϊκή οικογένεια για το πρώτο ανήλικο μέλος του νοικοκυριού ορίζεται προσαύξηση 7.000 ευρώ. Στα νοικοκυριά με απροστάτευτα τέκνα, ορίζεται προσαύξηση 7.000 ευρώ για κάθε απροστάτευτο τέκνο. Ανώτατο όριο ορίζονται τα 21.000 ευρώ.