ΕΦΚ στα καύσιμα: Η Ουκρανία βάζει το... αδιανόητο στο τραπέζι του ΥΠΟΙΚ

Γιάννης Αγγέλης
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
ΕΦΚ στα καύσιμα: Η Ουκρανία βάζει το... αδιανόητο στο τραπέζι του ΥΠΟΙΚ
Το ενδεχόμενο παρέμβασης στον ΕΦΚ στα καύσιμα επανέρχεται στο οικονομικό επιτελείο, παρά την επίσημη απόρριψη του αιτήματος. Τι αναφέρουν υπηρεσιακοί παράγοντες, γιατί το αρνούνται προς το παρόν οι αρμόδιοι Υπουργοί.

Το αδιανόητο, ήτοι η προσωρινή μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα, τίθεται ως ακραίο σενάριο στους υπολογισμούς του οικονομικού επιτελείου της Κυβέρνησης, παρά την κάθετη μέχρι στιγμής απόρριψη ενός τέτοιου ενδεχόμενου από την ηγεσία των αρμόδιων υπουργείων.

Ο ΕΦΚ κυρίως, αλλά και ο ΦΠΑ, αποτελούν προς το παρόν το πολυτιμότερο εργαλείο στήριξης των δημοσίων εσόδων.

Ειδικά ο ΕΦΚ στα καύσιμα μαζί με τους δασμούς αποτελεί το 58 – 60% της τελικής τιμής, όπως επιβεβαιώνουν τα σχετικά ρεπορτάζ του Insider, δηλαδή αποτελεί το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος του κόστους στα καύσιμα.

Σ' αυτό θα πρέπει να προστεθεί και ο ΦΠΑ...

Μέχρι σήμερα τα έσοδα από τους ειδικούς και έμμεσους φόρους αποτελούν την ραχοκοκαλιά των δημοσίων εσόδων και για τον λόγο αυτό έχει αποφευχθεί κατά το δυνατόν κάθε απόπειρα να θιγεί ο τομέας αυτός, παρά την σταθερά ανοδική πορεία του πληθωρισμού.

Όπως παραδέχθηκε αρμόδιο υπηρεσιακό στέλεχος του ΥΠΟΙΚ στο οποίο απευθύνθηκε το Insider.gr, ο ΕΦΚ στα καύσιμα αποτελούσε ανέκαθεν, αλλά και ειδικά σήμερα λόγω της επίδρασης της ενεργειακής κρίσης στις τιμές των καυσίμων, την... κότα με τα χρυσά αυγά.

Βέβαια αυτό «έχει ένα όριο καθώς οι τιμές που αγγίζουν σήμερα τα καύσιμα αρχίζουν να επηρεάζουν την κατανάλωση και κατά συνέπεια την αποδοτικότητα του φόρου...».

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αυτές υπάρχει μία «χρυσή τομή» πέραν της οποίας το δημόσιο θα είχε συμφέρον να παρέμβει στον ΕΦΚ προκειμένου να αποφύγει την ανάσχεση της κατανάλωσης και έτσι της αποδοτικότητας του φόρου.

Αυτή η στιγμή φαίνεται να έχει πλησιάσει επικίνδυνα καθώς αφενός η σταθερά ανοδική τάση του πληθωρισμού και αφετέρου η επιδείνωση της κρίσης στην Ουκρανία, συνθέτουν ένα περιβάλλον επαπειλούμενης επιβράδυνσης της καταναλωτικής δαπάνης ακόμα και στα καύσιμα, από τα οποία ο ΕΦΚ διοχετεύει κρίσιμο όγκο τακτικών εσόδων στην εκτέλεση του Προϋπολογισμού.

Στο σημείο αυτό όμως, παρά την υπηρεσιακή προσέγγιση στο που ακριβώς βρίσκεται η «χρυσή τομή» μεταξύ του ύψους του ΕΦΚ και της καταναλωτικής δαπάνης, υπάρχει ισχυρή αντίρρηση από την πλευρά στελεχών της κυβέρνησης στο οικονομικό επιτελείο για μια τέτοια παρέμβαση, της οποίας άλλωστε δεν είναι ακόμα σαφές ποια θα πρέπει να είναι η διάρκεια...

Στο μεταξύ τα προσωρινά «νέα» από την ΕΛΣΤΑΤ συνολικά για την εξέλιξη των τιμών στον ΔΤΚ δεν είναι καλά.

Σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr οι σχετικές εκτιμήσεις δείχνουν συνεχόμενη ανοδική πίεση των τιμών πέρα από τα καύσιμα, στα τρόφιμα και μάλιστα σε μία διαρκώς διευρυνόμενη βάση.

Μέσα στο περιβάλλον αυτό η πίεση για παρέμβαση στο ποσοστό της επιβάρυνσης από τους έμμεσους φόρους φαίνεται να διευρύνεται με ρυθμούς που δεν είχε προετοιμαστεί για να αντιμετωπίσει το οικονομικό επιτελείο, καθώς η ρητορική της προσωρινότητας των πληθωριστικών πιέσεων είχε υιοθετηθεί ως βάση των δημοσιονομικών υπολογισμών με την σύσταση τόσο της ΕΚΤ όσο και της Κομισιόν. Κάτι που έχει ήδη αλλάξει πλέον με την Κομισιόν και την ΕΚΤ να κάνουν στροφή 180 μοιρών καθώς η εκρηκτική άνοδος του πληθωρισμού – ειδικά στην Γερμανία – υπερ-τροφοδοτείται πλέον και από την Ουκρανική κρίση, γεγονός που αφήνει εκτεθειμένους τους προϋπολογισμούς και την εκτέλεσή τους μέσα στο Α εξάμηνο του 2022, επιδεινώνοντας το δημοσιονομικό τοπίο ειδικά σε οικονομίες όπως η ελληνική με πολύ υψηλό εμπορικό και δημοσιονομικό έλλειμμα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider