Το χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής σε 2 φάσεις των «ακριβών» δανείων με το ΔΝΤ και με τα κράτη μέλη, με επίσημη, μάλιστα, κοινή ανακοίνωση των ΥΠΟΙΚ στο άτυπο Eurogroup της Παρασκευής, περιγράφει η επικαιροποιημένη ατζέντα της Συνόδου που θα λάβει χώρα στον απόηχο των αποφάσεων της έκτακτης συνόδου κορυφής και με βασικό θέμα στην ατζέντα την ενεργειακή κρίση. Όπως αναφέρεται σε κείμενο του Ολλανδικού ΥΠΟΙΚ που δηλώνει εκ των προτέρων πως θα συναινέσει στις εν λόγω κινήσεις και τα υπόλοιπα κράτη – μέλη θα έχουν θετική θέση στη κίνηση της Αθήνας.
Οι 2 κινήσεις αφορούν στην πρόωρη αποπληρωμή του υπολοίπου των δανείων προς το ΔΝΤ, καθώς και ενός σημαντικού ποσού από τα διμερή δάνεια προς τις χώρες της Ευρωζώνης, τα οποία συνάφθηκαν το 2010, στο πλαίσιο του πρώτου προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής (GLF).
«Το Eurogroup του Φεβρουαρίου είναι πιθανό να υιοθετήσει μια δήλωση» σχετικά με το θέμα στην οποία «αναμένεται να χαιρετίσει την πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ την Άνοιξη και των GLF στα τέλη του 2022» αναφέρεται στην ατζέντα.
Αυτό που ζητείται είναι από τα κράτη μέλη είναι να δώσουν το δικαίωμα πρόωρης αποπληρωμής του ΔΝΤ, χωρίς την ανάγκη πρόωρης αποπληρωμής του ESM και του EFSF. Για την πρόωρη αποπληρωμή των διμερών δανείων επισημαίνεται πως αφορά στις αποπληρωμές που διαφορετικά θα έπρεπε να κάνει η Ελλάδα το 2023.
Στο κείμενο υπενθυμίζεται πως η πρόθεση εκφράστηκε επισήμως από τον ΥΠΟΙΚ Χρήστο Σταϊκούρα στη σύνοδο του Δεκεμβρίου. Τότε το Eurogroup εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πρόθεση της χώρας μας να προχωρήσει στις πρόωρες αποπληρωμές.
Ο χρόνος και η προεξόφληση της Παρασκευής
Σημειώνεται πως στο θέμα έχει από καιρό αναφερθεί το insider.gr και ο χρονικός ορίζοντας (Επιτόκια: Αυξάνονται τα ονομαστικά, μειώνονται τα πραγματικά) Μαρτίου - Δεκεμβρίου που επικυρώνεται από το Eurogroup για τις 2 κινήσεις δείχνει πλέον πως διαμορφώνεται με βάση και τις επιθυμίες των θεσμών και των κρατών - μελών.
Η «προεξόφληση» που σχεδιάζεται για την Παρασκευή, όπως εξηγούν αρμόδιες πηγές, είναι αυτό που ουσιαστικά επιζητεί η Αθήνα από τις εν λόγω κινήσεις αποπληρωμής. Για την ισχυροποίηση της θέσης της και στις αγορές, αλλά και εν όψει της διαδικασίας εξόδου από την εποπτεία η οποία θα απαιτήσει τον Μάιο - Ιούνιο και μία πολιτική «διαβούλευση».
Προφανώς, το ποσό που θα απαιτηθεί για την εξόφληση είναι της τάξης των 7 δισ. ευρώ περίπου (εκ των οποίων τα 1,8 δισ. ευρώ αφορούν στο υπόλοιπο του δανείου με το ΔΝΤ) θα βοηθήσει και στο προφίλ του χρέους. Μαζί με την υψηλότερη ανάπτυξη του 2021 θα συνδράμει στην «εικόνα» που θέλει να διαμορφώσει η Αθήνα στην συζήτηση που θα δίνει για τα πλεονάσματα των επόμενων ετών. Γιατί, όπως φάνηκε και από την τελευταία δήλωση του επικεφαλής του ESM περί επιστροφής στην προ πανδημίας δημοσιονομική στάση, ακόμη υπάρχουν πολλά εμπόδια που πρέπει να ξεπερασθούν, ανεξάρτητα με πως θα επιδράσει στις τελικές αποφάσεις και η νέα κρίση στην Ουκρανία.