Επεκτείνεται το ράλι στις τιμές των εμπορευμάτων με το βλέμμα «καρφωμένο» στην Ουκρανία

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Επεκτείνεται το ράλι στις τιμές των εμπορευμάτων με το βλέμμα «καρφωμένο» στην Ουκρανία
Οι τιμές από το αργό πετρέλαιο μέχρι το αλουμίνιο και το σιτάρι εκτινάχθηκαν στα ύψη, καθώς οι πρώτες ύλες σημειώνουν την πιο ραγδαία εβδομαδιαία άνοδο από το 1974 και τις ημέρες της πετρελαϊκής κρίσης.

Επεκτείνουν το ήδη εντυπωσιακό ράλι τους τα εμπορεύματα και την Παρασκευή, καθώς η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία συνεχίζει να αναστατώνει τις παγκόσμιες αγορές και να τροφοδοτεί τους φόβους για περιορισμούς στην προσφορά.

Οι τιμές από το αργό πετρέλαιο μέχρι το αλουμίνιο και το σιτάρι εκτινάχθηκαν στα ύψη, καθώς οι πρώτες ύλες σημειώνουν την πιο ραγδαία εβδομαδιαία άνοδο από το 1974 και τις ημέρες της πετρελαϊκής κρίσης.

Η Ρωσία είναι σημαντικός προμηθευτής αργού, φυσικού αερίου, σιτηρών, λιπασμάτων και μετάλλων όπως αλουμίνιο, χαλκός και νικέλιο.

Η αυξανόμενη απομόνωση της περιορίζει την προσφορά, πυροδοτώντας φόβους στις αγορές για παρατεταμένες ελλείψεις και οξύτερο παγκόσμιο πληθωρισμό.

Οι επενδυτές, οι τράπεζες και οι πλοιοκτήτες αποφεύγουν όλο και περισσότερο τις συναλλαγές με τη Ρωσία λόγω της αβεβαιότητας γύρω από τις πληρωμές, ενώ οι ναυτιλιακές εταιρείες ακυρώνουν ή έχουν σταματήσει να λαμβάνουν κρατήσεις από την χώρα.

Οι εντάσεις κλιμακώθηκαν νωρίς την Παρασκευή μετά την επίθεση της Ρωσίας στο πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια στην ανατολική Ουκρανία, το μεγαλύτερο στην Ευρώπη, σύμφωνα με Ουκρανούς αξιωματούχους.

Η φωτιά στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου τέθηκε υπό έλεγχο, αναφέρει το Bloomberg.

Στα ύψη οι τιμές

Σε αυτό το πλαίσιο, το αμερικάνικο αργό σημείωσε άλμα σχεδόν 5% πριν περιορίσει την άνοδο, καθώς οι επενδυτές άρχισαν να αξιολογούν τη σοβαρότητα της επίθεσης στο πυρηνικό εργοστάσιο. Οι τιμές εξακολουθούν να είναι αυξημένες κατά 20% αυτή την εβδομάδα, καθώς οι παγκόσμιοι επενδυτές αποφεύγουν το ρωσικό αργό Ουραλίων και τα καύσιμα, προκαλώντας έναν αγώνα δρόμου για εναλλακτικές πηγές προμήθειας.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας προειδοποίησε ότι η παγκόσμια ενεργειακή ασφάλεια είναι υπό απειλή και η προγραμματισμένη «απελευθέρωση» πετρελαίου από τα αποθέματα έκτακτης ανάγκης στις ΗΠΑ και σε άλλες μεγάλες οικονομίες απέτυχε να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες για τις επαπειλούμενες ελλείψεις στην προσφορά.

Η JPMorgan Chase ανακοίνωσε ότι το Brent θα μπορούσε να τελειώσει το έτος στα 185 δολάρια το βαρέλι εάν συνεχιστεί ο αποκλεισμός της ρωσικής προσφοράς πετρελαίου. Οι τιμές ήταν περίπου στα 112 δολάρια την Παρασκευή.

Από την άλλη, το σιτάρι εκτινάχθηκε στο υψηλότερο επίπεδο τιμών από το 2008 λόγω των αυξανόμενων φόβων για παγκόσμια έλλειψη, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία αποκλείει περίπου το ένα τέταρτο των παγκόσμιων εξαγωγών του βασικού αυτού τροφίμου που χρησιμοποιείται σε οτιδήποτε, από ψωμί μέχρι μπισκότα και ζυμαρικά. Τα futures του σιταριού εκτινάχθηκαν στο χρηματιστήριο του Σικάγο, σημειώνοντας άνοδο 6,6% στα 12,09 δολάρια το μπουσέλ.

Τα βασικά μέταλλα σημείωσαν επίσης ευρύτερη άνοδο και ρεκόρ την Πέμπτη, καθώς οι αυξημένες τιμές της ενέργειας ανεβάζουν το κόστος. Το αλουμίνιο, ένα από τα πιο ενεργοβόρα μέταλλα σημείωσε άνοδο έως και 3,6% στα 3.850 δολάρια ο τόνος στο Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου, που αποτελεί ένα νέο ρεκόρ. Ο χαλκός επίσης πλησιάζει σε υψηλό όλων των εποχών.

Σε άλλα εμπορεύματα, τα futures φυσικού αερίου στις ΗΠΑ αυξήθηκαν έως και 4,3% σε μια τρίτη εβδομαδιαία άνοδο, ενισχύοντας την ευρωπαϊκή ζήτηση για το αμερικάνικο LNG.

Τα futures σιδηρομεταλλεύματος στη Σιγκαπούρη αναμένεται να σημειώσουν άνοδο 15% αυτή την εβδομάδα, το μεγαλύτερο σε περισσότερους από τρεις μήνες, εν μέσω αυξανόμενων προσδοκιών για άνοδο της ζήτησης από την Κίνα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider