Σύνοδος Κορυφής: Το γερμανικό μπλοκ διαφωνεί με την κοινή έκδοση νέου ευρωομολόγου

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σύνοδος Κορυφής: Το γερμανικό μπλοκ διαφωνεί με την κοινή έκδοση νέου ευρωομολόγου
Ισχυρές διαφωνίες αναφορικά με την κοινή έκδοση ενός νέου ομολόγου από την ΕΕ εκφράζονται μεταξύ των 27 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ισχυρές διαφωνίες αναφορικά με την κοινή έκδοση ενός νέου ομολόγου από την ΕΕ εκφράζονται μεταξύ των 27 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι ηγέτες των οποίων θα συνεδριάσουν ατύπως σήμερα το απόγευμα στις Βερσαλλίες, σύμφωνα με προσχέδιο του κειμένου συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής που επικαλείται το πρακτορείο Reuters.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το Reuters, ορισμένες χώρες όπως η Γαλλία ζητούν την κοινή έκδοση ενός νέου ευρωομολόγου για να μετριαστεί η απεξάρτηση από τις ρωσικές εισαγωγές ενέργειας και ο αντίκτυπος των κυρώσεων που επιβλήθηκαν στη Μόσχα.

Ωστόσο, αυτή θέση συναντά σθεναρή αντίσταση κρατών όπως η Γερμανία και η Ολλανδία, οι οποίες τονίζουν ότι υπάρχουν πολλά ακόμη αχρησιμοποίητα χρήματα στο Ταμείο Ανάκαμψης ύψους σχεδόν 800 δισ. που η ΕΕ ήδη δανείζεται από κοινού για να χρηματοδοτήσει πολλές από τις προκλήσεις με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπη.

«Έχουμε άλλα μέσα, ας χρησιμοποιήσουμε αυτά πρώτα», ανέφερε χαρακτηριστικά αξιωματούχος της Ευρωζώνης, που επικαλείται το Reuters.

Αμυντικές δαπάνες και ένταξη Ουκρανίας στην ΕΕ στο τραπέζι της Συνόδου

Οι ηγέτες των «27» αναμένεται να προετοιμάσουν το έδαφος για πιθανές απροσδόκητες δαπάνες που σχετίζονται με την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ωστόσο δεν σκοπεύουν να ανοίξουν τον δρόμο για μία νέα κοινή έκδοση ομολόγου.

Όπως αναφέρει το Reuters, οι «27» θα συζητήσουν το ενδεχόμενο για περαιτέρω αύξηση των αμυντικών δαπανών της Ένωσης και των κρατών-μελών της ενώ αναμένεται να αναζητήσουν τους τρόπους ώστε η Ευρώπη να καταστεί ανεξάρτητη τόσο στο ενεργειακό σκέλος όσο και σε ό,τι με την προμήθεια ημιαγωγών και τροφίμων.

Παράλληλα, επί τάπητος θα τεθεί και το ζήτημα της ένταξης της Ουκρανίας στην ΕΕ, δεδομένου του γεγονότος πως το Κίεβο ήδη έχει καταθέσει αντίστοιχο αίτημα προς την ευρωπαϊκή ηγεσία.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο, η απόφαση των κυβερνήσεων να αποσύρουν σταδιακά την έκτακτη δημοσιονομική στήριξη που ήταν απαραίτητη για να διατηρήσουν τις οικονομίες σε λειτουργία κατά τη διάρκεια των lockdown τίθεται ξανά υπό αίρεση, καθώς η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ανάγκασε την ΕΕ να ξανασκεφτεί αυτή την προσέγγιση λόγω της αναμενόμενης απότομης αύξησης των δαπανών για την άμυνα και τις επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για να διευκολυνθεί η απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο, πετρέλαιο και άνθρακα.

«Οι εθνικές δημοσιονομικές πολιτικές θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τις συνολικές επενδυτικές ανάγκες και να αντικατοπτρίζουν τη νέα γεωπολιτική κατάσταση», αναφέρεται μεταξύ άλλων στο προσχέδιο συμπερασμάτων της συνόδου κορυφής, ενώ προστίθεται πως «οι 27 θα ακολουθήσουν υγιείς δημοσιονομικές πολιτικές, οι οποίες διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του χρέους για κάθε κράτος μέλος, μεταξύ άλλων παρέχοντας κίνητρα για επενδύσεις που ενισχύουν την ανάπτυξη και είναι βασικές για τους στόχους μας για το 2030».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider