«Καμπανάκι» για τις επιπτώσεις του πολέμου στην οικονομία της Ευρωζώνης «κρούει» το Eurogroup στους ηγέτες των χωρών, λίγες ημέρες πριν την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.
Σε επιστολή του προς τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ο Πρόεδρος του Eurogroup Πασκάλ Ντόναχιου επισημαίνει πως πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η οικονομία της Ευρωζώνης βρισκόταν σε τροχιά ισχυρής ανάκαμψης, με την παραγωγή και το εισόδημα να έχουν επιστρέψει στα προ πανδημίας επίπεδα στα τέλη του 2021. Ωστόσο, είναι πλέον φανερό πως η τρέχουσα κρίση βάζει «τροχοπέδη» στην αναπτυξιακή δυναμική και εντείνει τις πληθωριστικές πιέσεις.
Οι αρνητικές επιπτώσεις καταφτάνουν μέσα από πολλά «κανάλια»: η προσφορά και οι τιμές ενέργειας είναι ένας καταλυτικός παράγοντας, αλλά ο αντίκτυπος γίνεται αισθητός και στην εμπιστοσύνη, τις χρηματοοικονομικές ροές και τις διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα. Θα υπάρξουν, επίσης, επιπτώσεις από τον εκτοπισμό των Ουκρανών που θα αναζητήσουν ασφάλεια στην ΕΕ.
Σύμφωνα με το Eurogroup, το κόστος αυτών των επιπτώσεων θα είναι υψηλό και οι υπουργοί Οικονομικών αναζητούν τρόπους να προστατέψουν τις ευάλωτες ομάδες.
Ο Ντόναχιου διαβεβαιώνει πως οι ΥΠΟΙΚ θα συνεχίσουν τον συντονισμό της δημοσιονομικής πολιτικής στην Ευρωζώνη προς αντιμετώπιση των αυξημένων κινδύνων και αβεβαιοτήτων. «Με τη συμβουλευτική στήριξη της Κομισιόν και μετά τις τελευταίες προβλέψεις της, συμφωνήσαμε ότι η μετάβαση από μια αθροιστική διευκολυντική δημοσιονομική στάση προς μία ευρέως ουδέτερη στάση το επόμενο έτος δείχνει να είναι κατάλληλη. Την ίδια στιγμή αναγνωρίσαμε ότι η διαφοροποίηση των δημοσιονομικών στρατηγικών στα κράτη μέλη είναι απαραίτητη. Με φόντο την άνευ προηγουμένου αβεβαιότητα, οι πολιτικές μας θα παραμείνουν ευέλικτες και ελαστικές και παραμένουμε σε ετοιμότητα να αντιδράσουμε στις οικονομικές εξελίξεις», αναφέρεται στην επιστολή.