Το ραντεβού των επιτελών των υπουργών Οικονομικών (EuroWorking Group) που έχει προγραμματιστεί για τη Δευτέρα έχει ειδική σημασία για την Ελλάδα. Σε καθαρά εθνικό επίπεδο, θα περάσει το μήνυμα για τη 14η (και τελική) αξιολόγηση της της χώρας καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας (που ξεκινά αυτή την εβδομάδα σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων και στις 6/4 με τη συνάντηση των επικεφαλής) και συνδέεται με την «έξοδο», αλλά και τις δόσεις που εκκρεμούν.
Επίσης, έχει δοθεί «ραντεβού» για την έγκριση (και από τα κράτη-μέλη πλέον), της πρόωρης αποπληρωμής των ακριβών δανείων του ΔΝΤ και του 1ου μνημονίου.
Παράλληλα οι εκπρόσωποι των ΥΠΟΙΚ θα έχουν την ευκαιρία για μία νέα αποτίμηση της κατάστασης στην οικονομία της ΕΕ αλλά και των προθέσεων για… αντίδραση. Όχι μόνο στον απόηχο της Συνόδου Κορυφής και των «εντολών» που δόθηκαν, αλλά και στο πλαίσιο των προθέσεων που αρχίζουν να ξεδιπλώνονται τόσο για την παράταση της ρήτρας διαφυγής, και για τα πραγματικά δημοσιονομικά περιθώρια στήριξης, όσο και για παρεμβάσεις χρηματοδοτικής στήριξης.
Το περιβάλλον για την στάση της ΕΕ παραμένει ιδιαίτερα θολό. Και οι αποφάσεις που θα ληφθούν δεν είναι ακόμη σαφές πως θα επηρεάσουν τα ελληνικά περιθώρια για στήριξη. Είναι χαρακτηριστικό πως η τελευταία αναφορά ήρθε το Σάββατο από το Γερμανό Υπουργό Οικονομικών κ. Λίντνερ ο οποίος, μιλώντας για παρέμβαση στήριξης, αναφέρθηκε στους δανειακούς πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ (που πολλά κράτη δεν έχουν ζητήσει) και στη χρήση τους για επενδύσεις ενεργειακής θωράκισης.
Το ελληνικό ενδιαφέρον στο EWG
Αναλυτικά, το ελληνικό ενδιαφέρον στη σύνοδο του EuroWorking Group σχετίζεται με τρία πεδία:
- Χωρίς να θεωρείται επίσημο θέμα στην ατζέντα, είναι δεδομένο πως θα συζητηθεί ατύπως - όπως συμβαίνει σε κάθε συνάντηση το τελευταίο διάστημα - το θέμα της Ενισχυμένης Εποπτείας. Και τούτο λόγω του επίσημου αιτήματος που έχει υποβάλει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας για έξοδο από το εν λόγω καθεστώς.
Η πολιτική απόφαση θα πρέπει να ληφθεί τον Ιούνιο με βάση την έκθεση που θα ανακοινωθεί το Μάιο και στόχος ελληνικής πλευράς είναι αφενός όσο πιο πολλά προαπαιτούμενα γίνεται για ολοκληρωθούν ώστε να μην υπάρξουν πολλές «ουρές» στη μετά προγραμματική παρακολούθηση και αφετέρου να διασφαλίσει το πως θα έρθουν τα δύο πακέτα παρεμβάσεων στο χρέος αξίας 1,5 δισ. ευρώ που εκκρεμούν. Προφανώς το πιο καλό σενάριο είναι ένα διπλό πακέτο τον Ιούνιο, αλλά μία εναλλακτική είναι η έλευση ανά εξάμηνο (τον Ιούνιο και το Δεκέμβριο).
- Από την άλλη πλευρά θα γίνει αποτίμηση του αν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία έγκρισης από κοινοβούλια όλων των κρατών μελών η πρόωρη αποπληρωμή μέρους του διακρατικού δανείου που συνάφθηκε στο πρώτο μνημόνιο (GLF) και του δανείου του ΔΝΤ. Αν έχει καταστεί εφικτό, τότε, θα δοθεί η τελική πολιτική επικύρωση. Σε κάθε περίπτωση η διαδικασία αποπληρωμής του ΔΝΤ αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στον Απρίλιο (με θετική εισήγηση και από πλευράς Ταμείου), ενώ η αποπληρωμή του GLF έχει προγραμματιστεί για τις 15 Δεκεμβρίου.
- Παράλληλα, σε διαδικασία ολοκλήρωσης βρίσκεται και η έγκριση της εκταμίευσης του πρώτου πακέτου δόσεων αξίας 3,6 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης. Η πρόταση της Επιτροπής πέρασε επιτυχώς από τους επιτελείς των ΥΠΟΙΚ της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EFC) και τώρα εκκρεμεί ένα επόμενα στάδιο έγκρισης (Comitology) για να προχωρήσει η εκταμίευση του ποσού μέσα στον Απρίλιο, τονώνοντας έτσι τα διαθέσιμα του ελληνικού Δημοσίου..