«Πλήγμα» 230 δισ. ευρώ δέχονται οι Ευρωπαίοι καταναλωτές από την ενεργειακή κρίση

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Πλήγμα» 230 δισ. ευρώ δέχονται οι Ευρωπαίοι καταναλωτές από την ενεργειακή κρίση
Σύμφωνα με έκθεση των Jamie Rush και Maeva Cousin του Bloomberg Economics, το επιπλέον «βάρος» που θα επωμιστούν οι καταναλωτές α ισοδυναμεί με το 1,8% του ΑΕΠ της Ευρωζώνης. 

«Τρομακτικές» εκτιμήσεις κάνουν διεθνείς αναλυτές για το κόστος της ενεργειακής κρίσης στο «πορτοφόλι» των καταναλωτών των χωρών της Ευρωζώνης.

Σύμφωνα με έκθεση των Jamie Rush και Maeva Cousin του Bloomberg Economics, το επιπλέον «βάρος» που θα επωμιστούν οι καταναλωτές ισοδυναμεί με το 1,8% του ΑΕΠ της Ευρωζώνης.

Το αυξημένο κόστος θέρμανσης και ηλεκτρικής ενέργειας, μαζί με τις υψηλότερες τιμές των καυσίμων για τα οχήματα, συνολικά προσθέτουν 230 δισ. ευρώ στα έξοδα των νοικοκυριών ξεπερνώντας κατά πολύ την προηγούμενη πρόβλεψη των 100 δισ. ευρώ που έγινε τον Φεβρουάριο.

Ο αυξανόμενος πληθωρισμός είναι ήδη μια τεράστια ανησυχία για τους καταναλωτές, με τα επίπεδα εμπιστοσύνης να υποχωρούν γρήγορα οδεύοντας προς τα πιο χαμηλά της πανδημίας. Καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες για την επάρκεια των χρημάτων, αυτό θα μπορούσε να μειώσει τη ζήτηση και την παραγωγή.

«Οι αποταμιεύσεις που συγκεντρώθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας μπορεί να βοηθήσουν να μετριαστεί το πλήγμα», γράφουν οι αναλυτές. «Αλλά το σοκ θα εξακολουθήσει να πλήττει σκληρά την ανάπτυξη καθώς οι δαπάνες για άλλα πράγματα συμπιέζονται».

Σε αυτό το πλαίσιο και ο Φίλιπ Λέιν της ΕΚΤ δήλωσε την Πέμπτη ότι δεδομένης της αβεβαιότητας, η τράπεζα πρέπει να διατηρήσει την δυνατότητα «αμφίπλευρων» επιλογών, πράγμα που σημαίνει ότι η επόμενη κίνηση της θα μπορούσε να είναι είτε αυστηροποίηση είτε χαλάρωση της πολιτικής της.

Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Πέμπτη έδειξαν νέα υψηλά πληθωρισμού τον Μάρτιο, με 5,1% στη Γαλλία και 7% στην Ιταλία, ενώ την Τετάρτη ανακοινώθηκε ένα 7,6% στη Γερμανία και σχεδόν 10% στην Ισπανία.

Τα στατιστικά στοιχεία για την ευρωζώνη συνολικά αναμένονται την Παρασκευή. Ο μέσος όρος των 41 προβλέψεων είναι για επιτάχυνση στο 6,7%, άλλο ένα ρεκόρ στην ιστορία του ενιαίου νομίσματος. Το Bloomberg Economics υπολογίζει ότι θα είναι ακόμη υψηλότερο, πάνω από το 7%.

Οι υπολογισμοί των οικονομολόγων για το καταναλωτικό «σοκ» αφορούν σε κόστος σχεδόν 130 δισ. ευρώ σε επιπλέον λογαριασμούς οικιακής ενέργειας και λίγο λιγότερο από 99 δισ. ευρώ στο κόστος της βενζίνης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ιταλία: Σε υψηλό τριών δεκαετιών ο πληθωρισμός λόγω του ενεργειακού κόστους

Στο 5,1% ο πληθωρισμός στη Γαλλία για τον Μάρτιο - Άνω του 28% η αύξηση στις τιμές ενέργειας

Σε υψηλό άνω των 40 ετών ο πληθωρισμός στη Γερμανία για τον Μάρτιο 

gazzetta
gazzetta reader insider insider