Εκκινεί σήμερα, Δευτέρα, η διαδικασία δήλωσης των αποθεμάτων γεωργικών προϊόντων και τροφίμων, ώστε να αποτραπούν τυχόν δυσμενείς συνέπειες στην επισιτιστική ασφάλεια, λόγω των αναταραχών που καταγράφονται στις αγορές του αγροδιατροφικού τομέα, στη σκιά του πολέμου στην Ουκρανία.
Με Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Ανάπτυξης και Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. κ. Α. Γεωργιάδη και Γ. Γεωργαντά, η οποία δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και με στόχο «τη διαφύλαξη της σταθερότητας», ξεκινά η δήλωση αποθεμάτων, καθώς ενεργοποιείται η σχετική πλατφόρμα.
Τι πρέπει να δηλώνεται
Η υποχρέωση δήλωσης αποθεμάτων αφορά αποκλειστικά στα εξής είδη:
Πρώτες ύλες λιπασμάτων
Eιδικότερα:
νιτρικό κάλιο
τετραβορικό του δινατρίου, πεντένυδρο (βόρακας)
φωσφορική ουρία
μείγμα ιχνοστοιχείων
Λιπάσματα σε υγρή και στερεά μορφή
Eιδικότερα:
αζωτούχα λιπάσματα,
φωσφορικά λιπάσματα,
καλιούχα λιπάσματα,
σύνθετα λιπάσματα, δύο ή περισσότερων στοιχείων
οργανικά - οργανοανόργανα λιπάσματα (νέου τύπου)
Ζωοτροφές
Eιδικότερα:
πρώτες ύλες ζωοτροφών:
αραβόσιτος και προϊόντα αυτού
σιτάρι και προϊόντα αυτού
κριθάρι και προϊόντα αυτού
βρώμη και προϊόντα αυτής
σόγια και προϊόντα αυτής
ηλιόσπορος και προϊόντα αυτού
ζάχαρη ως πρώτη ύλη παρασκευής μελισσοτροφών
σύνθετες ζωοτροφές που περιέχουν φυτική πρώτη ύλη και συγκεκριμένα αραβόσιτο, ή/και σιτάρι, ή/και κριθάρι, ή/και βρώμη, ή/και σόγια, ή/και ηλιόσπορο ή/και προϊόντα αυτών σε ποσοστό άνω του 50% του συνολικού μίγματος.
παρασκευασμένες μελισσοτροφές που περιέχουν ως πρώτη ύλη ζάχαρη σε ποσοστό άνω του 50%
Δημητριακά που προορίζονται για κατανάλωση από τον άνθρωπο
Eιδικότερα:
Σιτάρι και σμιγάδι,
σίκαλη,
κριθάρι,
καλαμπόκι,
βρώμη,
φαγόπυρο το εδώδιμο (μαύρο σιτάρι)
Άλευρα που προορίζονται για κατανάλωση από τον άνθρωπο
Eιδικότερα:
άλευρα σιταριού ή σμιγαδιού,
άλευρα άλλων δημητριακών και ιδίως καλαμποκάλευρα,
Φυτικά έλαια
Eιδικότερα:
ηλιέλαιο,
αραβοσιτέλαιο,
φοινικέλαιο,
σογιέλαιο,
σησαμέλαιο.
Ποιες επιχειρήσεις αφορά - Τι ισχύει για τις ποσότητες
Υπόχρεοι δήλωσης αποθεμάτων σε οποιαδήποτε μορφή είναι όλες οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή, εισαγωγή, εμπορία, χονδρική και λιανική πώληση, μεσιτεία, διακίνηση, διανομή και αποθήκευση των ειδών:
α) για τις πρώτες ύλες λιπασμάτων και τα λιπάσματα εφόσον το απόθεμα υπερβαίνει τα 5.000 κιλά αν το απόθεμα διατηρείται σε στερεά κατάσταση ή τα 1.000 λίτρα αν το απόθεμα διατηρείται σε υγρή κατάσταση,
β) για τις ζωοτροφές και τα δημητριακά εφόσον το απόθεμα υπερβαίνει τα 10.000 κιλά,
γ) για τα άλευρα εφόσον το απόθεμα υπερβαίνει τα 200 κιλά,
δ) για τα φυτικά έλαια εφόσον το απόθεμα υπερβαίνει τα 100 λίτρα.
Τι προβλέπεται για φούρνους και σούπερ μάρκετ
Οι επιχειρήσεις που λειτουργούν εργαστήριο παρασκευής και έψησης άρτου (φούρνοι) είναι υπόχρεοι δήλωσης αποθεμάτων για τα άλευρα, εφόσον το απόθεμα υπερβαίνει τα 500 κιλά και δεν μεταπωλούν το απόθεμα αυτό.
Οι υπεραγορές τροφίμων (super market) υποχρεούνται να υποβάλλουν δηλώσεις αποθεμάτων μόνο ως προς το ηλιέλαιο.
Μέχρι την Τετάρτη οι δηλώσεις – Ποια στοιχεία απαιτούνται
Τα στοιχεία των αποθεμάτων μπορούν να δηλώνονται από τους υπόχρεους έως και την Τετάρτη 6 Απριλίου και στη συνέχεια τουλάχιστον μία φορά ανά πέντε εργάσιμες ημέρες.
Οι επιχειρήσεις δηλώνουν την ποσότητα των αποθεμάτων ανά είδος, σε κιλά για τα στερεά, σε λίτρα για τα υγρά και σε τεμάχια όπου ενδείκνυται, ενώ η ποσότητα του αποθέματος στρογγυλοποιείται στην αμέσως μεγαλύτερη ακέραιη μονάδα μέτρησης.
Δηλώνεται επίσης η χώρα προέλευσης του είδους, δηλαδή αν το είδος εισάγεται από χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή από τρίτη χώρα, η κατηγορία που ανήκει η επιχείρηση και τα στοιχεία επικοινωνίας αυτής (επωνυμία, διακριτικός τίτλος, έδρα, αριθμός τηλεφώνου, διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και στοιχεία επικοινωνίας του νόμιμου εκπροσώπου), καθώς και η διεύθυνση του χώρου ή των χώρων αποθήκευσης των ειδών.
Αν υπάρχουν περισσότερα του ενός σημεία αποθήκευσης των αποθεμάτων, η δήλωση γίνεται συγκεντρωτικά σε επίπεδο επιχείρησης. Ειδικά για τις επιχειρήσεις που έχουν περισσότερα από πέντε υποκαταστήματα, η δήλωση μπορεί να γίνεται συγκεντρωτικά σε επίπεδο επιχείρησης.
Η διαδικασία
Οι επιχειρήσεις μπορούν να εισέλθουν στην ειδικά διαμορφωμένη πλατφόρμα, μέσω του συνδέσμου https://supplies.businessportal.gr, είτε μέσω της κεντρικής ιστοσελίδας του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων (http://www.mindev.gov. gr/), στην οποία μπορούν να επιλέξουν τον σύνδεσμο: «Δήλωση Αποθεμάτων».
Οι επιχειρήσεις που είναι υπόχρεες εγγραφής στο ΓΕΜΗ συνδέονται στην πλατφόρμα με τη χρήση των κωδικών πρόσβασης της επιχείρησης στο ΓΕΜΗ, ενώ οι επιχειρήσεις που για οποιοδήποτε λόγο δεν διαθέτουν κωδικούς πρόσβασης στο ΓΕΜΗ συνδέονται με τη χρήση των κωδικών πρόσβασης στο TAXIS.
Οι επιχειρήσεις που παραλείπουν να δηλώσουν τα αποθέματά τους εντός της προθεσμίας, θεωρείται ότι έχουν κάνει δήλωση μηδενικού αποθέματος και μπορούν να υποβάλουν νεότερη δήλωση αποθεμάτων μόνο εφόσον έχει παρέλθει τουλάχιστον μία ολόκληρη ημέρα από την πάροδο των άνω προθεσμιών. Ενδεχόμενη αύξηση των αποθεμάτων από την τελευταία εμπρόθεσμη δήλωση θα πρέπει να τεκμηριώνεται πλήρως με νόμιμα φορολογικά παραστατικά.
Διάρκεια ισχύος υποχρέωσης δήλωσης υποβολής αποθεμάτων
Η υποχρέωση δήλωσης αποθεμάτων ισχύει για χρονικό διάστημα τριών μηνών από την 28.03.2022, ημερομηνία δημοσίευσης του ν. 4916/2022, ενώ με απόφαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων το ως άνω χρονικό διάστημα μπορεί να παρατείνεται για χρονικό διάστημα τριών επιπλέον μηνών κάθε φορά.
Τα «τσουχτερά» πρόστιμα
Η μη συμμόρφωση των επιχειρήσεων επισύρει αθροιστικά τις κάτωθι κυρώσεις:
α) την κατάσχεση των μη δηλωθέντων αποθεμάτων
β) την επιβολή διοικητικού προστίμου ύψους:
-1.000 ευρώ, σε περίπτωση μη υποβολής δήλωσης αποθεμάτων αξίας έως 10.000 ευρώ,
-1.000 ευρώ έως 100.000 ευρώ, σε περίπτωση μη υποβολής δήλωσης αποθεμάτων αξίας από 10.001 ευρώ έως 500.000 ευρώ,
-100.000 ευρώ, σε περίπτωση μη υποβολής δήλωσης αποθεμάτων αξίας μεγαλύτερης από 500.000 ευρώ.
Σε όποιον παρεμποδίζει ή παρακωλύει τον έλεγχο με οποιονδήποτε τρόπο ή αποκρύπτει, παραποιεί ή δεν προσκομίζει τα στοιχεία που ζητούνται από τις αρμόδιες αρχές ή γενικά παρεμποδίζει με οποιοδήποτε τρόπο την άσκηση των ελεγκτικών αρμοδιοτήτων των αρμόδιων οργάνων, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο έως 50.000 ευρώ, ανάλογα με τη βαρύτητα της παράβασης, με την επιφύλαξη της επιβολής ποινικών κυρώσεων από τα αρμόδια δικαστήρια.