Έως τις 22 Δεκεμβρίου τα δεύτερα προαπαιτούμενα για το 1 δισ. ευρώ

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Έως τις 22 Δεκεμβρίου τα δεύτερα προαπαιτούμενα για το 1 δισ. ευρώ

Την έγκριση του EuroWorking Group έλαβε η λίστα με τα δεύτερα προαπαιτούμενα που θα πρέπει να εφαρμόσει η Ελλάδα για να εξασφαλίσει τη δόση του 1 δισ. ευρώ.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης και ο Χρήστος Αντωνόπουλος μέλος του Συμβούλιου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων παρουσίασαν χθες στο EuroWorking Group τις σχετικές παρεμβάσεις και σήμερα θα τις παρουσιάσουν στο Economic and Financial Committee, ήτοι στους οικονομικούς εμπειρογνώμονες της ΕΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση έχει ενημερώσει ότι θα υλοποιήσει τα δεύτερα προαπαιτούμενα το αργότερο έως τις 22 Δεκεμβρίου. Στόχος είναι αφενός η Ελλάδα να λάβει τη δόση του 1 δισ. ευρώ, αφετέρου να ξεκινήσει επίσημα η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος από τους ΔΝΤ, ΕΕ, ΕΚΤ και ESM.

Η λίστα με τα δεύτερα προαπαιτούμενα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τη ρύθμιση των κόκκινων δανείων, την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, το ζήτημα των δημοπρασιών ηλεκτρικής ισχύος, παρεμβάσεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα, το νέο ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο, το νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, τις αλλαγές στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, την επέκταση του clawback στα νοσοκομεία, την αναθεώρηση των τιμών των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων, τις εργαλειοθήκες του ΟΟΣΑ για τις αγορές προϊόντων, την απελευθέρωση κλειστών επαγγελμάτων, αλλά και μέτρα για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου.

Η πώληση δανείων σε ξένα funds είναι ίσως το πιο ακανθώδες ζήτημα. Σήμερα οι τράπεζες έχουν τη δυνατότητα είτε να προσλάβουν εταιρείες διαχείρισης των δανείων είτε να προχωρήσουν σε λύσεις συγχρηματοδότησης. Οι θεσμοί θέλουν ωστόσο να επιτρέπεται και η πώληση στεγαστικών και μικρών επιχειρηματικών δανείων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider