Δέσμευση της ΕΕ για συνέχιση των κυρώσεων στη Ρωσία - Διστακτικότητα για φυσικό αέριο και πετρέλαιο

Αλέξανδρος Βέλμαχος
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Δέσμευση της ΕΕ για συνέχιση των κυρώσεων στη Ρωσία - Διστακτικότητα για φυσικό αέριο και πετρέλαιο
Η Ευρωπαϊκή Ένωση απέχει ακόμα από το ενδεχόμενο «σκληρών» κυρώσεων προς το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο της Ρωσίας.

Τελευταία ενημέρωση: 16:31

Η Ευρωπαϊκή Ένωση απέχει ακόμα από το ενδεχόμενο «σκληρών» κυρώσεων προς το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο της Ρωσίας, στο πλαίσιο των μέτρων κατά της Μόσχας για τον πόλεμο στην Ουκρανία, όπως προκύπτει από τη συνέντευξη Τύπου που έδωσαν μετά από τη συνεδρίαση του Ecofin στο Λουξεμβούργο ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις και ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μπρούνο Λεμέρ, τονίζοντας πως η πορεία της οικονομίας των χωρών του ευρώ θα επηρεαστεί αρνητικά από την κρίση στην Ανατολική Ευρώπη.

Οι δύο αξιωματούχοι αναφέρθηκαν στον 5ο γύρο των ευρωπαϊκών κυρώσεων προς τη Ρωσία, που ανακοινώθηκε από την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τονίζοντας πως υπάρχει ομοφωνία για νέες κυρώσεις στις εισαγωγές ρωσικού άνθρακα στην ΕΕ και σε άλλους κλάδους της ρωσικής οικονομίας. Ωστόσο, Ντομπρόβσκις και Λεμέρ κράτησαν χαμηλούς τόνους σχετικά με το εάν η ΕΕ θα προχωρήσει σε μέτρα που αφορούν το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο της Ρωσίας, καθώς για το ζήτημα παραμένουν διαφορετικές γνώμες εντός της Ένωσης και για τη λήψη μια τέτοιας απόφασης χρειάζεται ομοφωνία μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ, όπως σημείωσαν και οι δύο αξιωματούχοι.

Ο αντίκτυπος στην οικονομία και οι κυρώσεις

Αναλυτικά, ο κ. Ντομπρόβσκις ανέφερε πως «ολοκληρώνουμε τον 5ο γύρο των κυρώσεων στη Ρωσία» προσθέτοντας ότι τα νέα μέτρα βρίσκονται υπό διαμόρφωση.

«Είναι σημαντικό οι κυρώσεις να μην παρακάμπτονται και να εφαρμόζονται γρήγορα, να "δαγκώνουν" τη δυνατότητα της Ρωσίας για να χρηματοδοτεί τον πόλεμο στην Ουκρανία» υποστήριξε ο Λετονός αξιωματούχος.

Κάνοντας λόγο για τον αντίκτυπο της ουκρανικής κρίσης στην οικονομία της Ευρωζώνης, ο ίδιος ανέφερε πως θα είναι σημαντικός και πρόσθεσε πως δεν μπορεί να υπολογιστεί ακόμα, «δείχνοντας» στην παρουσίαση των εαρινών προβλέψεων της Κομισιόν που θα γίνει στις 16 Μαΐου για τον αντίκτυπο του πολέμου στην οικονομία.

«Η οικονομία της Ευρωζώνης δεν θα φτάσει τον στόχο ανάπτυξη του 4% που είχαμε θέσει πριν από την έναρξη του πολέμου. Ωστόσο, είναι σημαντικό πως η οικονομία είχε καλό βηματισμό πριν από την έναρξη του πολέμου και αυτό θα βοηθήσει στο να περιοριστεί ο αντίκτυπος της κρίσης» πρόσθεσε.

Σε σχόλιο του για τον αντίκτυπο που θα έχει μια πλήρης απαγόρευση των εισαγωγών άνθρακα της Ρωσίας, ο κ. Ντομπρόβσκις ανέφερε πως θα είναι σημαντική, καθώς το 62% των εξαγωγών υδρογονανθράκων της Ρωσίας προ του πολέμου, με στοιχεία του 2021, ήταν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο πληθωρισμός μετά το τέλος του πολέμου

Από την πλευρά του, ο Μπρούνο Λεμέρ σημείωσε πως η ΕΕ είναι έτοιμη για να επεκτείνει τις κυρώσεις στον άνθρακα και το πετρέλαιο της Ρωσίας, αλλά δεν έκανε αναφορά στο ρωσικό φυσικό αέριο, που συνιστά περίπου το 40% που καταναλώνει η ευρωπαϊκή αγορά.

«Θέλω να τονίσω πως βασικό για τα περαιτέρω βήματα μας είναι να λάβουμε δράση ομόφωνα, και τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ» συμπλήρωσε.

Μιλώντας για τον πληθωρισμό, ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ αναφέρθηκε στην αύξηση του (σε ιστορικό υψηλό για τον Μάρτιο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat), τονίζοντας πως τροφοδείται από την άνοδο των τιμών ενέργειας, σε συνάρτηση με την ουκρανική κρίση.

Ο κ. Λεμέρ υποστήριξε πως ο πληθωρισμός θα μείνει σε επίπεδα υψηλότερα από αυτά που ήταν πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία και μετά από τη λήξη της κρίσης, λόγω του νέου κύκλου στον οποίο έχει μπει η οικονομία της Ευρωζώνης.

Για τον εταιρικό φόρο

Εξάλλου, στη σημερινή συζήτηση των ΥΠΟΙΚ τέθηκε και το ζήτημα για τη φορολόγηση των επιχειρήσεων, στο πλαίσιο της πρότασης που έχει καταθέσει ο ΟΟΣΑ.

Ο κ. Ντομπρόβσκις δήλωσε για αυτό πως «ελπίζω πως θα μπορέσουμε να καταλήξουμε σε μια συμφωνία στην επόμενη συνεδρίαση του Ecofin».

Σημειώνεται πως κράτη όπως η Εσθονία, η Ουγγαρία, η Σουηδία και η Πολωνία εξέφρασαν ανησυχίες σχετικά με τις συγκεκριμένες προτάσεις πέρυσι, υποχωρώντας στη συνέχεια, εκτός από την Πολωνία, που συνεχίζει να έχε διαφωνίες για την επιβολή του μέτρου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Σταϊκούρας: Η κρίση «πλήττει, αλλά δεν εκτρέπει την οικονομία μας» - Aπαιτείται κοινή δράση της ΕΕ

Πιθανόν αύριο θα υιοθετηθούν οι νέες κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας, λέει το Παρίσι

Σε περιβάλλον ύφεσης η επιχειρηματική δραστηριότητα στη Ρωσία, λόγω των κυρώσεων

gazzetta
gazzetta reader insider insider